GuidePedia

0



Το Ισραήλ φαίνεται να λειτουργεί ως το «μεγάλο μέσο» της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ, έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να συνεχίσει να υποστηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς, στον αγώνα που διεξάγουν κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Αυτό τουλάχιστον διατείνονται οι «The New York Times» οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στο «Λόμπι της Αιγύπτου» έχουν προστεθεί και άλλοι ισχυροί παράγοντες της περιοχές με πρώτους και καλύτερους το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Αναφορικά με τη περίπτωση του Ισραήλ, ο στρατηγός Σίσι φαίνεται να διαθέτει προσβάσεις στην ηγεσία της χώρας, από την εποχή όπου ηγούταν της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, θέση η οποία πέραν ότι του έδινε πρόσβαση σε μία πλειάδα βάσεων δεδομένων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, του έδωσε και τη δυνατότητα να χτίσει στο παρασκήνιο πολύ χρήσιμες επαφές και σχέσεις, όπως αποδεικνύεται από τη σημερινή πραγματικότητα, με τον άσπονδο… φίλο της χώρας του, το Ισραήλ.
Οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, παρά το γεγονός ότι όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από την ισραηλινή πλευρά, μιλάνε για τη ρητή διαβεβαίωση του Ισραήλ προς τη κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα τους.
Η θέση του Ισραήλ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξόχως ρεαλιστική, αφού η σχέση του με την Αίγυπτο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής ασφαλείας του, αφού σε περίπτωση που η χώρα του Νείλου περάσει στον έλεγχο φανατικών ισλαμιστών, ότι έχει χτιστεί από την εποχή της συμφωνίας του Κάμπ Ντέιβιντ και μετά θα καταρρεύσει, με συνεπακόλουθο και την ανάγκη του Τελ-Αβίβ να μεταφέρει το κέντρο βάρους της αμυντικής του δομής προς το νότο, αφού το «ειδικό βάρος» μίας εχθρικής Αιγύπτου είναι πολλαπλάσιο των απειλών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή στα βόρεια και ανατολικά του σύνορα.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν οι Ισραηλινοί να επιτρέψουν να χάσει η Αίγυπτος τη διάθεση συνεργασίας με τη Δύση και τους ίδιους, εάν για τον οποιοδήποτε λόγο διακοπεί η παροχή βοήθειας από την Ουάσιγκτον προς το Κάιρο; Το ερώτημα το οποίο θα πρέπει βέβαια να απαντηθεί πλέον, είναι το πως είναι δυνατόν μία χώρα με το πρόβλημα ασφαλείας αλλά και την εμπειρία του Ισραήλ υποβοήθησε την αιγυπτιακή «Άνοιξη» πριν από δύο περίπου χρόνια, εάν όντως το έκανε, όπως υποστηρίζεται από διάφορες πλευρές, πιστεύοντας ότι η διάδοχη κατάσταση του Μουμπάρακ θα ήταν περισσότερο προς το όφελός τους σε σχέση με το έως τότε καθεστώς.
Απάντηση υπάρχει, θα αποτελέσει όμως το θέμα σε ξεχωριστή ανάρτηση… προσεχώς. Όπως είναι φυσικό, λάθη τέτοιου μεγέθους πληρώνονται στο πολλαπλάσιο, όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί λαμβάνοντας τουλάχιστον ως παράδειγμα τη «στρατηγική» σχέση του Τελ-Αβίβ με την Άγκυρα…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top