GuidePedia

0

Την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναμένεται να δείξει ο πρόεδρος Ομπάμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο υποδέχεται σήμερα στο Λευκό Οίκο, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται για περαιτέρω συνομιλίες με τους πιστωτές της για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η συνάντηση στο Λευκό Οίκο πραγματοποιείται πριν από τις εκλογές για την Καγκελαρία της Γερμανίας, όπου η Άγκελα Μέρκελ διεκδικεί την τρίτη θητεία της με τη δέσμευση ότι η χώρα της δεν θα χαλαρώσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθειας την οποία η χώρα λαμβάνει εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν.

Η σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα ακολουθεί την έκθεση του ΔΝΤ στις 31 Ιουλίου, στην οποία επισημάνθηκε ότι στην έκτη χρονιά της ύφεσής της η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για να εκπληρώσει τους στόχους της.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι οπτικής και ουσιάστικής τεχνικής», δήλωσε για τη σημερινή συνάντηση ο Ντάγκλας Ρέντικερ, ακόλουθος της επίσκεψης στο Ινστιτούτο Πέτερσον για τη Διεθνή Οκονομία στην Ουάσινγκτον.

«Ομπάμα και Σαμαράς δεν θα υπεισέλθουν πιθανώς σε τεχνικά θέματα χρηματοδότητσης, όσο στο να προωθήσουν το μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Ρέντικερ, που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ από το 2010 έως το 2012.

Το μήνυμα αυτό έρχεται και σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία.

«Είτε οι πολιτικοί ηγέτες και οι νομοθέτες το γνωρίζουν, είτε όχι, ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής γύρω από την ευρωζώνη έχει κατά κάποιο τρόπο παγώσει, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών», συνέχισε ο Ρέντικερ.

«Το ΔΝΤ ήταν πάντα προσεκτικό στη γλώσσα του. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα συνεχίσει να τηρεί τους συμφωνημένους όρους και αν υπάρχει μία τρύπα που μεγαλώνει, από τους Ευρωπαίους αναμένεται και η κάλυψή της», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Λόρα Λούκας, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ομπάμα, ανέφερε με τη σειρά της ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφράσει την στήριξή του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά.

«Οι ΗΠΑ έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική υγεία της Ευρώπης και στην Ελλάδα, έτσι θα μιλήσουμε για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να επιταχύνει την επιστροφή της στην ανάπτυξη», σημείωσε η Λούκας.

Το μήνυμα του Σαμαρά

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, η επίσκεψη θα δώσει στον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκελα Μέρκελ για χαλάρωση της λιτότητας. Το πρακτορείο παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Σαμαράς σχεδιάζει να πει στον Ομπάμα ότι «η λιτότητα έχει κρατήσει πολύ και ότι οι επιπλέον προσπάθειες για συλλογή φόρων δεν “τραβάει”».

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου, στις 21 Ιουλίου, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα, είχε δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις δύσκολες αποφάσεις και τις θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα, ενώ η «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα ουσιαστικής σημασίας για να τεθεί το υπόβαθρο για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top