GuidePedia

0

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Άγκυρας να κατασκευάσει ένα made in Turkey μαχητικό αεροσκάφος. Το Freepen.gr μετέφρασε το ρεπορτάζ εκφράζοντας την δικαιολογημένη ανησυχία που θα πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα από την φρενήρη κούρσα εξοπλισμών της Τουρκίας.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Τα σχέδια του συστήματος Ερντογάν κοστίζουν απίστευτα χρήματα για τις δυνατότητες της Τουρκίας. Είναι δεδομένο ότι κανένα πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους δεν μπορεί να είναι βιώσιμο αν αυτός που το κατασκευάζει δεν μπορέσει να το πουλήσει κι εκτός της χώρας του. Οι Σουηδοί που φτιάχνουν μόνοι τους τα αεροσκάφη τους με τελευταίο επίτευγμα το Gripen είναι η απόδειξη αυτού που λέμε. Θα μπορέσει η Τουρκία να αντέξει την τεράστια επένδυση που χρειάζεται ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους το οποίο είναι αμφίβολο αν θα πουλήσει έστω κι ένα στο εξωτερικό; Μήπως τελικά όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια θηλιά που θα πνίξει την Τουρκία;

Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας και στο τέλος το σχόλιο από το freepen.gr
Όταν η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει δικά της οπλικά συστήματα ή απλά να αγοράσει, κάνει μεγαλεπίβολους σχεδιασμούς και κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί. Όμως, οι τουρκικές φιλοδοξίες για την παραγωγή ενός “made-in-Turkey” μαχητικού αεροσκάφους και η αγορά καινούριων τελευταίας γενιάς όπως τα μαχητικά F-35 μπορεί να κυμανθούν πέρα από την ικανότητα χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι η δημιουργία οκτώ πρωτοτύπων τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους θα κόστιζε πάνω από $ 10 δις ευρώ. «Ένα κόσοτς ανάμεσα στα  11 – 13 δις δολάρια θα ήταν ρεαλιστικό,” επισημαίνει ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει καλά το πρόγραμμα.

Τα σενάρια λένε πως το σύνολο του προγράμματος παραγωγής τουρκικού μαχητικού αφορά έναν αριθμό 200 αεροσκαφών με στόχο κόστους τα $ 100 εκ. έκαστο όπως επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο εκτιμώντας πως ο αριθμός αυτός είναι ρεαλιστικός όσον αφορά και την προοδευτική ανανέωση του στόλου με τις αποσύρσεις που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να δαπανήσει $ 31 – $ 33 δισεκατομμύρια για το τουρκικό μαχητικό όσον αφορά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή. Όμως, ανεξάρτητοι αναλυτές λένε ότι αυτό μπορεί να είναι μια υπεραισιόδοξη οικονομική εκτίμηση.

«Γνωρίζουμε ότι τα σχέδια της Τουρκίας δεν περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός κινητήρα για την τουρκικά μαχητικά. Επιπλέον, νομίζω, 100 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος είναι υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση για την Τουρκία δεδομένων των τεχνολογικών περιορισμών, το υψηλό βιομηχανικό κόστος της και το γεγονός ότι μια νέα παραγωγή θα εμφανίσει σφάλματα, αστοχίες κτλ κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας ” συμπληρώνει.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την σουηδική Saab για το στάδιο του σχεδιασμού για το πρώτο εθνικό μαχητικό της χώρας. Η Saab είναι η δημιουργός του JAS 39 Gripen, ένα ελαφρύ μονοκινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου που είχε σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το Saab 35 Draken και 37 Viggen της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Gripen έχει κινητήρα Volvo-Flygmotor RM12, συμφερόντων της General Electric, και έχει τελική ταχύτητα Mach 2.

100 επιπλέον αεροσκάφη από τις ΗΠΑ
Η Τουρκία ελπίζει ότι στα πλαίσια του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού της, που ονομάστηκε το TF-X, μπορεί να πετάξει το τουρκικό μαχητικό το 2023 οπότε θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Η αεροδιαστημική εταιρεία της Τουρκίας, TAI, έχει εργαστεί σε τρία διαφορετικά σχέδια, και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει με το σχέδιο σε συνεδρίαση της επιτροπής άμυνας εντός του τρέχοντος έτους.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία, της οποίας ο στόλος των μαχητικών προέρχεται από τις ΗΠΑ, σχεδιάζει επίσης να αγοράσει το F-35 Joint Strike Fighter, ένα αεροσκάφος επόμενης γενιάς, ενός πολυεθνικού προγράμματος υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πλειοψηφία των πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας είναι μαχητικά F-16, που εκσυγχρονίζονται από την Lockheed Martin, ενώ και η μελλοντική σειρά των F-35 θα τελεί και αυτή υπό την τεχνολογική επιρροή των ΗΠΑ. Μόνο τα F-4 εκσυγχρονίστηκαν από το Ισραήλ, και τα παλαιότερα F-16 από την ίδια την Τουρκία. Αλλά αυτά τα μεγάλα σε ηλικία αεροσκάφη αναμένεται να παροπλιστούν περίπου το 2020.

Τούρκοι αξιωματούχοι συμβάσεις έχουν δηλώσει πως η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει περίπου 100 F-35. Οι αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος του συνόλου του προγράμματος JSF στην Τουρκία θα είναι περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας το συνολικό προϋπολογισμό μαχητικών της Τουρκίας μαζί με την ανάπτυξη και παραγωγή εγχώριου μαχητικού στα 50 δις δολάρια.

Εμείς στην Ελλάδα τι κάνουμε;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top