GuidePedia

0
rssen

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων  φέρεται να υιοθέτησε θέση που »νομιμοποιεί», κατά απαράδεκτο τρόπο, την παρουσία του Τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο, καθώς  είπε,όπως τουλάχιστον μεταδίδεται από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων »Ανατολή», ότι << η υπόθεση των Τούρκων στρατιωτών στο νησί θα μπορούσε  να αντιμετωπιστεί ως μέρος μιας τελικής πολιτικής λύσης>>.
Δηλαδή αντί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ενός Οργανισμού που εννοείται ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και την σταθερότητα σε μια περιοχή , να πιέζει ώστε να λήξει η κατοχή και να φύγει ο Αττίλας από το νησί ως οφείλει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δέχεται να χρησιμοποιείται η κατοχή ως μοχλός πίεσης για πολιτική λύση στα μέτρα, προφανώς, του »ισχυρού».Μάλιστα – αντίθετα από το πνεύμα δίκαιου- δέχεται η αποχώρηση να είναι …μέρος της »τελικής λύσης», δηλαδή η υποχρέωση αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής να εμφανιστεί ως …παραχώρηση στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας!
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενο της σχετικής αναφοράς του κ. κ. Αντερς Φογκ Ρασμούσεν στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την Τρίτη,και στηριζόμαστε για τις παραπάνω επισημάνσεις στο κείμενο ( απόδοση) του τουρκικού πρακτορείου Ειδήσεων.που τιτλοφορεί το σχετικό τηλεγράφημα στην ιστοσελίδα του <<Η λύση (του κυπριακού) θα είναι προς όφελος του λαού του νησιού, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λέει ο Rasmussen>>.
Πάντα κατά το »Ανατολή” ο “Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στην ομιλία του αυτή εξέφρασε την το αίτημά του να δούμε πρόοδο στο θέμα Κύπρος.«Χρειαζόμαστε μια λύση που να φέρει μαζί τις δύο πλευρές του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε ο κ. Ρασμούσεν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.«Πραγματικά θέλω να δω πρόοδο στο κυπριακό. Η λύση θα είναι προς όφελος του λαού του νησιού, καθώς και προς το όφελος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε και πρόσθεσε – κατά το »Ανατολή» – ότι το πρώτο βήμα για το ζήτημα θα ήταν να βρεθεί μια πολιτική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η περίπτωση των Τούρκων στρατιωτών στο νησί θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί ως μέρος της τελικής πολιτικής λύσης.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις του κ Ρασμούσεν δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται – και αναλυτές λένε ότι ουσιαστικά όταν γίνονται ενισχύουν την αδιαλλαξία της Αγκυρας και λειτουργούν ως πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλα περίπτωση, παλιότερα, ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε υποστηρίξει ότι οι γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να αρχίσουν μετά τη λύση του Κυπριακού- ενώ όπως τονίστηκε από Κυπριακής πλευράς, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση καθ” οιονδήποτε τρόπο των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνέδεσε τότε την οικονομική κρίση με την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που διακυβεύονται σε οικονομικό επίπεδο  και όλες οι πλευρές θα είναι πολύ καλύτερα με την επανένωση του νησιού» είπε. Κατά τον κ. Ράσμουσεν όταν εκλείψει αυτό το πολιτικό πρόβλημα θα εκλείψουν και τα προβλήματα στη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η Τουρκία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ εμποδίζει επιχειρήσεις συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω συμμετοχής της Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι τότε οι δηλώσεις Ράσμουσεν προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στη Λευκωσία καθώς εκτιμήθηκε ότι συμβαδίζουν με μια σειρά άλλων δημόσιων παρεμβάσεων ( με δημοσιεύματα στον αγγλικό και αμερικανικό τύπο, κλπ)  που βλέπουν την οικονομική κρίση στην Κύπρο ως μια »ευκαιρία» για μια προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού υπό πίεση.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα, πρόσωπο ή θεσμό,  που – ελπίζουμε καλόπιστα- θέλει να συμβάλλει στην επίλυση ενός προβλήματος κατοχής που σημαδεύει αρνητικά τον πολιτισμένο κόσμο,ότι τέτοιου είδους πιέσεις δεν λειτουργούν θετικά και ενισχύουν την  αδιαλλαξία του θύτη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top