GuidePedia

0
Ο Πούτιν είχε υποδεχθεί θερμά τον Σαμαρά όταν ο δεύτερος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα...

Από τον καφέ στην Νόβι Αρμπάτ, στους «παπατζήδες επενδυτές»

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΤΣΟΥΚΑ
Υπάρχουν δύο κατηγορίες φίλων. Η πρώτη που βλέπει το πρόβλημά σου και παριστάνει πως όλα πάνε καλά και η δεύτερη που, είτε με κομψό είτε με άκομψο τρόπο, σου το υποδεικνύει ευθέως. Ο Πούτιν είχε υποδεχθεί θερμά τον Σαμαρά όταν ο δεύτερος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα...Στην πολιτική, όταν μάλιστα μιλάμε για ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι δισεκατομμυρίων ευρώ σαν αυτό το οποίο όλες οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν στην πλάτη της Ελλάδας, η λέξη φιλία είναι άγνωστη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την Παρασκευή, με την ηχηρή του παρέμβαση για την προβληματική επενδυτικά Ελλάδα, σχοινοβάτησε από τη μια πλευρά στους φίλους της χώρας μας και από την άλλη σε εκείνη του ηγέτη μιας υπερδύναμης, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντά της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι προθέσεις του να μην είναι πάντοτε οι πλέον αγνές.
Δεν αδιαφορεί, αλλά...
Βλέποντας ο Ρώσος πρόεδρος πως όλες οι μεγάλες δυνάμεις (Κίνα, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ισραήλ) έχουν λάβει θέση μάχης, με ορισμένες μάλιστα από αυτές να έχουν ήδη εξασφαλίσει η καθεμιά το δικό της κομμάτι από την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε με τη δήλωσή του πως η Ρωσία δεν έχει σταματήσει να αδιαφορεί για το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ακόμα και αν η δήλωσή του μαρτυρά το αντίθετο. Κάτι μάλιστα που ουδέποτε ο Ρώσος πρόεδρος το έχει αρνηθεί. Τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του όσο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με Ελληνες διπλωμάτες, ακόμα και όταν ήταν αρχηγός της FSB.
Εκτός από τους γεωστρατηγικούς στόχους της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε έμμεσα την Ελλάδα για «παπατζήδες επενδυτές» που έκαναν τα χρήματά τους στη Ρωσία με διάφορους τρόπους, ακόμη και υπό την ανοχή του Κρεμλίνου, οι οποίοι ξαφνικά, και σε μια δύσκολη οικονομικά περίσταση για την Ελλάδα, εξέφρασαν ετεροχρονισμένη επενδυτική αγάπη.
Ωστόσο, το αν πράγματι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής επενδυτικά χώρα, ο Β. Πούτιν δεν θα το μάθει ποτέ. Από το 2010, οπότε και η χώρα μας μπήκε στο Μνημόνιο, ουδείς Ελληνας αξιωματούχος ενημέρωσε σοβαρά τη Ρωσία για το αν η Αθήνα πράγματι επιθυμεί τις ρωσικές επενδύσεις.
Η ειρωνεία είναι ότι ο τελευταίος επίσημος Ελληνας αξιωματούχος ο οποίος έκανε ένα δειλό, αλλά ουσιαστικό άνοιγμα προς τη Ρωσία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, με την ιδιότητα όμως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατ' εξαίρεση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχε υποδεχθεί στο πρωθυπουργικό του γραφείο στην οδό της Νόβι Αρμπάτ. Εκεί ο Α. Σαμαράς άκουσε από τον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο, πως η υπομονή της Ρωσίας σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως ο αγωγός South Stream, εξαντλούνταν. Εκείνη η συνάντηση πράγματι άφησε αρκετές προσδοκίες στον Βλαντίμιρ Πούτιν για το πώς έβλεπε ο Αντώνης Σαμαράς την ελληνορωσική συνεργασία.
Φοβήθηκε
Εκτοτε, επειδή ο νυν πρωθυπουργός φοβήθηκε πως μπορεί να είχε την ίδια κατάληξη με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και επιπροσθέτως με υπαιτιότητα και της ρωσικής πλευράς, τίποτα δεν προχώρησε.
Τελευταία φιλότιμη προσπάθεια υπήρξε η πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες η Ρωσία έκανε πίσω για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν ήθελε να αγοράσει μια χρεωμένη επιχείρηση (ΔΕΠΑ) περιμένοντας αν και πότε η Ε.Ε. θα ενέκρινε ή όχι τη συμφωνία. Και δεύτερον, επειδή διαισθάνθηκε πως η ελληνική πλευρά έπαιζε το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό. Δηλαδή από τη μια, και με πολλούς αστερίσκους, θα πουλούσε τη ΔΕΠΑ στην Gazprom και από την άλλη τον ΔΕΣΦΑ, ύστερα και από ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού, στη φιλοδυτική αζέρικη εταιρεία Socar. Οπως και έγινε...

