GuidePedia

0




Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 


Eντείνεται η φημολογία ότι το ΡΚΚ  αναστέλλει την αποχώρηση των ένοπλων ανταρτών του από το έδαφος της Τουρκίας μετά τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν και φόβους της κουρδικής πλευράς ότι η Άγκυρα θέλει πόλεμο.
.Μια μέρα μετά την δήλωση του επικεφαλής του KCK (δομή ΡΚΚ στις πόλεις),Τζεμίλ Μπαγίκ,με το παραπάνω περιεχόμενο και ότι οι κούρδοι θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους,  υπήρξε αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ΑΚΡ ότι «και αν ακόμα σταματήσει η αποχώρηση αυτό δεν θα επηρεάσει το πακέτο. Δεν έχει σημασία η στάση του Μπαγίκ. Σημασία έχει η στάση του Οτζαλάν. Το πακέτο (εκδημοκρατισμού) δεν θα συνδεθεί άμεσα με τη διαδικασία επίλυσης». Το θέμα αναπτύσσει η Turkiye με τον τίτλο: «Και αν ακόμα σταματήσει η αποχώρηση, το πακέτο θα ανακοινωθεί».

''Η απελευθέρωση του Οτζαλάν είναι απαραίτητη''

 Να σημειωθεί ότι προχθές ο  ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK κ.Τζεμίλ Μπαγίκ, σε δήλωσή του  είχε πει ότι το ΡΚΚ σταμάτησε την αποχώρηση. «Θα σταματήσουμε τους αντάρτες. Αν δούμε ότι διεξάγονται επιχειρήσεις, θα καταφύγουμε σε νόμιμη άμυνα. Θα στείλουμε πίσω τις (ένοπλες) ομάδες που αποχώρησαν αν θελήσουν να κλιμακώσουν τον πόλεμο», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η προθεσμία για την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα βήματα για τη διαδικασία επίλυσης.Σύμφωνα με τον Μπαγίκ, η τουρκική κυβέρνηση πρόδωσε την οργάνωση και δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και «αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα. Θέλουν πόλεμο». Όπως τόνισε, η απελευθέρωση του Οτζαλάν είναι απαραίτητη προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ενώ απαίτησε η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη για την καταστροφή του νεκροταφείου μελών του ΡΚΚ στην περιοχή του Μάρντιν.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κουρδικού κόμματος BDP, Σελαχαττίν Ντεμίρτας, οι δηλώσεις του Μπαγίκ δεν σημαίνουν ότι το KCK αναστέλλει επίσημα την αποχώρηση.

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.Ερντογάν από την Αγία Πετρούπολη, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μπαγίκ είπε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δήλωσης της πολιτικής πτέρυγας και της δήλωσης των ευρισκομένων στα βουνά. Έχουν μοιραστεί ένα ρόλο όπως ο καλός και ο κακός αστυνομικός. κατά συνέπεια εμείς θα κοιτάξουμε τώρα τη δουλειά μας και δεν θα αξιολογήσουμε αυτά. Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε πάνω στον οδικό χάρτη μας. Εμείς είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία θα πρέπει να λυτρωθεί το γρηγορότερο δυνατό από τον μπελά της τρομοκρατίας. Όποιοι θα χαλάσουν τη διαδικασία δεν θα μπορέσουν να λογοδοτήσουν στην ιστορία».


Η μάχη για την γλώσσα στο Σύνταγμα

Από την άλλη μεριά συνεχίζεται η διαμάχη σχετικά με την «γλώσσα του κράτους» και την «εκπαίδευση στη μητρική» στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Τουρκικού Συντάγματος. Ο βουλευτής του BDP, Σιρρί Σουρέγια Οντέρ πρότεινε το «βουλγαρικό μοντέλο» προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη συναίνεση.

Σύμφωνα με την πρότασή του, η πρώτη διάταξη του άρθρου θα αναφέρεται στην υποχρέωση όλων να μάθουν τουρκικά, ενώ η δεύτερη διάταξη θα εγγυάται ελευθερίες αναφορικά με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Η απάντηση των υπόλοιπων κομμάτων θα έρθει την επόμενη εβδομάδα.

«Το άρθρο αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (sine qua non). Αν δεν προστεθεί το άρθρο, δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σε έντονο τόνο.
 πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top