GuidePedia

0

Τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντά τους εις βάρος της Ελλάδας προσπαθούν να προωθήσουν οι ΗΠΑ και όχι μόνο, με επιχείρημα την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος...

«Δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ότι «δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος».

Η κ. Ψάκι ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη της τη συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας και είπε ότι θα ερευνήσει το θέμα, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας χθες το βράδυ στο «Ατλαντικό Συμβούλιο», στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Μίλησε για «ευκαιρίες» στην προσπάθεια προώθησης της ειρήνης και ειδικότερα επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου.

Το θέμα της ομιλίας της ήταν «Στην κατεύθυνση μίας Διατλαντικής Αναγέννησης: Διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι «οι δυο πλευρές στο νησί δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία» , ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση των δυο ηγετών (προέδρου Αναστασιάδη και Έρογλου) να εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη που προσφέρουν η Τουρκία και η Ελλάδα, όπως είπε.

Επίσης, έκανε λόγο για «νέα δεδομένα» που δημιουργεί ο τομέας της ενέργειας για την περιοχή, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κάλεσε τις δυο κοινότητες του νησιού να συνεργαστούν όχι μόνο για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και για να αξιοποιήσουν μαζί τους υδρογονάνθρακες.

Στο παιχνίδι της γεωπολιτικής και της ενέργειας παραμένει φυσικά και η Γερμανία που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μια πραγματιστική πολιτική, αποδεχόμενη μια "μοιρασιά", εις βάρος πάντα βέβαια της Ελλάδας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top