GuidePedia

0

Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε.

Ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση της “ιδιωτικής επίσκεψης” του Τούρκου υπουργού Egemen Bağış στην Ελληνική Θράκη, η ισλαμική εφημερίδα Zaman δημοσίευσε κατάλογο και φωτογραφίες 19 οθωμανικών τζαμιών που βρίσκονται σε όλη την έκταση της Ελληνικής επικράτειας και «περιμένουν την ημέρα να αποκατασταθούν».

Πώς προέκυψε αυτή η λίστα; Στις 8 Φεβρουαρίου του 2010, η τουρκική εφημερίδα Aksam αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την λέκτορα Neval Konuk του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά (Marmara Üniversitesi) για τα “οθωμανικά μνημεία” στην Ελλάδα με χρηματοδότηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η έρευνα αυτή φέρεται να ανέδειξε 600 περίπου εναπομείναντα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία θεωρούνταν από τους Τούρκους κατεστραμμένα. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως η ερευνήτρια ενήργησε «στα κρυφά», «σαν κατάσκοπος» («Bakanlık tarafından görevlendirilen Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Neval Konuk, adeta bir hafiye gibi Yunanistan’da adım adım Osmanlı eseri aradı»), ή αλλιώς πραγματοποιούσε “ιδιωτική επίσκεψη” όπως η περιοδεύουσα και ζωντανή απόδειξη της δαρβινικής θεωρίας που ακούει στο όνομα Bağış. 

Η ίδια η Neval Konuk αποκάλυψε τον αληθινό λόγο που ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Αυτόν το μήνα (σ.σ. Φεβρουάριος 2010) θα εκδοθούν οι 2 πρώτοι τόμοι της έρευνας, τα οποία εμπεριέχουν μόνο το 20% των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Με το πέρας της έρευνας, θα έχει εκδοθεί μια σειρά 8 τόμων. Όλα τα κείμενα των βιβλίων θα είναι στα τουρκικά, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι πρώτοι δύο τόμοι έχουν ένα σύνολο 516 σελίδων. Τα βιβλία αυτά δεν θα διατεθούν προς πώληση, αλλά το ΥΠΕΞ θα το αποστείλει σε όλες τις ακαδημίες και τις βιβλιοθήκες του κόσμου».


Η Neval Konuk στα Ιωάννινα. Προσέξτε τι φοράει στο λαιμό.


Η Neval Konuk στη Καβάλα.


Η Νeval Konuk στη Ρόδο.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης:

Το παρόν βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας στα αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μετά από επιτόπια έρευνα στις Ελληνικές πόλεις Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Βέροια, Σέρρες, Τρίκαλα και Λάρισα. Αυτό που το κάνει σημαντικό είναι ότι παρουσιάζονται για πρώτη φορά πολλά μνημεία που υπέστησαν ζημιές και καταστράφηκαν κατά τους Ά και ΄Β Βαλκανικούς πολέμους. Το βιβλίο αποτελεί τον πρώτο τόμο και είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες(Τουρκικά, Αγγλικά, Ελληνικά). Σημειωτέον ότι το βιβλίο της τουρκικής προπαγάνδας “κοσμεί” και την Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ

Ο πρώτος τόμος του βιβλίου που χρηματοδοτήθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τα παρακάτω ερωτήματα είχαν τεθεί από το 2010 αλλά ουδείς ασχολήθηκε:

Αντέδρασε η ελλαδική κυβέρνηση στην έκδοση αυτών των τόμων και στην αποστολή τους «σε όλες τις ακαδημίες και τις βιβλιοθήκες του κόσμου» ενώ αυτά προωθούν σε όλον τον ακαδημαϊκό κόσμο του πλανήτη την εικόνα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα δεν είναι κάτι άλλο από μια οθωμανική επαρχία;

Εκδόθηκε άδεια ώστε να διεξαχθεί η συγκεκριμένη έρευνα;

Αν όχι, γιατί δεν ελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές τα προβλεπόμενα μέτρα για απαγόρευση ή αναστολή της έρευνας;

Αποκαλύψεις, 23/10/2010

* Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης διέθεσε το Γενί Τζαμί για την τέλεση της προσευχής της λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013. Η πρωτοβουλία του συνάντησε παταγώδη αποτυχία, την οποία απέδωσε «στην ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά των μουσουλμανικών κοινοτήτων». Φυσικά ο ξεχασιάρης δήμαρχος παρέλειψε να αναφέρει ότι λίγες ημέρες νωρίτερα έδινε συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Τουρκίας όπως το Cihan.

“Τρεις κι ο κούκος” στο Γιενί Τζαμί…

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνάντησή του με τον Egemen Bağış, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για «διπλωματία των πόλεων» και για τις προσπάθειες που διενεργεί ο δήμος ώστε να ανοίξει χώρους λατρείας για τους μουσουλμάνους ειδικά στις μεγάλες εορτές καθώς και την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας που αναλαμβάνει η Θεσσαλονίκη το 2014 και τη δυνατότητα να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση κι έλευση Τούρκων στην πόλη…

infognomonpolitics

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top