GuidePedia

0



Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Σε προσπάθεια εξευμενισμού των ΗΠΑ  με την γνωστή “χατζηαβατική”  πρακτική του επιδόθηκε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ετσι για να σπάσει το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών  που έχει επιβληθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, έσπευσε να  διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του  ότι  ''θα διαρκέσει «εσαεί» η εταιρική μας σχέση με τις ΗΠΑ''.

Το σύνολο του Τύπου δίνει σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με τις επαφές του πραγματοποιεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και επισημαίνει ότι αυτή γίνεται σε ένα κλίμα εικασιών περί ψυχρότητας στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, μετά τα επεισόδια στο Γκεζί και τα άλλα γεγονότα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων  αλλά και στοιχείων της εξωτερικής  πολιτικής της Άγκυρας όπως και επιλογών οπλικών συστημάτων, όπως το κινεζικό αντιαεροπορικό ( το OnAlert  έχει καταγράψει ήδη αναλυτικά το κλίμα αυτό).

Για το τελευταίο ο κ. Νταβούτογλου, διαβεβαίωσε τους Τούρκους δημοσιογράφους ότι οι Αμερικανοί δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία για την τουρκική επιλογή αντιπυραυλικού συστήματος από κινεζική εταιρεία, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει ότι οι ΗΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις κινούνται με άλλους τρόπους για να περνούν τα μηνύματα τους όπως π.χ. μέσα από το ΝΑΤΟ.
Ακόμα όπως γράφει μερίδα του τύπου η τουρκική πλευρά σε συνομιλίες της με αμερικανούς αξιωματούχους στάθηκε στους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία υποθάλπει τρομοκρατικές ομάδες που μάχονται κατά του Σύρου ηγέτη Assad, προσπαθώντας να  αντικρούσει τις αιτιάσεις αυτές..

Από την άλλη πλευρά  κ. Νταβούτογλου επιχείρησε να δώσει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα διαρκέσει «εσαεί». «Φυσικά, μπορεί ενίοτε να υπάρχει διαφορά απόψεων αλλά αυτό το μοντέλο συνεργασίας που βασίζεται στις αξίες, θα διαρκέσει για πάντα», είπε ο κ.  Νταβούτογλου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. John Kerry απέφυγε να σχολιάσει τα προβλήματα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ εξήρε τη στάση της Τουρκίας για τη γενναιόδωρη στήριξή της στους Σύρους πρόσφυγες και το νέο άνοιγμα που επιχειρεί στις σχέσεις της με τη Βαγδάτη.Ο κ. Kerry επεσήμανε ότι οι σχέσεις «ΗΠΑ -Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα».
«Αν ως πρόκληση λογίζεται η Συρία ή το Ιράν, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το μέλλον της νατοϊκής συμμαχίας, είτε η διασφάλιση της οικονομικής μας ευημερίας, οι ΗΠΑ μοιράζονται με την Τουρκία κοινούς στρατηγικούς στόχους», είπε ο κ. Kerry.

Σε ομιλία του στο Brookings Institution, ο κ. Νταβούτογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα «γεγονότα με συναισθηματική φόρτιση» που έλαβαν χώρα το Σάββατο στο Ντιγιάρμπακιρ (σ.σ εννοώντας τη συνάντηση Ερντογάν - Μπαρζανί). Είπε ότι ζήτησε συγγνώμη από τον τραγουδιστή Σιβάν Περβέρ για το σύνολο των λανθασμένων πολιτικών επιλογών, εξαιτίας της εφαρμογής των οποίων δεν είχε τη δυνατότητα για χρόνια να επιστρέψει στη χώρα του.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες για περιορισμό της ελευθερίας πραγματοποίησης διαδηλώσεων στην Τουρκία, ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε ότι τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες στο Γκεζί θυμίζουν περισσότερο αυτές στην ...Ευρώπη – όχι στη Μέση Ανατολή!
«Αν παρατηρούνται κάποια λάθη, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου, αλλά κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την Τουρκία με χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε. «Είναι τιμή μου ότι οι διαδηλώσεις στην Τουρκία είναι όμοιες με τις διαμαρτυρίες στην Ευρώπη».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top