GuidePedia

0

Η Ελλάδα έγινε η χώρα της αρπαχτής και του φεύγα. Νέα φορολογικά μέτρα στην Ελλάδα συνεχίζουν να περνούν με διάφορες μορφές και βαπτίζονται άλλες φορές αναγκαία και άλλες φορές εκσυγχρονιστικά.
Βούηξαν τις τελευταίες ημέρες τα ΜΜΕ της προπαγάνδας και της διαπλοκής για την ανάγκη εισαγωγής ενός “σεισμόσημου” στα σπίτια (αναγκαία ιδιωτική ασφάλιση όλων για καταστροφές από σεισμούς), επειδή αφενός το “έχουν” όλα τα άλλα ανεπτυγμένα Ευρωπαικά κράτη της περιοχής, όπως η Αλβανία, η FYROM, η Τουρκία και αφετέρου επειδή η Ελλάδα σε περίπτωση σεισμού δεν θα μπορεί σαν κράτος απο ένα ποσοστό ζημιών και πάνω να καλύψει τις ζημιές.
Το σεισμόσημο στη πραγματικότητα είναι ένα έκτακτο αντιλαϊκό μέτρο προφανώς Ελληνικής εφευρετικότητας, που είναι και μη τεχνικά εφαρμόσιμο λόγω έλλειψης υποδομών. Ένας “οικονομολόγος” σαν τον Ξεφτέρη, τί να ξέρει ο καημένος απο τεχνολογία;
Η κυβέρνηση των Σαμαλά και πρώην Τούρκογλου απο τα κέρδη των ιδωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα πιστοποιηθούν (με το αζημίωτο φαντάζομαι) θα έχει μέσω των φόρων ένα ποσοστό κέρδους, που θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον στην αέναη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρίν σκάσουν απο τα κόκκινα δάνεια, όπως φοβερίζει ο Ξεφτέρης.
Εκτός αυτού, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πτωχεύουν και τις υποχρεώσεις τους θα τις αναλαμβάνει το Ελληνικό κράτος.
Aκόμη και αν υποθέσουμε ότι θα δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο (κάτι σαν το ΙΚΑ…) αντί να πριμοδοτηθούν κάποιες φίλα προσκείμενες στη κυβέρνηση εταιρείες, το εγχείρημα δεν συμφέρει. Η πείρα έχει αποδείξει ότι θα τα φάνε τα λεφτά ή θα το φορτώσουν με ομόλογα για να δώσουν τα λεφτά στις αγαπημένες τους τράπεζες, που δεν ελέγχει κανείς για να μη φανεί ποιοί είναι οι “Κλέφτες και Συνεργάτες ΑΕ” και να υπάρξει παραγραφή.
Κανένας δεν θα χάριζε τόσα στις τράπεζες όσα ο πρώην Τούρκογλου, ο ΓΑΠ και ο Σαμαλάς αν δεν υπήρχε κέρδος. Κέρδος για την χώρα; Δεν νομίζω; Απονομή δικαιοσύνης; Δεν νομίζω αφού οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν γίνει κρατικές, το κράτος να είχε κανονικές μετοχές των και να είχε γίνει φανερός και ενδελεχής έλεγχος.Όμως το κλέφτικο συνεχίζεται. Τα κόκκινα δάνεια λειτουργούν σαν μοχλός πίέσης στο λαό για να μη “βουλιάξουν” οι τράπεζες και να μη χαθούν οι εγγυήσεις που έχουν δώσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις χωρίς να ρωτηθεί κανείς και πέραν κάθε οικονομικής λογικής. Σημειώστε το “οικονομικής”. Θα χρειαστεί.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά…
Η κυβέρνηση Σαμαλά και πρώην Τούρκογλου θα επιβαρύνουν τη μέση Ελληνική οικογένεια, όπως και όσους έχουν δάνεια συνεισφέροντας στην πασιφανώς οραγανωμένη “αναπτυξιακή” στρατηγική  του Real Estate, που γίνεται για να ενισχυθεί αφενός το εισόδημα των τραπεζών και αφετετέρου  to έλειμμα στο ΑΕΠ που ενισχύεται απο το 15 δις ευρώ που δεν πληρώνουν κάθε χρόνο σε φόρους επι δεκαετίες οι Έλληνες εφοπλιστές. Όταν κάποιος δεν πληρώνει τότε θα πρέπει να πληρώσει κάποιος άλλος, ο αδύνατος δηλαδή εσείς που δεν αποφασίζετε.
Υπάρχουν όμως και τεχνητά ζητήματα. Το σεισμόσημο θα αυξάνεται με την παλαιότητα και θα ελαττώνεται με την αντοχή του σπιτιού σε διάφορα είδη σεισμών. Θα εξαρτάται επίσης σπο τη σεισμικότητα της περιοχής. Το τελευταίο δεν είναι ικανοί να το κάνουν, γιατί σε αυτό παίζει ρόλο όχι μόνο η σειμσική προιστορία της περιοχής αλλά και η θέση των ρηγμάτων, τα οποία μη θεωρείτε δεδομένο ότι έχουν διευρευνηθεί όλα και πλήρως, η τοπική γεωλογική μορφή της περιοχής στην οποία έχει κτισθεί το σπίτι, η αντικειμενική του αξία, οι τοπικές καιρικές συνθήκες, η δυναμική μελέτη της σεισμικότητας του κάθε κτιρίου, που ελάχιστοι την αντιλαμβάνονται ή δύνανται να την κάνουν,  η παρούσα κατάσταση των κτιρίων που δεν γίνεται με το “μάτι” του μηχανικού αλλά με ειδικά ραντάρ και μετρήσεις γήρανσης των υλικών κλπ. Θα χρειασθεί να υπάρξει κάτι σαν κτηματολόγιο… Πλήρης καταγραφή των πάντων.
Αναπτυξιακά όμως τί προσφέρει to σεισμόσημo;  Τίποτα…
Η χώρα ούτε ραντάρ φτειάχνει ούτε με αυτό αυξάνει τη παραγωγή της, ούτε ειδικά υλικά φτειάχνει που θα χρειασθούν για να ενισχυθούν σωστά τα κτίρια, ούτε ο συνήθης μηχανικός ξέρει να σχεδιάσει ενισχύσεις που είναι διαφορετικές ανα περίπτωση κτιρίου κοκ. Το μόνο που θα προκύψει είναι θέσεις δημοσίων υπαλλήλων - καταγραφέων και δουλειές μηχανικών που θα ανακυκλώσουν το λιγοστό χρήμα της αγοράς αλλά δεν θα παράγουν τίποτα. Στο ΕΣΠΑ θα μπεί και αυτό; Mά αυτό έχει προτεραιότητα;
Το ξαναλέω άλλη μια φορά…
Χωρίς παραγωγή και μόνο με νέα φορολογικά μέτρα ή κοινωφελή έργα πάσης φύσης η Ελλάδα θα βουλιάζει
Υπάρχει σεισμόσημο στην Ιαπωνία; Όχι...

