GuidePedia

0

"Πάγωσε" τη στρατιωτική δράση ο Μ.Ομπάμα - Στρέφεται στο σχέδιο Ρωσίας για Συρία
«Πάγωσε» τα σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναμένοντας μία λύση μέσω της διπλωματικής οδού, στο πλαίσιο της πρότασης που κατέθεσε η Ρωσία για έλεγχο των χημικών του Μπασάρ άλ Άσσαντ από τη διεθνή κοινότητα.
Υποστήριξε ωστόσο πώς αν δεν έχει αποτέλεσμα μία διπλωματική λύση τότε οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν περιορισμένη επίθεση στη Συρία χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις. "Δεν θα πατήσει μπότα αμερικανού στρατιώτη στη Συρία" είπε στο διάγγελμα του πρός τον Αμερικανικό λαό.
Όλα δείχνουν πώς το «παιχνίδι» θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον για το τι πρέπει να γίνει στο θέμα της Συρίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να άρουν την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Άσσαντ γιατί δεν μπορεί μία χώρα να αφοπλιστεί όταν γνωρίζει πώς μπορεί να δεχθεί επίθεση.
Αυτό έπραξε επι της ουσίας ο Μπάρακ Ομπάμα κατά το 15λεπτο διάγγελμα που απηύθυνε στον Αμερικανικό λαό λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πώς τα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία είναι για να «παραδειγματιστούν και άλλοι τύραννοι» και πρόσθεσε πώς «έχω βαθιά ριζωμένη την προτίμηση στις ειρηνικές λύσεις».
«Η Ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην πίεση Άσαντ να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα», είπε μεταξύ άλλλων ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να άρει την απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας». Για το λόγο αυτό και θα την εξετάσει προσεκτικά.
Η αναφορά αυτή του Μπάρακ Ομπάμα σχολιάζεται απο τους New York Times (το επικοινωνιακό "όπλο" των δημοκρατικών) ως προσχώρηση στο Ρωσικό σχέδιο για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση της Συρίας.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», σημείωσε σχετικά ο Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως «κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του".
«Ζήτησα από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία σχετικά με τη δράση στη Συρία για να ακολουθηθεί η διπλωματική λύση», δήλωσε ακόμη. «Για το λόγο αυτό στέλνω τον Τζον Κέρι να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του την Πέμπτη και εγώ θα συνεχίσω τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Πούτιν», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε πώς «δεν θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας (no boots on the ground). Η όποια επέμβαση θα είναι στοχευμένη», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθαρίζοντας πώς αυτό θα συμβεί αν οι διπλωματικές συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν. Μάλιστα, δήλωσε πως έχει ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό να διατηρήσει την τρέχουσα θέση του, εντείνοντας τις πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποδείξεις.
«Δεν θα ακολουθήσει μια ανοικτή δράση, όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Δεν θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη αεροπορική εκστρατεία, όπως στη Λιβύη ή στο Κοσσυφοπέδιο. Θα είναι μια επέμβαση με σαφή στόχο την αποτροπή της χρήσης των χημικών όπλων από τον Άσαντ. Ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα θα στείλει ένα μήνυμα στον Άσαντ που κανένα άλλο έθνος δε μπορεί να δώσει εκτός από τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα πώς ο Άσσαντ είναι αυτός που έκανε χρήση χημικών στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου και όπως είπε ο κίνδυνος από τα χημικά στη Συρία απειλεί και τις ΗΠΑ
Εν αναμονή λοιπόν των διπλωματικών διεργασιών και κινήσεων στο «τραπέζι» του ΟΗΕ που ξεκινούν αύριο με το τετ α τετ Κέρι και Λαβρόφ. Μέχρι στιγμής πάντως η Μόσχα έχει κερδίσει στα σημεία, αν και ο αγώνας φαίνεται μακρύς…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top