GuidePedia

0

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και φτιάξει κυβέρνηση, η ΝΔ θα συνεχίσει να λέει ότι η νέα κυβέρνηση... «παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου»;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πληθαίνουν εσχάτως οι διαφοροποιήσεις υπουργών, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ από τις θέσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος και οι καραμανλικοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι μητσοτακικοί, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και τόσοι άλλοι καταδίκασαν την πρωθυπουργική θεωρία των «δύο άκρων». Δεκάδες βουλευτές ψάχνουν δευτερεύουσες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και διαφοροποιούνται από αυτήν. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι κίνητρό τους είναι η προσπάθεια προσωπικής πολιτικής διάσωσης. Η τακτική της τήρησης αποστάσεων από κάποια αντιλαϊκά μέτρα δεν προοιωνίζεται σε καμία περίπτωση καταψήφιση οποιουδήποτε νόμου φέρει η κυβέρνηση, πόσω μάλλον ανατροπής της.

Λάθος η υποτίμηση όμως των σοβαρότερων πολιτικών συνεπειών αυτής της ιδιοτελούς πολιτικής αποστασιοποίησης υπουργών και βουλευτών της ΝΔ από τη γραμμή Σαμαρά. Οσο πυκνώνουν αυτά τα φαινόμενα, καλλιεργείται ένα κλίμα ηττοπάθειας στους κόλπους της ΝΔ. Ενισχύεται η πιθανότητα ήττας της ΝΔ στις εκλογές.

Η «μετασαμαρική» εποχή της ΝΔ φαίνεται έτσι να έχει ήδη αρχίσει εξαιτίας της στάσης των στελεχών της. Με άλλα λόγια, οι αυξανόμενες διαφοροποιήσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ από τη γραμμή Σαμαρά ερμηνεύονται από μέρος του λαού ως προσπάθεια των στελεχών της Δεξιάς να λάβουν θέσεις στο σκηνικό μιας ΝΔ από την αρχηγία της οποίας θα έχει απομακρυνθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό άλλωστε θα συμβεί οπωσδήποτε, αν ο πρωθυπουργός χάσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αν όμως κορυφαία στελέχη της ΝΔ προεξοφλούν από τώρα μετεκλογικό σκηνικό ηττημένης ΝΔ και επιχειρούν να ενταχθούν σε αυτό, τότε η ήττα της ΝΔ στις εκλογές θα καταστεί «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» και η έκτασή της ίσως διευρυνθεί.

Αδύνατον να σταθεί η ΝΔ ως αντιπολίτευση με τη γραμμή των «δύο άκρων». Η θέση Σαμαρά διά στόματος Λαζαρίδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου» είναι αυτοκαταστροφική για τη Δεξιά. Στην υποθετική περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και φτιάξει κυβέρνηση, η ΝΔ θα συνεχίσει να λέει ότι η νέα κυβέρνηση... «παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου»; Θα την πάρει ο κόσμος με τις λεμονόκουπες! Θα απειληθεί η ΝΔ με εκλογική αποσύνθεση. Και ο μεν Σαμαράς θα έχει πάει σπίτι του, οπότε αυτό του είναι αδιάφορο, αλλά τα στελέχη της Δεξιάς που θα συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα, η διάσωση της ΝΔ τα ενδιαφέρει.

Το «άδειασμα» Βενιζέλου από τον δεξιό υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη γνωστή υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πέρα από την αυτοτέλεια που σίγουρα έχει, εντάσσεται στο εσωκομματικό κλίμα της ΝΔ που αναλύσαμε. «Αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι, κάποτε "υποβρυχίως", δεν θα είχε προκύψει το πρόβλημα» δήλωσε ο Αβραμόπουλος, παραδεχόμενος εμμέσως σκάνδαλο.

Οργίλη απάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ: «Οι υπουργοί δεν είναι για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση»! Τα «Νέα» ερμηνεύουν με τρεις τίτλους στις τέσσερις πρώτες σελίδες τους την Παρασκευή: «Τορπίλη για τον Βενιζέλο και φλερτ με τον Τσίπρα», «Υποβρύχιο φλερτ με Τσίπρα», «Ο υπουργός είχε κλίση προς τον ΣΥΡΙΖΑ»! Απορία αφελούς: αν ακόμη και ο υπουργός Αμυνας είναι με τον Τσίπρα, ποιος υπουργός είναι με τον Σαμαρά;
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top