GuidePedia

0

Χωρίς να πετύχει να κρύψει τη… διακριτική ανησυχία του για τις εξελίξεις (μάλλον για τους πολιτικούς χειρισμούς ζωτικών για τον κλάδο των ενόπλων δυνάμεων που εκπροσωπεί υποθέσεων), ο αρχηγός της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), αντιπτέραρχος Ακίν Οζτούρ, ζήτησε να μη συγχέεται η περίπτωση της προμήθειας του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II με αυτή του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς FD-2000 (HQ-9 στην κινεζική έκδοση).
Ταυτόχρονα όμως, ο αντιπτέραρχος Οζτούρκ, αισθάνθηκε την ανάγκη να μας υπενθυμίσει – ένας ακόμα Τούρκος αξιωματούχος… – ότι η επιλογή του κινεζικού συστήματος δεν είναι οριστική. Και τις σχετικές δηλώσεις δεν τις έκανε σε οποιοδήποτε μέσο, αλλά σε αυτό που του εξασφαλίζει ότι θα «ακουστούν» στα πέρατα της οικουμένης… Δεν ήταν άλλο από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας στο Ντουμπάι, στη συγκέντρωση των αρχηγών Αεροποριών διεθνώς (Dubai International Air Chiefs), ο Τούρκος αρχηγός υπέβαλλε… τα σέβη του προς τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια Lockheed Martin, λέγοντας ότι «ενδιαφέρομαι πολύ για το F-35… έχουμε όσα χρήματα χρειάζονται».
Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία ήταν εκ των χωρών που χρηματοδότησαν εξ αρχής το πρόγραμμα και δεσμεύθηκαν για την προμήθεια περισσοτέρων από 100 μονάδων. Εάν βέβαια κανείς συνυπολογίσει, ότι οι περισσότεροι από τους εταίρους του προγράμματος περικόπτουν τις αρχικά εκτιμώμενες παραγγελίες, είναι προφανές ότι τα λόγια του Τούρκου αρχηγού αποκτούν πολιτική βαρύτητα.

Ταυτόχρονα, κάνουν τις αμερικανικές απειλές περί περιπλοκών στην προμήθεια εάν επιλεγεί το κινεζικό σύστημα, να ακούγονται εξαιρετικά αναξιόπιστες, εκτός κι αν οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν να «πυροβολήσουν τα πόδια τους» από βιομηχανικής απόψεως… και όχι μόνο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top