GuidePedia

0


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Σερβία η δήλωση του επισκεφθέντος το Κόσοβο πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συγκέντρωση στην πόλη Πρίζρεν στις 23/10, αποκάλεσε το Κόσοβο «δεύτερη χώρα» του και προσέθεσε ότι «η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο είναι Τουρκία». Το σερβικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως φιλικές. Αποκλίνουν από τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε κατά τις επαφές μας με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους. Όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι το Κόσοβο είναι σερβική λέξη και σερβική επικράτεια, ακόμα και όσοι έχουν αναγνωρίσει αυτό το οιονεί κράτος».
Ο πρωθυπουργός Ντάτσιτς σχολίασε ότι η εν λόγω δήλωση του Ερντογάν είναι «μη διπλωματική» και ότι οι χαρακτηρισμοί του στην Πρίζρεν «σίγουρα δεν συνεισφέρουν στην πολιτική σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο ή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών». Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαίτησε επειγόντως από τον Ερντογάν να ζητήσει συγνώμη, διαμηνύοντας: «Θεωρώ ότι η δήλωση αυτή αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο και ζητάω επειγόντως τη δημόσια συγνώμη της Τουρκίας και του Ερντογάν. Είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά στις διεθνείς σχέσεις και πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των άλλων χωρών, ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι το Κόσοβο δεν είναι τουρκικό ήδη από τους Βαλκανικούς πολέμους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε η αντίδραση του προέδρου της σερβικής Βουλής, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση του Ερντογάν ως ‘βαριά και σκανδαλώδη’, τονίζοντας ότι «αναμένει την αντίδραση του σερβικού κράτους, αλλά και της διεθνούς κοινότητας».

Σύμφωνα με τη ε/φ Blic, ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Σερβίας στην Άγκυρα, Ντούσαν Σπάσογεβιτς, εκτίμησε ότι πρόκειται για «εχθρικές δηλώσεις», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν είναι πρώτη φορά που ο Τούρκος π/θ κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις», καθώς το Νοέμβριο του 2010 είχε δηλώσει κάτι χειρότερο ότι «σε περίπτωση που η Σερβία τολμήσει να επιτεθεί κατά του Κοσόβου, η Τουρκία θα το υπερασπιστεί». Τονίζει επίσης ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο Τούρκος π/θ αναφέρεται με τόση ευφορία στα Βαλκάνια και εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό καθιστά σαφές ότι ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει την πολιτική του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ε/φ POLITIKA, αναπαράγει άρθρο της , «Deutsche Welle: Ο Ερντογάν καλεί σε αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», το οποίο αναφέρει ότι ο τούρκος π/θ εκμεταλλεύθηκε την επίσκεψη του στο Κόσοβο ώστε να προωθήσει την νεοοθωμανική πολιτική και να υπενθυμίσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τα Βαλκάνια. «Τίθεται το ερώτημα εάν η Τουρκία το κάνει για καθαρά οικονομικούς λόγους ή σκοπεύει να είναι ανταγωνιστής της ΕΕ στα Βαλκάνια», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας την εκτίμηση του αναλυτή Λουμίρ Αμντιτζίκου από το Κόσοβο ότι «η Τουρκία ήδη έχει ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στο Κόσοβο, καθώς οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι ανάδοχοι διάφορων έργων, από την κατασκευή αεροδρομίου και υποδομών μέχρι τον τομέα της ενέργειας και πιθανώς και των τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Αμντιτζίκου τονίζει επιπλέον ότι, πέραν της οικονομικής της παρουσίας, η Τουρκία συμμετέχει και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως π.χ. ότι στην πόλη Πρίζρεν υπάρχει τουρκική τηλεόραση και ραδιόφωνο, ότι το τουρκικό πολιτικό κόμμα είναι εταίρος του κόμματος του π/θ Χασίμ Θάτσι, ενώ υπάρχουν επιπλέον 25 τουρκικές ενώσεις, που διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις».

Το άρθρο αναφέρει επιπλέον ότι είναι ευρέως διαδεδομένη στα Βαλκάνια η γνώμη ότι η Τουρκία ασκεί νεοοθωμανική πολιτική, βάσει της οποίας στρέφεται ειδικά στις χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό (την Αλβανία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη), τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη αντίσταση στην αύξηση της τουρκικής επιρροής υπάρχει μεταξύ των Σέρβων, καθώς σε ποσοστό μιρκότερο από 15% θεωρούν ότι η Τουρκία είναι φιλική χώρα.

Άλλη μια απόδειξη ότι ο Τούρκος, παριστάνει το φίλο μόνο και μόνο για να σε αποπροσανατολίσει και να στη φέρει μπαμπέσικα. Οι φίλοι Σέρβοι θαμπωμένοι από τα χρήματα των Τούρκων, έκαναν το λάθος να τους εμπιστευτούν. Ας αποτελέσει δίδαγμα για όλα τα κράτη στα Βαλκάνια καθόσον η πολιτική του Οθωμανού δεν γνωρίζει καμιά φιλία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top