GuidePedia

0

Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.
ΜΟΣΧΑ, Του Θανάση Αυγερινού  

H ρωσική διπλωματία προσπαθεί να διασώσει την όποια συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο Συριακό και να αποτρέψει μια στρατιωτική επέμβαση, ωστόσο οι Ρώσοι πολιτικοί άρχισαν ήδη να προϊδεάζουν για τη σκληρή φρασεολογία που θα ακολουθήσει έναν νέο αμερικανικό τυχοδιωκτισμό. «Η Δύση αντιμετωπίζει τον ισλαμικό κόσμο σαν πίθηκο που κρατάει χειροβομβίδα» ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν στον λογαριασμό του στο twitter, ενώ σε ακόμη πιο αντιδυτικό κλίμα κινείται μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, καθώς η επίσημη Μόσχα αντιδρά με διπλωματικές μεθόδους, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα πολεμήσει για τη Συρία».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε διά του εκπροσώπου του Αλεξάντρ Λουκασέβιτς την απογοήτευσή του για την αναβολή των σημερινών αμερικανορωσικών διαβουλεύσεων στη Χάγη, οι οποίες υποτίθεται ότι θα προωθούσαν την υπόθεση της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία «Γενεύη-2», που η Μόσχα πιστεύει ότι παραμένει ζωντανή και μοναδική διέξοδος από την κλιμακούμενη κρίση. Μάλιστα, κατά τον κ. Λουκασέβιτς, η ανάγκη συντονισμένων ενεργειών Ρωσίας και ΗΠΑ αυξάνεται υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Οι προσπάθειες παράκαμψης του Συμβουλίου Ασφαλείας και δημιουργίας για άλλη μια φορά τεχνητών, αναπόδεικτων αφορμών για ένοπλη επέμβαση στην περιοχή εγκυμονούν νέα βάσανα για τη Συρία και καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μ. Ανατολής και του Βορρά της Αφρικής», εκτιμά το ρωσικό ΥΠΕΞ, καλώντας τους Αμερικανούς να επιδείξουν «σύνεση και αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου και πρωτίστως των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Η απόφαση για τη στρατιωτική επίθεση έχει ήδη ληφθεί, εκτιμά στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ, αμφισβητώντας τις σχετικές διαψεύσεις του Λευκού Οίκου. Μοναδικό θετικό σημείο στο όλο κλίμα ήταν η ανακοίνωση ότι θα υπάρξει τελικά συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5-6 Σεπτεμβρίου.

Η ρωσική φιλοξενούσα πλευρά αμφιβάλλει ότι στο επίπεδο του G20 θα τεθεί το Συριακό και οι αναλυτές επιδίδονται σε προβλέψεις εάν η αμερικανική επίθεση θα αναβληθεί ή αντιθέτως θα επιταχυνθεί, ώστε να έχει τερματιστεί ώς τη συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα. «Είναι προφανές ότι η αμερικανική πλευρά αναζητά επικοινωνιακά αντίβαρα στην υπόθεση Σνόουντεν, αλλά θα ήταν τραγικό να πιστέψει κανείς ότι θα επιλέξει τη θυσία ανθρώπων, γι’ αυτό και είναι αφελές να πιστεύει ότι μετά από μια παράνομη στρατιωτική επίθεση η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ θα μπορεί να εξελιχθεί ομαλά σαν να μη συμβαίνει τίποτε», εκτίμησαν κύκλοι του Κρεμλίνου, που θα ήθελαν φυσικά πάση θυσία να αποτρέψουν ένα τόσο προκλητικό «αμερικανικό χαστούκι» στο γόητρο του Ρώσου ηγέτη.

Εντείνοντας τις εκτιμήσεις, ότι κάποιας μορφής επίθεση είναι αναπόφευκτη, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών μετέφερε αεροπορικώς στη Συρία 20 τόνους τροφίμων και απομάκρυνε από τη Δαμασκό 89 πολίτες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μεταξύ των οποίων περίπου 75 Ρώσοι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, που είχαν εκφράσει τη σχετική επιθυμία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top