GuidePedia

0

ΚΡΙΣΗ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
Στην χειρότερη κρίση από το 2003 και κατά ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές από την δεκαετία του 1970 και το εμπάργκο όπλων εισήλθαν πλέον και επίσημα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την μετωπική επίθεση του Ρ.Τ.Ερντογάν κατά του Ισραήλ ως "υποκινητή του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο"!
Πριν λίγο ο Λευκός Οϊκος διά του εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Τούρκου πρωθυπουργού είναι «προσβλητικοί, αβάσιμοι και λανθασμένοι» και είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ μιλάνε έτσι για έναν Τούρκο πρωθυπουργό.
«Καταδικάζουμε έντονα τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Το να υπαινίσσεται κανείς ότι το Ισραήλ είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνο για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι προσβλητικό, αβάσιμο και λανθασμένο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζος Έρνεστ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε στελέχη του κόμμάτος του, είπε νωρίτερα ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που ενορχήστρωσε την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.
«Ξέρετε αυτό που λένε, ότι στην Αίγυπτο η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες. Ποιος βρίσκεται πίσω απ΄ αυτό; Το Ισραήλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδείξεις για τα λεγόμενά του.
Το τι σημαίνουν οι κατηγορίες και των μεν και των δε, και πως ακούγονται στα αυτιά των φανατικών ισλαμιστών οι ισχυρισμοί Ρ.Τ.Ερντογάν είναι περιττό να το σημειώσουμε.
Απλά να πούμε ότι μετά το 2003 που η Τουρκία και ο Ρ.Τ.Ερντογάν "πούλησαν" τις ΗΠΑ και δεν επέτρεψαν διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της γειτονικής χώρας κατά του Ιράκ, οι σχέσεις έκαναν πολλά χρόνια να ξαναστηθούν σε στέρεη βάση. Και τώρα αυτό πάλι χάνεται.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν, πάντως, είναι "μεγάλος παίκτης" και παίζει φανατικά υπέρ αυτών που θεωρεί συμφέροντα για την Τουρκία.
Bέβαια είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα σε αυτή την τόσο δύσκολη, από όλες τις απόψεις, συγκυρία...
Στο ίδιο μήκος κύματος, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «παράλογη», την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ήταν σαφής η προσπάθεια να μην "ρίξει λάδι σην φωτιά" το Τελ Αβίβ, αφού έτσι ή αλλιώς η θέση των ΗΠΑ το έχει καλύψει.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι παράλογες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω. «Σχετικά με τη θέση του Τούρκου ηγέτη δεν αξίζει καμία αντίδραση», είχε αναφέρει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top