GuidePedia

0

του Ιωάννη Μιχαλέτου

Στις 29 Ιουνίου 2013, το RIMSE κατέγραψε τις επαφές ανώτατων πολιτικών παραγόντων στη Τουρκία με το Γιασίν Καντί και τις διαπλοκές που σχηματίζονται με βάση κοινά συμφέροντα.

Το παρόν κείμενο συντάσσεται με νέα πληροφόρηση που δείχνει την βαθύτατη επίδραση που ασκεί πλέον το "σύστημα Καντί" στην Τουρκική πολιτική σκηνή, όπως και επιπλέον διαπλεκόμενες σχέσεις που τυγχάνουν πλέον της προσοχής της διεθνούς κοινότητας εν όψει και των εξελίξεων στη Συρία, την Αίγυπτο και αλλαχού.

Το 2012 ο Φατίχ Σαράτς έγινε ο διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο ΜΜΕ Σινέρ και μετέπειτα ανέλαβε κορυφαία θέση και στην θυγατρική εταιρεία Χαμπέρ Τούρκ. Η τελευταία τοποθέτηση του έγινε μετά από παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Ερντογκάν. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ο Σαράτς είναι συνέταιρος με τον Καντί στην αλυσίδα σούπερμαρκετ ΒΙΜ, γεγονός που είναι γνωστό εδώ και έτη στις Τουρκικές αρχές.

Μάλιστα στις 31 Μαρτίου του 2004 η Τουρκική αρχή έρευνας οικονομικών εγκλημάτων (αντίστοιχο ΣΔΟΕ) είχε αποκαλύψει τη συνεργασία των δύο μαζί με μία πλειάδα άλλων εταιρειών μερικές εκ των οποίων βρίσκονταν στις "Μαύρες λίστες" των διεθνών αρχών ως χρηματοδότες της Ισλαμικής τρομοκρατίας ανά την υφήλιο, όπως και για ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από ναρκωτικά. Οι εταιρείες αυτές ήταν οι : Caravan Foreign Trade Limited Company, Ella Film Production Industry, Nimet Gida, Ahsen Plastic.

Ο Καντί μαζί με ένα πολυπλόκαμο δίκτυο συνεργατών του κυρίως στον Αραβικό κόσμο, έχει τη δυνατότητα να προσελκύει μεγάλα ποσά στην Τουρκική οικονομία, η οποία εν γένει μετά τη χρεοκοπία της το 2001 βασίστηκε στο λεγόμενο "πράσινο κεφάλαιο" προκειμένου να ανασυγκροτηθεί, ενώ η πλειονότητα των ιδιωτικοποιήσεων κατέληξε στα χέρια εταιρειών από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου ή σε Τούρκους επιχειρηματίες που συνδέονται με αυτούς τους κύκλους.

Οι εξελίξεις στη Συρία όπου διαφαίνεται νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2013, με παράλληλη κινητοποίηση των Κουρδικών δυνάμεων εναντίον της Άγκυρας, εάν και λογικά θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στη κυβέρνηση Ερντογκάν, τουναντίον η επίδραση του "συστήματος Καντί" και των αποκαλύψεων που αυτός μπορεί να επιφέρει, έχει αδρανοποιήσει τη Τουρκία, σε βαθμό που απειλείται άμεσα η εδαφική της ακεραιότητα, αλλά η παντελώς ελεγχόμενη Ισλαμική κυβέρνηση αδυνατεί να αποτρέψει από μόνη της μια τέτοια εξέλιξη.

Σε αυτό το σημείο οι επιδιώξεις των ΗΠΑ κατά κύριο λόγο θα παίξουν μείζονα λόγο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Τουρκίας η οποία ενεπλάκει με προσωπική ευθύνη του Ερντογκάν και του κόμματος ΑΚΠ στον Μεσανατολικό κυκεώνα, στοιχηματίζοντας τη λάθος ιστορική στιγμή, στα λάθος πρόσωπα με τους λάθος τρόπους.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι εντάσεις εκ μέρους της Άγκυρας θα κλιμακωθούν το ερχόμενο διάστημα και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top