GuidePedia

0


«Ανίκανοι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις οι πολιτικοί της Ελλάδας χωρίς την απειλή της παύσης της χρηματοδότησης από την τρόικα», αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά πως «στο εσωτερικό διαφωνεί  με τις μειώσεις στον προϋπολογισμό και υποστηρίζει πως τα επιβάλλει η Ε..Ε» και οι ευρωπαίοι εταίροι, για να επωφεληθεί πολιτικά. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη κριτική στην ελληνική «πολιτική ελίτ» είχε κάνει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία επίσης ανέφερε πως δεν χρειάζεται να δοθεί νέα βοήθεια καθώς «οι Έλληνες πολιτικοί είναι ανίκανοι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί «αναγκάζονται να ρισκάρουν δισεκατομμύρια για τους Ελληνες, τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς» χωρίς να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική σε ευρωζώνη και ΕΕ.

«Είναι τόσο εμφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όσο και το γεγονός πως η πολιτική σκηνή της είναι  ανίκανη να τις πραγματοποιήσει χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό. Η πίεση αυτή αποδίδει μόνο όταν τους δίνουμε την βοήθεια κομμάτι- κομμάτι. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί να μπορούν να επιβάλλουν δημοσιονομική πειθαρχία ή να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις όταν ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην απεριόριστη πίστωση από το εξωτερικό; Η απειλή της παύσεως πληρωμών είναι το μόνο όπλο της Τρόικα, όταν επισκέπτεται την Αθήνα», αναφέρει μεταξύ άλλων το Spiegel. Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας πως τελικά η τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα για την εκταμίευση των δόσεων το μόνο που πετυχαίνει είναι ένας «πολύ μικρός ρυθμός αλλαγής σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν πως έχει καταρρεύσει».
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δεν κάνει τα αυτονόητα. Είναι απολύτως αναποτελεσματική σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας.
Μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί, δεν έχει καν αγγίξει το λαθρεμπόριο καυσίμων, που αντιστοιχεί σε χαμένους φόρους ύψους 2,5 δις, δεν αλλάζει το πλαίσιο της βουλευτικής ασυλίας, δεν επιταχύνει τις διευκολύνσεις για επενδύσεις οι οποίες χρειάζονται μήνες για να ξεκινήσουν, δεν καταπολεμά τη γραφειοκρατία κ.ο.κ.
Οι Γερμανοί πολιτικοί λένε μέσω των δημοσιογράφων αυτά που αποφεύγουν να πουν οι ίδιοι, σεβόμενοι τον πολιτικό πολιτισμό. Αυτή η κλιμάκωση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι δεν ξεμπλοκάρει ο προϋπολογισμός για το 2014, καθώς δεν γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επίκειται Σύνοδος Κορυφής τον Οκτώβριο, οπότε η γερμανική πλευρά καλλιεργεί το κλίμα για περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Συν τοις άλλοις, είναι σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top