GuidePedia

0

Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις χωριστές συναντήσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την τουρκική και την ελληνική κυβέρνηση αντίστοιχα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε τετραμερή διάσκεψη και κάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αρχίσει διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών το συντομότερο δυνατό.
Κάλεσε επίσης τον κ. Αναστασιάδη όπως και οι δύο συναντηθούν στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Υπενθύμισε δε ότι αναμένεται ο ίδιος να έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος έχει ήδη συναντήσει τον κ. Μπαν.
Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αποδείξει με τη συμπεριφορά του τις ειλικρινείς προθέσεις του σχετικά με την ανάγκη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Αναστασιάδης και Βενιζέλος

Διπλωματικές πηγές κοντά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη την απόφαση για συναντήσεις των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη και Ερτούγκ με Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους αντίστοιχα, και επιμένουν ότι θα αναγκαστεί η Τουρκία να συνομιλεί με τον κ. Μαυρογιάννη. Βεβαίως θα συνομιλεί και η Αθήνα με τον διαπραγματευτή του κατοχικού καθεστώτος. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι μία εκ του σύνεγγυς τετραμερής συνάντηση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε και κανονική τετραμερή.
Πάντως διπλωματικές πηγές διαβεβαίωσαν το Μέγκα Κύπρου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να λάβει μέρος σε τετραμερή και ότι επιθυμία του, η οποία πραγματοποιήθηκε, είναι να συνομιλεί κατευθείαν η Λευκωσία με την Αγκυρα. Πιστεύω ότι δεν θα βγάλει πουθενά αυτή η ιστορία και στο τέλος θα μείνει ως γεγονός ότι η Αθήνα κατέστη συνομιλητής του κατοχικού καθεστώτος.
Ηδη η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε νέα δήλωση του –διορθωτική θα έλεγα- αναφέρει τα εξής:
«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί συνάντηση – σε επίπεδο που θα καθοριστεί – με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση. Αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Davutoglu. Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε “τετραμερή” διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδος. Οι δυο κοινότητες προβλέπονται στο ισχύον Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και ο ορισμός διαπραγματευτών έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η διαφύλαξη, άλλωστε, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της και ενεργεί ως κυρίαρχο κράτος-μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θεμελιώδης μέριμνά μας.
Η Ελλάδα, όπως είχα την ευκαιρία να πω στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με στόχο μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο».
Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Μέγκα Κύπρου ότι ο κ. Βενιζέλος όρισε ως αρμόδιο για το Κυπριακό τον πρώην πρέσβη Δημήτρη Καραιτίδη, ο οποίος και θα έχει τις επαφές με τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος. Το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία, καθώς  κ. Νταβούτογλου αρνείται τουλάχιστον μέχρι τώρα να δεχθεί τον κ. Μαυρογιάννη στο γραφείο του.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top