GuidePedia

0

ΜΙΤ εναντίον CIA και Μοσάντ; Με άλλα λόγια, είναι ποτέ δυνατόν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας να συνεργάζονται με το Ιράν, κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ; Και όμως, ο 45χρονος Χακάν Φιντάν, «αρχικατάσκοπος» της Τουρκίας από το 2010, φαίνεται ότι παίζει ένα τέτοιο «διπλό παιχνίδι», για λογαριασμό του «σουλτάνου» πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ευφυής, φιλόδοξος και απολύτως αφοσιωμένος στον πρωθυπουργό, ο Φιντάν θεωρείται Νούμερο 2 στην ουσιαστική κυβερνητική ιεραρχία, μπροστά ακόμη και από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Επιπλέον, φαίνεται ότι είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να προωθήσει το άκρως αμφιλεγόμενο «νεοθωμανικό γεωπολιτικό όραμα» του Ερντογάν, ο οποίος οραματίζεται, συχνά σε αντίθεση με την πραγματικότητα, να αναδείξει την Τουρκία μεγάλη δύναμη της περιοχής, με συμφέροντα που δεν συμπίπτουν απαραιτήτως με αυτά των ΗΠΑ, ούτε φυσικά με του Ισραήλ.

Δεν είναι τυχαίο που ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Milli Istihbarat Teskilati, της γνωστής MIT, πρωταγωνιστεί τελευταία σε σειρά δημοσιευμάτων σε αμερικανικές και ισραηλινές εφημερίδες. Με τίτλο «Ο αρχικατάσκοπος της Τουρκίας μηχανορραφεί για αυτόνομη πορεία στο θέμα της Συρίας» («Turkey's Spymaster Plots Own Course on Syria»), η «Wall Street Journal» γράφει ότι ο Φιντάν είναι πίσω από τη βοήθεια που δίνει η Αγκυρα στους σουνίτες αντάρτες στη Συρία - ακόμη και στους φανατικούς ισλαμιστές, ορκισμένους εχθρούς των ΗΠΑ.

Μυστικές συναντήσεις

Πιο αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της «Washington Post». Η εφημερίδα έγραψε ότι στις αρχές του 2012 ο Φιντάν έδωσε στην ιρανική υπηρεσία πληροφοριών (MOIS) τα ονόματα 10 Ιρανών που είχαν μυστικές συναντήσεις, επί τουρκικού εδάφους, με τους «χειριστές» τους της Μοσάντ.

Επικαλούμενη πηγές στη CIA, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η εσκεμμένη αποκάλυψη του ισραηλινού δικτύου ήταν «ατυχής εξέλιξη», μέρος της ευρύτερης επιδείνωσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, μετά το επεισόδιο με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» τον Μάιο του 2010. Αλλά η «Post» γράφει επίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο η Μοσάντ έλεγε στη CIA ότι ο Φιντάν είναι ο «σταθμάρχης της MOIS στην Αγκυρα».

Και η «Wall Street Journal» έγραψε ότι οι Αμερικανοί φοβούνται πως ο Φιντάν μπορεί να δίνει στο Ιράν απόρρητες πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Παιδί πολύ φτωχής οικογένειας, ο Φιντάν κατάφερε να σπουδάσει στην Τουρκία και στις ΗΠΑ. Το διδακτορικό του είχε τίτλο «Υπηρεσίες πληροφοριών και εξωτερική πολιτική: Σύγκριση των βρετανικών, αμερικανικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών».

Προτού μεταπηδήσει στη ΜΙΤ υπηρέτησε επί 15 χρόνια στον στρατό και πέρασε από διάφορα πόστα, διεθνείς υπηρεσίες και πρεσβείες.

Οσοι τον έχουν συναντήσει μιλούν για έναν άνθρωπο ευγενέστατο, που κρατάει χαμηλό προφίλ και δεν προκαλεί. Δεν έχει καμία σχέση, λένε, με τον πρίγκιπα Μπαντάρ, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας με τα πανάκριβα κοστούμια, τα σκούρα γυαλιά και τα μεγάλα πούρα.

Ο αρχηγός της ΜΙΤ έγινε «εθνικός ήρωας» στην Τουρκία ύστερα από ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «The Jewish Press» που έγραψε ότι «αν σε κάποιον αξίζει να βρει μια έκπληξη στο αυτοκίνητό του ένα πρωί, είναι στον Φιντάν». Η απειλή για τη ζωή του συσπείρωσε στο πλευρό του κόσμο όλων των πολιτικών πεποιθήσεων και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση του.

Σύμφωνα με τις πηγές της «Washington Post», οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον θεωρούν απρόβλεπτο, άρα και επικίνδυνο. Δεν φαντάζονταν ότι οι Τούρκοι θα «έδιναν» ισραηλινούς πράκτορες σε εχθρική δύναμη ύστερα από 50 χρόνια συνεργασίας της Μοσάντ με την Αγκυρα.

Απόρρητη συμφωνία

Η συμμαχία των μυστικών υπηρεσιών Ισραήλ - Τουρκίας εγκαινιάστηκε σε μυστική συνάντηση τον Αύγουστο του 1958 στην Αγκυρα μεταξύ των τότε πρωθυπουργών Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και Αντνάν Μεντερές. Αποτέλεσμα ήταν μια επίσημη αλλά άκρως απόρρητη συμφωνία για τη στενή συνεργασία της Μοσάντ με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών - η οποία φαίνεται ότι με τον Φιντάν μόλις έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο. Αντιθέτως, ο αρχηγός της ΜΙΤ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία με τους ιστορικούς εσωτερικούς εχθρούς, τους κούρδους αντάρτες του PKK. O Φιντάν έχει συνομιλήσει τετ α τετ με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η ομάδα του συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τον ισοβίτη κούρδο ηγέτη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top