GuidePedia

0

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Είδαμε την ανατριχιαστική βιντεοσκόπηση του εγκλήματος από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Πέρα από τον αποτροπιασμό που αισθάνεται κανείς με αυτές τις εικόνες, θα διακινδυνεύσουμε και πάλι την εκτίμηση ότι από την όλη κίνηση των δολοφόνων δεν προκύπτει να ήσαν «επαγγελματίες» ούτε κάν ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι στα όπλα. Μάλλον δείχνουν για φανατικοί.
Ως όπλο του εγκλήματος, αναφέρεται το σερβικής προελεύσεως πιστόλι Zastava το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους δολοφόνους. Κατ’ αρχήν οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες σχετικά με το αν πρόκειται για το μοντέλο ΕΖ9 (στη φωτογραφία) ή το μοντέλο Scorpion (καμία σχέση με το ομώνυμο αυτόματο το οποίο εκτός Τσεχίας κατασκευάζεται και στη Σερβία). Το μόνο βέβαιο είναι ότι το διαμέτρημα του όπλου είναι τα 9 mm para (9X19).
Είτε πρόκειται για το EZ9 είτε για το Scorpion (που είναι κοντύτερο 188 mm έναντι 198 των ΕΖ) δεν είναι κανένα ιδιαίτερης ποιότητας όπλο, ούτε διαθέτει κανένα εξαιρετικά προηγμένο χαρακτηριστικό. Είναι μέτρια πιστόλια, όχι ιδιαίτερα εύχρηστα, αλλά αρκετά στιβαρής κατασκευής και με αμφιδέξια δυνατότητα, δηλαδή κατάλληλα και για δεξιόχειρες και για αριστερόχειρες. Προέρχονται από την ομώνυμη βιομηχανία στο Κραγκούγιεβατς της γειτονικής Σερβίας.

Ενώ το Scorpion βγαίνει μόνο στα 9 mm, το ΕΖ9 παράγεται σε δύο διαμετρήματα: 9 para που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα και, .40 S&W οπότε ονομάζεται ΕΖ40. Η διαφορά των δύο όπλων είναι μόνο στο διαμέτρημα και κατ’ επέκταση και στη χωρητικότητα του γεμιστήρα. Το εννιάρι παίρνει μέχρι 15 φυσίγγια (14 στο γεμιστήρα και ένα στη θαλάμη) και το σαραντάρι 11. Ομοίως 14+1 φυσίγγια παίρνει και το Scorpion.

Συνεπώς τα συμπεράσματα κάποιων αυτόκλητων «ειδημόνων» που απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι βρέθηκε και 13ος κάλυκας είναι απλώς αστεία. Θα μπορούσε να έχει βρεθεί και 14ος και 15ος χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε το ιδιαίτερο.

Εξ ίσου αστεία είναι και όσα ακούστηκαν σχετικά με την τοποθέτηση λιγότερων φυσιγγίων στο όπλο «για να μην μπλοκάρει»! Καμία εμπλοκή δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των φυσιγγίων στο γεμιστήρα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να τοποθετούνται λιγότερα φυσίγγια είναι για να μειώνεται η καταπόνηση στο ελατήριο του γεμιστήρα. Αλλά στα σοβαρά πιστεύει κανείς ότι κάποιος που ξεκινάει αποφασισμένος να σκοτώσει θα σκεπτόταν το ελατήριο του γεμιστήρα του;

Το όπλο αυτό πάντως δεν θα το επέλεγε κανείς «επαγγελματίας». Απόδειξη ότι δεν έχει επιλεγεί ούτε από στρατιωτικές ούτε από αστυνομικές ειδικές δυνάμεις. Αλλά και γενικότερα δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην αγορά. Δεν έχει πελατεία, ούτε οι σκοπευτές το ζητάνε. Συνεπώς δεν πρέπει να είναι και ιδιαίτερης ακρίβειας. Κάτι που δεν έχει σημασία για ένα δολοφόνο που πυροβολεί τα θύματά του από απόσταση πολύ μικρότερη του ενός μέτρου. Άρα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι δολοφόνοι του Νέου Ηρακλείου το χρησιμοποίησαν όχι γιατί το επέλεξαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να βρουν τίποτε καλύτερο.

Θα διακινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι η προέλευσή του θα πρέπει να αναζητηθεί στο χώρο του κοινού εγκλήματος και ίσως ούτε κάν του «οργανωμένου». Όμως για πολλά χρόνια είχαμε Σέρβους κακοποιούς που έβρισαν «καταφύγιο» στην Ελλάδα και μέσω αυτών εισήχθησαν παράνομα κάποια πιστόλια που τα έφεραν από την πατρίδα τους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top