GuidePedia

0

Την είδηση μεταδίδει το εγνωσμένου κύρους και εγκυρότητας «IHS Jane’s Defence Weekly» και ο συντάκτης, Μπρους Τζόουνς. Άγκυρα και Μπακού, έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν κοινή στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από διάφορες μονάδες, όπως ανέφερε Αζέρος βουλευτής με γνώση του παρασκηνίου, στην εφημερίδα της χώρας του «Trend».
Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν με την ευκαιρία της διεξαγωγής εκτεταμένων στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. 

Να θυμίσουμε αρχικά ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει συμφωνήσει να αγοράσει από την Τουρκία ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους, προσθέτοντας ότι στενή είναι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, μια συνεργασία που θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο πλαίσιο του αγωγού TAP. Σε λίγες μέρες βέβαια θα βρεθεί στο Μπακού ο Βλαντιμίρ Πούτιν που επίσης εξοπλίζει τους Αζέρους και σίγουρα θα έχει κάτι να πει στον ηγέτη της χώρας για το πώς βλέπει τις τελευταίες εξελίξεις. Οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρές δυνάμεις στην Αρμενία, με την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι κάκιστες, είτε για λόγους «ιστορικούς» (βλ. γενοκτονία του 1915) είτε για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση που τείνουν να λησμονούν οι αναλυτές… Πρόκειται για τις στενότατες σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, προϊόν κοινών συμφερόντων που αφορούν στην απειλή από το Ιράν, κυρίως, αλλά όχι μόνον.
Οι «καραμπόλες» είναι περίεργες. Και θα πρέπει να επαγρυπνούν όσοι θεωρούν ότι το θέμα τους αφορά (…) αφού ο πονηρός Νταβούτογλου, διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία μένει ενδεχομένως εκτός τους ενεργειακού «παιγνίου» της ΝΑ Μεσογείου (ή απλά δεν λαμβάνει το μερίδιο που θεωρεί ότι της αναλογεί) θα μπορούσε να δοκιμάσει εναλλακτικές στρατηγικές που θα λαμβάνουν υπόψη τα προαναφερθέντα.
Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι οι τουρκικές κινήσεις έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας τουλάχιστον όσον αφορά στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, όπου οι «ατζέντες» των δυο χωρών διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα… Κι αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top