GuidePedia

0

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ως μήνυμα ευρύτερα προς την Δύση παρά αμιγώς προς την Τουρκία θεωρούν αναλυτές στην Άγκυρα τις τρεις  πτήσεις Ρωσικών ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κατά μήκος των τουρκικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα  και αναχαιτίστηκαν από τουρκικά μαχητικά F – 16, χωρίς ωστόσο να έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.Το τελευταίο τέτοιο  περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος IL - 20 φέρεται να πέταξε περίπου 15 μίλια από τις τουρκικές ακτές.


Ο αναλυτής σε θέματα Ρωσίας στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Ερευνών, με έδρα την Άγκυρα, κ. Χαμπίμπε Οζντάλ, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τις πτήσεις των ρωσικών αεροπλάνων εκτιμά, σύμφωνα με δημοσίευμα της  Today’s Zaman, ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης της Ρωσίας, μοναδικός αποδέκτης της οποίας δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μόνο η Τουρκία. Ενώ δεν αποκλείει, ταυτόχρονα, τα ρωσικά αεροπλάνα να επιχειρούν επίσης να παρακολουθήσουν  εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Γιατί όπως προβάλλεται τώρα αυτή η εκδοχή που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά ότι το δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης Today’s Zaman με τίτλο «Αναλυτές : οι πτήσεις των ρωσικών αεροπλάνων κοντά στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας συνιστούν περισσότερο μήνυμα προς τη Δύση»;

Στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως μη ιδιαίτερα σημαντικό στις τουρκορωσικές σχέσεις. «Τέτοια περιστατικά δε θα πρέπει να θεωρούνται οιωνός έντασης», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 26 Οκτωβρίου.Σε παρόμοιο πνεύμα - γράφει - ήταν και η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, κ. Λεβέντ Γκιουμρουκτσού (Levent Gümrükçü) στις 7 Νοεμβρίου, όταν χαρακτήρισε τις ρωσικές πτήσεις «επεισόδια ρουτίνας», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Μέχρι εδώ το δημοσίευμα τα ...καταφέρνει καλά  να...γειώσει το θέμα με την Ρωσία και να δείξει ότι δεν υπάρχει θέμα στις τουρκο-ρωσικές σχέσεις καθώς  αναδεικνύει μόνο τις σχετικές πτυχές , ότι δηλαδή ΔΕΝ έγιναν παραβιάσεις και ότι η όλη διαδικασία είναι μια υπόθεση ρουτίνας.

Ωστόσο υπάρχει και άλλη ανάγνωση! 

Και θεωρία ''ζωτικού χώρου'' με Ρωσία.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν στο OnAlert ότι πίσω από τα όσα λέει τώρα η Άγκυρα υποκρύπτεται,  με έμμεσο πλην σαφή τρόπο,  μιας μορφής  θεωρία του ''ζωτικού χώρου''  με πεδίο εφαρμογής την  Μαύρη Θάλασσα για την προ μερικών ημερών αναχαίτιση Ρωσικών μαχητικών που πετούσαν κοντά στα σύνορά της.

Προ ημερών  και παρουσιάζοντας το σχετικό θέμα η Τουρκική τηλεόραση- μαζί με την πρόκληση κατά της Ελλάδας στους Φούρνους- μετέδωσε αρχικά ότι <<η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και στο θέμα που αφορά τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών παράλληλα με τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο, στις οποίες παρατηρείται αύξηση το τελευταίο διάστημα (...)>>.

Συνέχισε δε με δήλωση του  κ. Gümrükçü :«Όταν παρατηρούνται πτήσεις αεροσκαφών άλλης χώρας σε περιοχή κοντά στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, απογειώνονται τουρκικά μαχητικά και σπεύδουν στη περιοχή χωρίς να κοιτάξουν την καταγωγή (σ.σ. προέλευση-εθνικότητα) των εν λόγο αεροσκαφών, ως προληπτικό μέτρο. Αυτό αποτελεί απλό κανόνα εμπλοκής και μια εφαρμογή ρουτίνας» είπε ο ο εκπρόσωπος του (τουρκικού) Υπουργείου Εξωτερικών κ.  Levent Gümrükçü. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές,οι όλες διατυπώσεις που χρησιμοποίησε η Άγκυρα  'όπως ''παράλληλα με τον τουρκικό εναέριο χώρο''.''κοντά στον εναέριο χώρο '', ΄''προληπτικό μέτρο'', ''κανόνα εμπλοκής'' υποκρύπτει διαθέσεις επίδειξης ελέγχου χώρου της Μαύρης Θάλασσας έναντι της Ρωσίας και άλλων χωρών!

 << Δώστε μας ρόλο στην Μαύρη Θάλασσα>>

Μάλιστα με πολύ ...πονηρό, επικοινωνιακά,  τρόπο επιχειρεί να βάλει στο παιγνίδι και το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι πετάνε 10 και 15 μίλια μακριά από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας  για ...να παρακολουθήσουν δήθεν  τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στις ακτές της Μαύρης . Θάλασσας. Συνεπώς, είναι η προέκταση της ''παγίδας'' που πάνε να στήσουν οι Τούρκοι σε ΝΑΤΟ -ΗΠΑ, είναι η εξής: Κοιτάξτε οι Ρωσοι μας ...τσιγκλάνε προς χάρη σας, μας πλησιάζουν με αεροσκάφη για να ...παρακολουθούν τα συστήματα, οπότε  πρέπει να μας ανατεθεί  (στην Άγκυρα δηλαδή)  ειδικός ρόλος στην περιοχή...
Να γίνουμε, λένε πίσω από τις κλειστές πόρτες, το μακρύ χέρι του ΝΑΤΟ στην περιοχή με κατάλληλους εξοπλισμούς, όπως π.χ. δωρεάν PATRIOT....

Έξυπνο; Όπως το πάρει κανείς....Αν είσαι ''αμερικανάκι'' μπορείς και να τσιμπήσεις...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top