GuidePedia

0

Μια από τις σημαντικότερες εργασίες τόσο για αξιωματικούς-επιτελείς, όσο και για τους αναλυτές μετά από μια άσκηση όπως ο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ, είναι το να προχωρήσουν σε αξιολόγηση όσων έγινα και δεν έγιναν, επιχειρώντας να εξάγουν συμπεράσματα τα οποία θα είναι πολύτιμα στον μελλοντικό σχεδιασμό. Τον εντυπωσιακόλοιπόν αριθμό των 650 εξόδων πραγματοποίησαν τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορία (ΠΑ) κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2013», η οποία ως γνωστόν άρχισε να διεξάγεται από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (Ι.Α.Α.Α. –ISDA)
Ο αριθμός των εξόδων των μαχητικών είναι εντυπωσιακός ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες της ΠΑ διεξάγονται κανονικά (εκπαιδευτικές πτήσεις, υπηρεσίες φυλακής – QRA: Quick Reaction Alert - μαχητικών για επιχειρήσεις αέρος–αέρος και αέρος–εδάφους, επιθεωρήσεις και συντηρήσεις, κ.λπ.), σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κλάδου.
Αν δε προστεθεί δε το γεγονός ότι κατά την πρώτη ημέρα της «Παρμενίων 2013», που σύμφωνα με το σενάριο εκδηλώνεται σε τυχαία χρονική στιγμή η κρίση που αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη της κατάστασης και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, η πτητική δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδενική, τότε το επίτευγμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αφού ο αριθμός των 650 εξόδων αφορά δύο μόλις ημέρες.

Σε ότι αφορά την «Παρμενίων 2013», η Πέμπτη 3 Οκτωβρίου ήταν η ημέρα που η πτητική δραστηριότητα «έσπασε τα κοντέρ» καθώς τα μαχητικά της ΠΑ πραγματοποίησαν 400 εξόδους.
Η εντυπωσιακή επίδοση της ΠΑ αποδεικνύει ότι:
>παρά τον οικονομική «ασφυξία» που υφίσταται η Πολεμική Αεροπορία, όπως και οι άλλοι δύο Κλάδοι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω των σημαντικών περικοπών του αμυντικού προϋπολογισμού λόγω της οικονομικής κρίσης, η ηγεσία και το προσωπικό της βρίσκουν τον τρόπο να τη διατηρούν ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΗ.
>ακόμη και αν υπολογίσουμε ποσοστό διαθεσιμότητας 80%, που είναι εξαιρετικά υψηλό για τα διεθνή δεδομένα για ειρηνική περίοδο, αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 280 μαχητικά που σήμερα διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα 224 αποδείχθηκαν έτοιμα για επιχειρήσεις και στατιστικά (με βάση τον αριθμό των εξόδων) το σύνολο αυτών πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο εξόδους την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013.
Στην πράξη φυσικά, το ποσοστό διαθεσιμότητας των μαχητικών είναι μικρότερο του 80% (όσο πιο μικρότερο τόσο πιο εντυπωσιακό το επίτευγμα) ενώ σε κάθε περίπτωση από τον αριθμό των διαθέσιμων μαχητικών θα πρέπει να αφαιρεθούν τα αεροσκάφη επιφυλακής – QRA (με ένα γενικό και σκοπίμως ασαφή υπολογισμό μερικές δεκάδες μαχητικών).
Φυσικά τη διαθεσιμότητα των μαχητικών (ως οπλικά συστήματα για την εκτέλεση αποστολής) επηρεάζει και η διαθεσιμότητα των πιστοποιημένων ιπτάμενων για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών (και ο νοών νοείτω…).

Εν κατακλείδι, παρά τα τέσσερα χρόνια οικονομικής «δίαιτας», Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΗ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ο αριθμός των εξόδων μέχρι να ολοκληρωθεί ο «Παρμενίων 2013» θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο).
Αν μάλιστα στον αριθμό αυτό προστεθούν και οι έξοδοι των λοιπών αεροπορικών μέσων της ΠΑ (αεροσκάφη συστήματος εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, τακτικών μεταφορών, ελικοπτέρων) τόσο πιο εντυπωσιακή γίνεται η επίδοση του Κλάδου.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής:
Η εντυπωσιακή επίδοση της Πολεμικής Αεροπορίας που αποτελεί απόδειξη των ικανοτήτων και του φρονήματος του προσωπικού της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει στην κυβέρνηση αίσθημα εφησυχασμού ή να λειτουργήσει ως «άλλοθι» για την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.
Ο Κλάδος, όπως φυσικά και οι δύο άλλοι Κλάδοι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να διατηρηθεί (τουλάχιστον) στο υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας που διαθέτει, και το οποίο απαίτησε δεκαετίες ιδρώτα και αίματος, χρειάζεται άμεσα τη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων υποστήριξης και συντήρησης των μέσων και υλικών του, και ταυτόχρονα τον σχεδιασμό και την έναρξη της υλοποίησης του για την ανανέωση και αναβάθμιση της ισχύος του.

Το πολύ υψηλό φρόνημα του προσωπικού και η ευρηματικότητα δεν μπορεί επ’ άπειρον να υποκαθιστούν την αντικειμενική η υποκειμενική έλλειψη διάθεσης για την αποδέσμευση των αναγκαίων οικονομικών πόρων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top