GuidePedia

0

Ο Μ.Ομπάμα αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας - Τα πιστόλια μπαίνουν στις θήκες.

O Aμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα περικυκλωμένος πανταχόθεν στο θέμα της Συρίας μετά την τρίπλα της Μόσχας για αποδοχή εκ μέρους της Δαμασκού διεθνούς ελέγχου των χημικών όπλων της Συρίας, αναγκάζεται να πει το "ναι" στην πρόταση και να "βάλει το πιστόλι πάλι πίσω στην θήκη".
Όμως μετέδωσε το NBC o M.Oμπάμα δήλωσε ότι "Η πρόταση Ρωσίας για τη Συρία είναι «δυνητικά θετική», αλλά «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί»".
Άμεσα αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν στην μπάντα οι πολεμικές προετοιμασίες, η Ρωσία αναδύεται πρωταγωνίστρια δύναμη από την συριακή κρίση κι οδεύουμε προς "Γενεύη ΙΙ".
Κατ'αρχήν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αναβάλλεται η ψηφοφορία της Τετάρτης για τη Συρία στη Γερουσία, Και συνέχισε λέγοντας: "Ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία θα τεθεί απολύτως σε αναμονή, αν ο Άσαντ εγκαταλείψει τα χημικά όπλα. Η πρόταση τα χημικά όπλα της Συρίας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επίσης δήλωσε ότι "είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Ρωσία και τη Συρία για πιθανή παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου", εξέφρασε μέσα από τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Αμερκανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Η πρόταση Ρωσίας για τη Συρία είναι «δυνητικά θετική», αλλά «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «η πρόταση τα χημικά όπλα της Συρίας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα».
«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι δε θα ξαναχρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στη Συρία». Πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε πως «αν ο Άσαντ εγκαταλείψει τα χημικά όπλα, τότε ένα  ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία θα τεθεί απολύτως σε αναμονή».
Όσον αφορά στην ψηφοφορία της Τετάρτης στο Κογκρέσο -η οποία λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε-  ο Ομπάμα σχολίασε πως «δε μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος»  για το αποτέλεσμα της.
«Δεν έχω αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία στη Συρία αν το Κογκρέσο ψηφίσει "όχι"», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το πρωί ο Τζον Κέρι έριξε στο τραπέζι μέσω δηλώσεων, ότι ο μόνος τρόπος να γλιτώσει η Συρία το στρατιωτικό πλήγμα, είναι να παραδώσει εντός μίας εβδομάδας το χημικό οπλοστάσιο. Λίγο αργότερα βέβαια, το State Department έκανε λόγο για «ρητορικό σχήμα»…
Μέσα σε λίγες ώρες διέρρευσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι η Ρωσία, σε συνεργασία με τη Συρία και το Ιράν επεξεργάζεται σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης, επιδεικνύοντας κατ'αυτό τον τρόπο η ρωσική διπλωματία, λαμπρά ανακλαστικά.
Λίγη ώρα μετά, η Συρία, σε ανώτατο επίπεδο, αφού πρώτα είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την υποστήριξη στη σύνοδο των G20 στη Μόσχα, έδινε τη συγκατάθεση στη Μόσχα να προωθήσει την πρότασή της για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ υπό την «κηδεμονία» της διεθνούς κοινότητας…
Λίγο αργότερα όπως κατέγραψε άμεσα το defencenet.gr όπως συμβαίνει με όλα τα γεγονότα των ημερών, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προχώρησε σε δήλωση αποδοχής της ρωσικής πρότασης.
Μενει να δουμε πως θα αντιδράσει το «λόμπι του πολέμου» στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο να έχει ως «όπλο» την αρνητική στάση της κοινής γνώμης στην προοπτική στρατιωτικής εμπλοκής…
Περισσότερα τις επόμενες ώρες
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top