GuidePedia

0

Βίντεο που συγκλονίζει: Άρματα Τ-72 & ΤΟΜΑ ΒΜP-2 σε σκληρό αστικό αγώνα.
Λίγες ώρες πριν την αποφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την έγκριση έναρξης της επίθεσης στην Συρία, η αραβική χώρα "μετράει" τις δυνάμεις της και εξαπολύει τις τελευταίες μεγάλες επιθέσεις πριν η βροχή των Tomahawk σκεπάσει τον ήλιο επάνω από την χώρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (αναλυτική παρουσίαση των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας μπορείτε να βρείτε στην ετήσια έκδοση ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2013-2014" που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την χώρα), αλλά παραμένουν μεγάλες και ικανές για το είδος των επιχειρήσεων (ανταρτοπόλεμος και αστικός αγώνας με αντάρτες) που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Στο βίντεο που ακολουθεί, το μεγαλύτερο σε διάρκεια βίντεο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα με την εμπλοκή βαρέων αρμάτων μάχης Τ-72 και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-2 σε αστικές συγκρούσεις βλέπουμε την υποδειγματική και ριψοκίνδυνη (με την έννοια ότι είναι εκτεθειμένοι σε αντιαρματικές βολές) ενέργεια του συριακού Πεζικού.
Δείχνει μια συνολική εικόνα επιχείρησης αστικού αγώνα με χρήση βαρέων αρμάτων και ΤΟΜΑ και εντυπωσιάζει η σκληρότητα της σύγρουσης. Προσέξτε την χρήση καπνογόνων από τα άρματα όταν περνούν από σημεία που οι ισλαμιστές μέσα στα ερείπια έχουν οπτική θέα.
Οι Σύροι αρματιστές και στρατιώτες δείχνουν καλή εκπαίδευση και πειθαρχία (τα οχήματά τους βέβαια φέρουν τα σημάδια μεγάλης ταλαιπωρίας και χρήσης στο πεδίο της μάχης) αλλά πάνω απ'όλα δείχνουν  αποφασισμένοι.
Κρίσιμη λεπτομέρεια: Το 50% των απλών οπλιτών είναι σουνίτες (πρν από τον πόλεμο ήταν το 70%) οι οποίοι απλά δεν θέλουν την αλ Κάϊντα στην χώρα.
Οι μονάδες του Στρατού Ξηράς που αναμένεται να δεχθούν τα σημαντικότερα πλήγματα είναι και οι πλέον αξόμαχες αυτή την στιγμή: Επτά μεραρχίες τεθωρακισμένων, τρεις μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού, δύο μεραρχίες των ειδικών δυνάμεων και τη μεραρχία της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς η οποία ιδρύθηκε το 1976 και ευθύνη της είναι η ασφάλεια της Δαμασκού.
Η δυναμικότητα των ειδικών δυνάμεων και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς θεωρείται γενικά ανώτερη από εκείνην του στρατού γενικότερα.
Σε αυτά τα δύο σώματα προστεθούν η 3η και η 4η μεραρχία, είναι οι κυριότερες δυνάμεις που θα βασιστεί η Συρία για να "απορροφήσουν" την επίθεση και να κρατήσουν όρθια την χώρα. ΟΙ δυνάμεις τους δεν ξεπερνούν τους 50.000 άνδρες, αλλά είναι καλά οπλισμένες και έχουν ηψηλό ηθικό.
Άλλες 50.000 άνδρες του τακτικού Στρατού μάχονται σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των Λιβανέζων της Χεζμπολάχ που είναι σύμμαχοι του καθεστώτος.
Υπολογίζονται εντός της Συρίας αυτή την στιγμή σε 10-15.000 άνδρες. Μικρός πρέπει να είναι και ο αριθμός των Ιρανών. αν υπάρχουν οργανωμένες μονάδες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1000 άτομα.
Όμως το Ιράν έχει προσφέρει πάρα πολλά στο τομέα της εκπαίδευσης και της επιμελητειακής υποστήριξης στην Συρία.
Η μεγάλη βελτίωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων στην απόδοσή τους εντός αστικών περιοχών, οφείλεται στην εκπαίδευση σε τακτικές ανταρτοπολέμου που έχουν παράσχει σε εκατοντάδες Σύρους αξιωματικούς οι Ιρανοί εντός του Ιράν.
Υπάρχουν όμως διάφορες εθνοτικές ή θρησκευτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν το καθεστώς και ανέρχονται μεταξύ 70.000 και 100.000 ανδρών. Είναι Αλεβίτες, Κούρδοι και Χριστιανοί. Προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και έχουν αναχαιτίσει σε πολλά σημεία της χώρας, ειδικά στα βόρεια και βορειοανατολικά τους ισλαμιστές.
Σε ότι αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα ο αρθμός τους δεν έχει επηρεαστεί τόσο από τις απώλειες, όσο από την έλλειψη ανταλλακτικών. Πάντως η Αεροπορία, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις δεν χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και τα αεροσκάφη υπάρχουν.
Απλά έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι βάσεις. Μόνο 5 αεροδρόμια από τα 24 της συριακής Αεροπορίας είναι ασφαλή και ενεργά και μπορούν να επιχειρήσουν τώρα συριακά αεροσκάφη.
Γενικά το αν θα κερδηθεί η μάχη από τον Άσσαντ θα εξαρτηθεί από την ενεργό υποστήριξη στο πρόσωπό του και στο καθεστώς από τους πολίτες της Συρίας...
Για όλλες τις λεπτομέρεις, (αριθμούς, τύπους, παραλλαγές εκδόσεων κλπ) μπορείτε να ανατρέξετε στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2013-2014.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top