GuidePedia

0

Προκλητικό τουρκικό σχέδιο Β' για την Κύπρο διά χειρός Νταβούτογλου
Χασαπόπουλος Νίκος  
Ένα σχέδιο Β΄για την Κύπρο φαίνεται ότι έχει ετοιμάσει η τουρκική κυβέρνηση (δια χειρός του κ. Νταβούτογλου) σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη λογική των δύο κρατών και αυτό, κατά την Άγκυρα, θα επιβληθεί όταν δεν θα υπάρξει λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόκειται στην ουσία για έναν τρίτο Αττίλα, αφού αυτή ήταν η επιδίωξη των Τούρκων προτού ακόμα εισβάλουν στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, να δημιουργήσουν δηλαδή δύο ξεχωριστά κράτη. Να σημειωθεί ότι από την τουρκική εισβολή (και τον Αττίλα 1 και 2), παρά τις τόσες προσπάθειες που έγιναν από διεθνείς παράγοντες, παρά τα δεκάδες ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι τούρκοι δεν έχουν αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη τους από τις κατεχόμενες περιοχές, δεν έχουν παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή γης στην Κυπριακή Δημοκρατία και ενισχύουν τα στρατεύματα κατοχής με υπερσύγχρονα άρματα μάχης , πυροβόλα ακόμα και με πολλαπλούς εκτοξευτές. Και το σημαντικότερο έχουν μεταφέρει εκατοντάδες εποίκους από τα βάθη της τουρκικής ανατολίας με προφανή σκοπό την αλλοίωση του πληθυσμού.

Επιπλέον δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο ( ο κ. Ερντογάν μόλις προχθές δήλωσε ότι δεν γνωρίζει χώρα με το όνομα Κύπρος), δεν δέχονται κυπριακά πλοία και κυπριακά αεροσκάφη στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά τους, ενώ επιδιώκουν τη συναίνεση της Κύπρου για να καταστούν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις πληροφορίες για την ύπαρξη σχεδίου Β΄διοχετεύει σε τουρκικές (και τουρκοκυπριακές) εφημερίδες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τη  λογική ότι σε περίπτωση μη λύσης, θα προωθηθεί η προσέγγιση ότι από τη μη επίτευξη συμφωνίας προκύπτει λύση!!

 Όλα αυτά (όπως σημειώνουν και τα κυπριακά ΜΜΕ) γίνονται επειδή η Άγκυρα θεωρεί ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Κύπρο με τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η Άγκυρα πιστεύει ότι οι ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα μπορεί να εξάγει από μόνη της το φυσικό αέριο κι αν θελήσει να το εξάγει τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν νέο συνεταιρισμό (όπως το ονομάζουν) με το ψευδοκράτος ή θα συζητήσουν με... δύο κράτη. Η Άγκυρα πιστεύει ότι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου στον κόσμο είναι μέσω Τουρκίας, αγνοώντας ότι στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι ενεργειακοί παίκτες όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα.

'Όλα αυτά γίνονται μερικά μόλις 24ωρα μετά τις αναφορές από τον ΟΗΕ ότι στο νησί έχει«επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες» και ότι την Τρίτη αναμένονται να υπάρξουν χωριστές συναντήσεις της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο κυρίας Λίζας Μπαντεχαϊμ με τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη (επίσημο διαπραγματευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας) και κ. Οσμάν Ερτούγ (διαπραγματευτή του ψευδοκράτους). Στόχος είναι να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, χωρίς όμως, μετά τα όσα αποκαλύπτονται, να υπάρχει τέτοια προοπτική.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top