GuidePedia

0

του Κώστα Βενιζέλου

Σε ενεργειακή διπλωματία επιδίδεται η Noble, προβάλλοντας τις προοπτικές που διανοίγονται με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, που θα αντληθεί από την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα αξιωματούχοι της εταιρείας πραγματοποίησαν σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που διανοίγονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τα σημαντικά ζητήματα της ενέργειας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, μεταξύ των επαφών που πραγματοποιήθηκαν ήταν και συναντήσεις με αξιωματούχους της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι σαφές και από τις επαφές, στις οποίες η Noble δίνει μια πολύ αισιόδοξη εικόνα, ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να βρει επενδυτές, κυρίως για τον τερματικό σταθμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται τέτοιες επαφές, που δεν περιορίζονται μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτές οι κινήσεις ευνοούν και εξυπηρετούν και τη Λευκωσία, η οποία έχει έναν πρέσβη να προβάλλει τη χώρα και να αναδεικνύει τις στρατηγικής σημασίας εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο. Η Noble λειτουργεί ως ένας πρεσβευτής των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε στον «Φ» κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται πως παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει και η ιταλική ENI, όταν είχε δεχθεί τις απειλές από την τουρκική κυβέρνηση. Τότε, κάτω από την πίεση και των Ιταλών, υπήρξε και αντίδραση της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, είχε ανακοινώσει  ότι η χώρα του διακόπτει κάθε συνεργασία με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ, η οποία συμμετέχει στις κυπριακές έρευνες. Ειδικότερα, η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυπριακή κυβέρνηση συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και για τα οποία είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

Πάντως, το 2014, θα είναι χρονιά εξελίξεων στο πεδίο της ενέργειας και αυτό, όπως επισημαίνεται, θα φέρει στο επίκεντρο την Κύπρο, ενδεχομένως και το Κυπριακό.

Με βάση τους σχεδιασμούς, εντός του 2014 θα οριστικοποιηθούν συμβόλαια για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην περιοχή του Βασιλικού, με πολλές εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Παράλληλα, οι εταιρείες ENI και Total, που τώρα διενεργούν σεισμικές έρευνες σε κυπριακά τεμάχια, το 2014 θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Το ίδιο θα πράξει και η Noble, που θα διενεργήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «τεμάχιο 12», ώστε να οριστικοποιηθούν τα αποθέματα. Ταυτόχρονα θα υπογραφεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης Κύπρου-Ισραήλ (τέλος Νοεμβρίου θα γίνει καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση συνάντηση των δύο πλευρών), ενώ η Λευκωσία θα επιδιώξει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Λίβανο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top