GuidePedia

0

του Γιάννη Κωνσταντόπουλου
Η κρίση χρέους έχει αναμφίβολα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα, μειώνοντας το γεωπολιτικό της δυναμικό. Παρόλα αυτά η γεωπολιτική αξία και η γεωστρατηγικής σημασίας θέση της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, και μπορεί να αναβαθμιστεί κάθετα για πολλούς και διάφορους λόγους. Το γεωγραφικό και γεωπολιτικό προφίλ της χώρας μας θα μπορούσε να προσδιοριστεί σαν ένας τραχύς ορεινός χώρος που προσφέρει λίγες και μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις κάνοντας την διοίκηση δύσκολη από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτός ο ορεινός χώρος αποτελεί το Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, με τις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης να αποτελούν φυσικά φράγματα στα βόρεια σύνορα του, ενώ τα Πελάγη του Αιγαίου και Ιονίου καθώς και η Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα περιβάλλουν τον χώρο αυτό προσδίδοντάς του μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο.
Με πάνω από 2000 νησιά, το Αιγαίο μαζί με την Αθήνα, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αποτελεί τον πυρήνα του Ελληνικού χώρου, ενώ ο έλεγχος του Αιγαίου Πελάγους διευκολύνει το εμπόριο, τις συγκοινωνίες και την άμυνα του Ελληνικού κράτους. Η προστασία αυτού του πυρήνα από εισβολή, είναι μακράν η μεγαλύτερη γεωγραφική/γεωστρατηγική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της στην καρδιά της Μεσογείου.
Λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα δύναται να ελέγχει τα ναυτικά περάσματα: της Μαύρης θάλασσας (μέσω Αιγαίου - ειδικά όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αφού η ναυσιπλοΐα από και προς τα στενά των Δαρδανελλίων θα γίνεται μέσω του διάπλου των Ελληνικών χωρικών υδάτων), της Αδριατικής (μέσω Κέρκυρας), και της κεντρικής Μεσογείου (μέσω Κρήτης). Συν της άλλης διατηρεί μεγάλη εγγύτητα με την διώρυγα του Σουέζ και τις ακτές της Μέσης Ανατολής (μέσω Κρήτης αλλά και Κύπρου - της δεύτερης Ελληνικής κρατικής οντότητας - καθώς και μέσω των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που οι δυο χώρες παράγουν). Επιπροσθέτως, η χώρα είναι το νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου και της βαλκανικής χερσονήσου, με την περιοχή της Θράκης να αποτελεί την πύλη εισόδου - εξόδου μεταξύ Ευρώπης (ΕΕ) και Ασίας (Τουρκίας).
Η κομβική θέση της Ελλάδας μεταξύ ανατολής και δύσης ενισχύεται περεταίρω από το γεγονός ότι μέσα από τα εδάφη της, περνούν ή σχεδιάζεται να περάσουν στο μέλλον, αγωγοί φυσικού αερίου, μέρος των ενεργειακών οδών που τροφοδοτούν της χώρες της δύσης (ITGI, TAP, Southstream, Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη). Επίσης γεωγραφικά η Ελλάδα ανήκει στη ευρύτερη  γεωγραφική ενότητα που ονομάζεται Κρηπίδωμα και είναι κρίσιμη στα παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων για κυριαρχία στην Ευρασία. Τεκμήριο για την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας συνιστούν οι Αμερικανικές βάσεις στην χώρα, με την ναυτική βάση της Σούδας να αποτελεί την σημαντικότερη στρατιωτική εγκατάσταση των Αμερικανονατοϊκών στη Μεσόγειο. Μάλιστα η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, αναβαθμίζεται για τις Δυτικές ναυτικές δυνάμεις αλλά και για την Ρωσία, μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, καθώς με την διαδικασία αλλαγής καθεστώτων στην Μέση Ανατολή, η μεν Δύση αναζητά στηρίγματα για την πολιτική της, η δε Ρωσία πλέον χρειάζεται νέους εταίρους.
Η συγκυρία μπορεί να μετατρέψει την χώρα μας σε επίκεντρο/focal point των νέων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού με την εξελισσόμενη Ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση ανοίγει ο δρόμος, για την χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ (που σε σύνδεση με την Κυπριακή ΑΟΖ, θα επεκτείνει την επιχειρησιακή ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού έως τις ακτές του Λιβάνου!), και την εκμετάλλευση πιθανών ενεργειακών κοιτασμάτων, αναβαθμίζοντας έτσι ολοκληρωτικά το γεωπολιτικό δυναμικό της Ελλάδας. Όλα αυτά την στιγμή που η Αθήνα, παραμένει ακόμα η μεγαλύτερη και σταθερότερη δύναμη του Βαλκανικού χώρου, παρόλα τα προβλήματα που της προξενεί η κρίση χρέους.
Σε ότι αφορά την ενέργεια, η χώρα διαθέτει μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές που μελλοντικά θα την καταστήσουν ενεργειακά αυτάρκη εφόσον γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις σε τομείς όπως, η ηλιακή και αιολική ενέργεια, που είναι πρακτικά ανεξάντλητες και εύκολα εκμεταλλεύσιμες λόγω του Ελληνικού περιβάλλοντος. Σε αυτές τις πηγές θα πρέπει να προστεθούν και τα σημαντικότατα όπως φαίνεται κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου τα οποία φαίνεται ότι είναι τεράστιου μεγέθους (με αξία από 270 δισ. έως 1,3 τρισ. δολαρίων, ίσως και παραπάνω!)  και που θα μπορέσουν να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς αλλά δύναται να εξαχθούν εξασφαλίζοντας για την χώρα μας μεγάλα χρηματικά ποσά, καθιστώντας την σημαντικό παίκτη στην διεθνή κοινότητα όπως είναι όλες οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη. Να τονιστεί ότι έτσι η Ελλάδα θα απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους που εισάγει μέσω Τουρκίας, αφαιρώντας έτσι από την Άγκυρα την δυνατότητα να εκβιάζει την Αθήνα, όποτε κρίνει σκόπιμο με το κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής ενέργειας.
Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να αξιοποιήσει τους δικούς της υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους και να αναλάβει διαμετακομιστικό ρόλο στην προώθηση των ενεργειακών πόρων του Ισραήλ, της Κύπρου αλλά και της Ρωσίας (παρόλες τις αντιδράσεις των ΗΠΑ) στην Ευρώπη, θα ακυρώσει τις Τουρκικές επιδιώξεις που αποσκοπούν στο να αποτελέσει η Άγκυρα τον μοναδικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top