Το ιστορικό χαμηλό Αθήνας-Μόσχας και η «αλήθεια» του Πούτιν

Το χτύπημα στην Ελλάδα έχει στόχο Γερμανία και ΗΠΑ
Η ρώσικη αρκούδα βρυχήθηκε απέναντι στον «πιο καλό το μαθητή» τής Γερμανίας και των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι την επίθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του ελληνικού success story και τη στάση της Αθήνας, η οποία από πολλούς -στο εσωτερικό της χώρας και της Ν.Δ. τουλάχιστον- ερμηνεύθηκε ως σαφής επιλογή στρατοπέδου από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η ενόχληση της Μόσχας από την πολιτική επιλογή της Ελλάδας να ακολουθεί σταθερά το γερμανικό λύκο και να θέσει ως προτεραιότητα την προσέγγιση με τον αμερικανικό αετό σε ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στις δηλώσεις Πούτιν. Βεβαίως, το παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν είναι κάτι νέο για την Ελλάδα.
Από τις δηλώσεις Πούτιν όμως αναδεικνύεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα από τα χαμηλά σημεία της ιστορικής τους πορείας. Οπως δε επισημαίνει στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά τα διπλωματικά πράγματα, οι σχέσεις της Ρωσίας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε μία φάση νέας ψυχρότητας και την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές. «Οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από τη ΔΕΠΑ λόγω των αντιρρήσεων της Ε.Ε., δηλαδή βασικά της Γερμανίας, στην οποία όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα η Αθήνα» σημείωνε χαρακτηριστικά.
«Ο Πούτιν πάντως είπε την αλήθεια. Δεν είμαστε ο πλέον δημοφιλής προορισμός για επενδυτές. Δεν θα αλλάξει κάτι προς το χειρότερο για τη χώρα μας επειδή το είπε, άλλωστε το κλίμα για την Ελλάδα είχε ήδη χαλάσει το τελευταίο διάστημα, ειδικά στη Γερμανία. Το ότι επέλεξε όμως να το πει δημοσίως δείχνει τη δυσαρέσκειά του», προσέθετε. Η ίδια πηγή πάντως δεν θεωρεί ότι σημειώθηκε στροφή προς τις ΗΠΑ με το ταξίδι Σαμαρά στη Ουάσιγκτον -το οποίο άλλωστε καθυστέρησε σημαντικά με επιλογή των Αμερικανών- αλλά μία προσπάθεια εξισορρόπησης, η οποία συνοδεύθηκε από αναμενόμενους κραδασμούς. Η θέση της Ελλάδας είναι πολύ λεπτή και όσον αφορά τη διαφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη, σημείωνε.
Αλλα γαλάζια στελέχη επισήμαιναν ότι υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι πίσω από τις δηλώσεις Πούτιν, ο οποίος θέλει να κρατήσει τους Ρώσους επενδυτές στη Ρωσία, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολη είναι πλέον η αναζήτηση επενδυτών από τη χώρα μας στο διεθνές ανταγωνιστικό τοπίο.
Η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει επισήμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι δεν είναι της θέσης του να σχολιάσει δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, λέγοντας μόνο ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για επενδύσεις.
Στο παρασκήνιο όμως συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν ανεπίσημα: «Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση. Αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα ότι η Ελλάδα έπειτα από τόσες θυσίες του λαού της έχει αρχίσει και προσελκύει ξένες επενδύσεις». Αυτό σχολιάστηκε στο εσωτερικό της Ν.Δ. ως επιθετική στάση. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top