GuidePedia

0



Επμέλεια :  Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τον ανεδαφικό και αβάσιμο ισχυρισμό περί αμοιβαιότητας όσον αφορά το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ''εξειδίκευσε'',μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν,σε τηλεοπτική του εμφάνιση όπου επιχείρησε να εξηγήσει γιατί εμμένει στο ''λουκέτο'' στην  Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε μια προσπάθεια να ...εξισώσει το θέμα της Σχολής,που είναι κορυφαίο ζήτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με διεθνή,οικουμενική  διάσταση, με το τρόπο ανάληψης καθηκόντων των ιμάμηδων  στην Δυτική Θράκη υποστήριξε ότι ο μουφτής, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα, όπως, κατά την δική του,αυθαίρετη ερμηνεία,προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.
«Εμείς (Σ.Σ.η τουρκική κυβέρνηση) δεν διορίζουμε τον Έλληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει τον θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;», σχολίασε ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα Today’s Zaman  ο κ.Ερντογάν  στην τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου Δεδομένου ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, ο Πατριάρχης δε δύναται να εκπαιδεύει νέους κληρικούς στην Τουρκία για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών της ελληνικής κοινότητας. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν 21 μέλη της Ιεράς Συνόδου, αρμόδια για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του Πατριαρχείου, μετά τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

 Κάνει την ''πάπια''

Δεν λέει βέβαια ο Τούρκος Πρωθυπουργός  - κάνοντας την ''πάπια'' -  ότι η Ελληνική  μειονότητα της Πόλης,της Σμύρνης κλπ οδηγήθηκε σε ξεριζωμό και μαρασμό αποκλειστικά λόγω των διώξεων από το τουρκικό κράτος με συστηματικές πολιτικές  και δράσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ελληνική κοινότητα, εν αναμονή της εξαγγελίας του λεγόμενου ''πακέτου εκδημοκρατισμού'' για τις μειονότητες στην Τουρκία, με αναπτερωμένες τις ελπίδες, πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της για την Σχολή της Χάλκης θα έβρισκε ανταπόκριση. Τελικά, η εξαγγελία του ''πακέτου'', γράφει, άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης,γράφει η εφημερίδα.

Κατά το δημοσίευμα ο κ.Ερντογάν επανέλαβε την απουσία οποιουδήποτε νομικού κωλύματος για την επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινότητας της Τουρκίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα αναμένει μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη από την τουρκική κοινότητα.


Τι απάντησε ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στις δηλώσεις

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ.Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με  πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης- που άλλοι,πρίν τον κ Ερντογάν,  έχουν  θέσει ως αίτημα εκτός από τους μουφτήδες και την ανέγερση Τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-  έχει κάνει την εξής δήλωση:

 «Τη στιγμή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού της προσοχής της διεθνούς και της τουρκικής κοινής γνώμης, επιχειρούν να παρουσιάσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας ως αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης.

Η προστασία όμως  του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.»
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top