GuidePedia

0
Ahmet Davutoglu, Evangelos Venizelos

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας διέψευσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η υποδοχή που προγραμματίζεται στην Αθήνα στον κ. Ερτούγκ χαρακτηρίζεται περίεργη και προβληματική.
Ο κ. Κούτρας δήλωσε ότι η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκειμένου να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την Τουρκική κυβέρνηση, συμφώνησε να υπάρξει συνάντηση στο αντίστοιχο επίπεδο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό, είπε, προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι βεβαίως με εκπρόσωπο του ψευδοκράτους.
Στον εκπρόσωπο τέθηκαν δημοσιογραφικά ερωτήματα, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, στην Άγκυρα, στις οποίες γίνεται εσφαλμένη αναφορά στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του κ. Βενιζέλου με τον κ. Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο κ. Κούτρας απάντησε πως «τέτοιες συναντήσεις, στο ύψιστο, μάλιστα, επίπεδο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας γίνονται πολύ συχνά, χωρίς πότε να τεθεί ζήτημα έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους που άλλωστε απαγορεύεται από ρητή σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι «οι συναντήσεις αυτές, όπως έχει, επίσης, κατ´ επανάληψη, τονιστεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, ούτε συνιστούν έμμεση τετραμερή διάσκεψη, ούτε προοιωνίζονται κάτι τέτοιο που έχει αποκλειστεί και από την κυπριακή και από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες σέβονται και στηρίζουν την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top