GuidePedia

0

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας                       (μτφ. Κριστιάν)

Ενώ οι «αντάρτες» που υποστηρίζονται από τη Δύση προτίμησαν να φύγουν ή να ευθυγραμμιστούν με την Αλ Κάιντα, οι Κούρδοι μαχητές παραμείνουν και δεν οπισθοδρομούν σε κανένα μέτωπο.

Από τα μέσα Αυγούστου, περισσότερα από 900 μέλη της Αλ-Κάιντα και σύμμαχοι τους σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ο γενικός διοικητής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL).
Η αντίσταση των Κούρδων μαχητών ενθάρρυνε επίσης τους πολίτες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Χιλιάδες Κούρδοι προσφύγες στην Τουρκία και στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

http://www.actukurde.fr/media/ypg-cindires-27-09-2013.jpg
Κούρδοι μαχητές ενάντιων τζιχαντιστών
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συγκρούσεις εντάθηκαν στα σύνορα του συριακού Κουρδιστάν στις πόλεις Ιντλίμπ και Azzaz. Στις 2 Οκτωβρίου, ομάδες της Αλ Κάιντα πήραν την πόλη Azzaz μετά από συγκρούσεις με μια ταξιαρχία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (SLA), την «θύελλα του Βορρά» (Assef al-Shamal).
Οι μαχητές αυτής της ταξιαρχίας οπισθοδρόμησαν στο κουρδικό χωριό «Qastal Jindo» στην περιοχή του Αφρίν υπό τον έλεγχο των Μονάδων Άμυνας του κουρδικού λαού (YPG). Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην YPG, οι ομάδες της Αλ Κάιντα έχουν υποστεί βαριές απώλειες στις μάχες εναντίον των Κούρδων μαχητών που έλαβαν χώρα γύρω από το Qastal Jindo. Περισσότεροι από 150 νεκροί καταγράφηκαν στις τάξεις της Αλ-Κάιντα.

Οι Κουρδικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης μια επίθεση τη νύκτα του Σαββάτου με την Κυριακή 6 Οκτωβρίου κατά της EIIL στο χωριό Maarin στην περιοχή του Azzaz. Τουλάχιστον 19 μέλη της EIIL σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Επιπλέον, καταστράφηκαν τρία οχήματα που ανήκουν στους τζιχαντιστές, λένε οι ίδιες πηγές. Την 5η Οκτωβρίου, 13 άλλα μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε αυτή τη περιοχή.

Στο άλλο άκρο της περιοχής του Αφρίν, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στις 24 Σεπτεμβρίου όταν οι «τζιχαντιστές» επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό σε θέσεις των Κούρδων μαχητών σε ένα λόφο μεταξύ της κουρδικής πόλης Jindires και της συριακής πόλης Άτμα στην περιοχή του Ιντλίμπ στα σύνορα με την Τουρκία.
Εκατοντάδες μέλη της Αλ-Κάιντα σκοτώθηκαν από Κούρδους μαχητές.
Ανάμεσά τους ήταν ο διοικητής της EIIL Omar Shishani, ο εμίρης της Abdulkarim al-Imarati και ένας άλλος τζιχαντιστής από τη Κεντρική Ασία, ο Abu Maaz. Οι γείτονες τζιχαντιστές της Τουρκίας στην πόλη της Άτμα, πυροδότησαν όλμους από αυτό το στρατόπεδο προς τα κουρδικά χωριά.

Η Τουρκία παρέχει ισχυρή υποστήριξη στους τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα που κρύβεται πίσω από το κάλυμμα του Ισλάμ για τη διάπραξη εγκλημάτων. Τέλος, μια «εύθραυστη» κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε τη νύχτα της 4 - 5 Οκτωβρίου μεταξύ των Κούρδων και των τζιχαντιστών, μετά από μεσολάβηση υπεύθυνων του ΕΣΣ.

Ένας εκπρόσωπος της YPG δήλωσε ότι τουλάχιστον 945 μέλη των ενόπλων ομάδων σκοτώθηκαν σε μάχες που έλαβαν χώρα στο συριακό Κουρδιστάν και στο Χαλέπι, από τη 16η Αυγούστου μέχρι τη 5η Οκτωβρίου. 79 Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αυτών των 50 ημερών συγκρούσεων.

Σε προηγούμενο απολογισμό, η YPG είχε επιβεβαιώσει ότι περισσότερα από 800 μέλη των ενόπλων ομάδων που συνεργάζονται με την Αλ-Κάιντα και ορισμένων ταξιαρχιών του ΕΣΣ σκοτώθηκαν μεταξύ της 16ης Ιούλιου και της 16ης Αυγούστου.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες επιστρέψουν στα σπίτια τους
Εξάλλου, η αντίσταση των μαχητών της YPG που απομάκρυνε τους τζιχαντιστές μακριά από τις πόλεις της κουρδικής περιοχής έχει ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας είχαν βρει πρόσφατα καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών σε απροστάτευτα κουρδικά χωριά στην περιοχή του Χαλεπίου, κατά τους μήνες Ιούλιου και Αύγουστου. Σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο (Ιρακινό) του συνοριακού σταθμού, κάθε μέρα περίπου 500 πρόσφυγες γυρίζουν στα σπίτια τους.

http://www.actukurde.fr/media/refugies-kurdes-05-10-2013-retournent-chez-eux.JPG
Επιστροφή στη Πατρίδα
Χιλιάδες άλλοι που έχουν καταφύγει στην Τουρκία αποφάσισαν επίσης να επιστρέψουν στη γη τους. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat News, ο έπαρχος της Kiziltepe, Turan Ερμής, δήλωσε ότι μια εκατοντάδα άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους κάθε μέρα.

- See more at: http://www.actukurde.fr/actualites/575/les-kurdes-resistent-et-ne-reculent-pas.html#sthash.0iJj4kmq.dpuf
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top