GuidePedia

0
G20 G 20 петербург саммит фото гр


Η συριακή κρίση ανέτρεψε τις προτεραιότητες της συνόδου κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη. Η επίσημη συνάντηση των ηγετών των προηγμένων οικονομιών του κόσμου μετατρέπεται σε μια δύσκολη συζήτηση για το διεθνές δίκαιο και τον ορθό λόγο.
Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λιβύη και την Υεμένη Βενιαμίν Ποπόφ δήλωσε:
Σήμερα η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει τόσο πολύ που ακόμη και οι ΗΠΑ ταλαντεύονται αν πρέπει ή όχι να χτυπήσουν. Πριν από δέκα χρόνια οι ΗΠΑ μαζί με τους Άγγλους κατέλαβαν το Ιράκ σε αντίθεση με όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Οι επιπτώσεις ήταν τρομακτικές. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη Λιβύη. Σήμερα έχει διαμορφωθεί μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Υπέρ της επίθεσης τάσσεται μόνο η ηγεσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ είναι συγκρατημένοι. Στον ισλαμικό κόσμο τους υποστηρίζουν μόνο η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ. Όλοι οι υπόλοιποι δεν τους υποστηρίζουν. Είναι μια νέα ανάπτυξη των δυνάμεων στον πλανήτη.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει προσεκτικά να δράσουν αναφορικά με τη Συρία, ώστε να μην προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Τη θέση αυτή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι η Ρωσία θα αλλάξει τη στάση της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη. Άφησε να εννοηθεί ότι ο Ομπάμα μπορεί να παραθέσει στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τα κυβερνητικά στρατεύματα στη Συρία.
Δεν αποκλείεται οι αποδείξεις αυτές να ικανοποιήσουν τον Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο, την Μόσχα θα την πείσει η βαθιά αντικειμενική έρευνα του ζητήματος και η ύπαρξη αποδείξεων, οι οποίες προφανώς θα απεδείκνυαν το ποιος έκανε χρήση χημικών όπλων και ποια συγκεκριμένα όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Μετά από αυτό είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό και σοβαρό τρόπο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ρωσία υπερασπίζεται στη Συρία όχι τον Μπασάρ Άσαντ, αλλά τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη σύγχρονη τάξη πραγμάτων, η οποία υποχρεώνει, συγκεκριμένα, την επίλυση όλων των προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση βίας, αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Άλλωστε, υπάρχει η άποψη ότι ο Ομπάμπα δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά και ότι δε σκοπεύει να λάβει υπόψη του παρόμοιες σκέψεις. Τότε όμως, η διεθνής κοινότητα να πρέπει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δυσκολίες. Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής του Κέντρο Μελετών της σύγχρονης Εγγύς Ανατολής, Γκουμέρ Ισάγιεφ, σημείωσε:
Η παγκόσμια οικονομία αντιδρά πάντα με ευαισθησία σε όλα όσα συμβαίνουν στην Εγγύς Ανατολή. Τα γεγονότα καθεαυτά στη Συρία δεν είναι τόσο σημαντικά για την παγκόσμια οικονομία, αλλά δίπλα βρίσκεται το Ιράκ, αραβικές χώρες – κλειδιά με τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Η εισβολή θα αυξήσει τις τιμές του. Αυτή είναι μια λίγο ή πολύ προφανής πρόβλεψη.
Μετά την αμερικανική επέμβαση στον κόσμο θα υπάρχει άλλη μια φτωχή χώρα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικά, πρώτα οι ίδιοι οι Αμερικανοί, με τον Ομπάμα, να το θέσουν αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top