GuidePedia

0

Σε «τρικυμιώδη ύδατα» φαίνεται ότι εισέρχεται το πρόγραμμα του νέου τουρκικού άρματος μάχης Altay που τελικά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ενεπλάκη στη διαμάχη μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του κολοσσιαίου επιχειρηματικού «ομίλου Κοτς».
Ως γνωστόν τα τέσσερα πρωτότυπα του άρματος μάχης Altay αναπτύχθηκαν και παράχθηκαν από την τουρκική εταιρία Otokar, μέλος του ομίλου Κοτς, στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 500 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Καθώς το πρόγραμμα δοκιμών και αξιολογήσεων του Altay, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, ολοκληρώνονται επιτυχώς είναι αυτονόητο ότι η Otokar αναμένει την ανάθεση της σύμβασης παραγωγής σειράς.
Παρόλα αυτά, ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχόλια Τούρκων αξιωματούχων που δηλώνουν ότι παρά το γεγονός ότι σαφώς είναι προτιμητέα η ανάθεση της σύμβασης παραγωγής σειράς στην εταιρία που σχεδίασε, ανέπτυξε και υπέβαλλε σε δοκιμή πεδίου και αξιολόγηση τα πρωτότυπα, εν τούτοις τεχνικά και νομικά είναι δυνατή η ανάθεση σε άλλο ανάδοχο.
Όλη αυτή η φιλολογία αποτελεί το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ των διαταραγμένων σχέσεων Ερντογάν – ομίλου Κότς που άρχισε με τα επεισόδια στην πλατεία Taksim στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαδηλωτές στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τις μονάδες καταστολής της τουρκικής αστυνομίας εισήλθαν στον χώρο υποδοχής του πολυτελούς ξενοδοχείου Divan που ανήκει στον όμιλο Κοτς. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου επέτρεψε την είσοδο των διαδηλωτών στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου που αμέσως μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο σταθμό πρώτων βοηθειών.
Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε την τουρκική αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου, κάτι που όμως απαγορεύεται από την τουρκική νομοθεσία. Εκείνες τις ημέρες τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι την απόφαση να επιτραπεί η είσοδος των διαδηλωτών στο ξενοδοχείο έλαβε ο Αλί Κοτς, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου και ανήκει στην τρίτη γενεά της δυναστείας.
Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Ερντογάν ο οποίος στις 16 Ιουνίου εξαπέλυσε τα πρώτα πυρά: «Ξέρουμε ποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων βοήθησαν τους τρομοκράτες [διαδηλωτές]. Είναι έγκλημα το να υποκινείς τους τρομοκράτες. Και αυτά τα εγκλήματα δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητα».
Λίγες ημέρες μετά οι τουρκικές φορολογικές αρχές εισέβαλαν στο διοικητήριο της Tüpraş, που αποτελεί τη θυγατρική του ομίλου που ασχολείται με τη διύλιση πετρελαίου. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για προγραμματισμένο φορολογικό έλεγχο αλλά η συσχέτιση με τις δηλώσεις Ερντογάν έγινε από πολλά τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το επόμενο επεισόδιο έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε την ακύρωση της ύψους 2 δις δολαρίων ΗΠΑ σύμβαση που είχε ανατεθεί τον Ιανουάριο του 2013 για τη ναυπήγηση έξι κορβετών MILGEM από τα ναυπηγεία RMK Marine, που είναι επίσης εταιρία του ομίλου Κοτς.
Φυσικά, ο Ερντογάν είναι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας αλλά και ο όμιλος Κοτς αποτελεί κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη οντότητα. Έχει στην κυριότητα του τα μοναδικά διυλιστήρια της Τουρκίας και έχει συστήσει κοινοπραξίες με μεγάλους διεθνείς κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Ford και η Fiat, ενώ οι παραγωγικές του δραστηριότητες επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Ο όμιλος Κοτς παράγει το 9% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Τουρκίας, εκτελεί το 10% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών και συνεισφέρει το 9% των φόρων!

Πόσο θα «τραβήξει» την κόντρα ο Ερντογάν; Άγνωστο. Όμως είναι πολύ πιθανό ότι αν η κατάσταση φθάσει στα άκρα θα επαληθευτεί η ρήση «το γινάτι βγάζει μάτι», που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι το άρμα μάχης Altay, διότι ο Ερντογάν μπροστά στον στόχο της πολιτικής επιβίωσης ή/και ηγεμονίας δεν διστάζει για τίποτα…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top