Στην Ιαπωνία που έχει πολλούς σεισμούς ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η ασφάλιση για σεισμό αλλά ούτε και για πυρκαγιά. Κάθε σπίτι εξαρχής είναι γνωστής αντοχής σε σεισμό και πυρκαγιά (υπάρχει βαθμολογία και για τα δύο, που δείχνεται στον αγοραστή και είναι γραμμένη στο συμβόλαιό του). Ο κάθε πολίτης αναλαμβάνει την ευθύνη της ασφάλισης απο φωτιά ή σεισμό ανάλογα με το τι επιθυμεί και εφόσον δύναται… Ο μέσος Έλληνας πολίτης αυτή τη στιγμή δύναται;
Στην Ιαπωνία τα πράγματα είναι πολύ οργανωμένα. Οταν γίνεται ένας σεισμός σέ ένα μέρος μετά απο δευτερόλεπτα η τηλεόραση βγάζει χάρτη για το μέγεθος με το οποίο γίνεται αντιληπτός αυτός ο σεισμός σε όλες τις άλλες περιοχές όλης της Ιαπωνίας (με φθίνουσα ένταση, που εξαρτάται απο τα γεωσεισμικά δεδομένα και την απόσταση). Παράλληλα ένα ηλεκτρονικό σήμα (ακόμη και μέσω κινητού) προειδοποιεί  σε κάθε περιοχή της Ιαπωνίας για τον σεισμό που “ταξιδεύει” προς αυτή και στην οποία θα φτάσει μετά από κάποιο χρόνο.
Aς επανέλθουμε στα της Ελλάδας…
Αν πχ. γίνει ένας σεισμός 8 Ρίχτερ στην Κοζάνη και μετά από κάποιο μικρό χρόνο φτάσει στην Αθήνα και έχει μέγεθος πχ. 7 Ρίχτερ, τότε με τη παρούσα νομθεσία η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει μέρος των δαπανών στα σπίτια που έπαθαν ζημιές και στην Κοζάνη αλλά και στην Αθήνα. Τέτοιο χάρτη τα σεισμολογικά ινστιτούτα δεν παράγουν… Αλλά και η κάθε κυβέρνηση όποτε γίνει μεγάλος σεισμός δείχνει μεγάλη ευασθησία για να τον φέρει κάτω απο 7 Ρίχτερ, που είναι το όριο αν θυμάμαι καλά για να δώσει αποζημιώσεις.
Αν θυμάστε στην Ελλάδα… έχει αλλάξει και ο τρόπος βαθμονόμησης των σεισμών τα τελευταία χρόνια και γενικά προκύπτει μικρότερος κατά περίπου μισό Ρίχτερ απο ότι παλαιά. Σκεφτείτε το γιατί.
Στη φωτογραφία  σας δείχνω μεταλλικές ενσιχύσεις κτιρίων που απορροφούν τα σεισμικά κύματα. Τα πέδιλα είναι μια άλλη ιστορία. Αυτά και άλλα προιόντα ενίσχυσης κτιρίων θα εισάγονται απο τη Γερμανία για να ανεβάσουν την αντοχή των παρόντων κτιρίων ώστε το σεισμόσημο τους  να στοιχίζει λιγότερο.
Για ποιόν εργάζεται αυτή η κυβέρνηση;
Στην Ελλάδα  ο “συρφετός” που λέγεται κυβέρνηση δεν ασχολείται με θέματα ουσίας ακόμη και αν αυτά δεν είναι αναπτυξιακού αλλά κοινωφελούς χαρακτήρα.
Έχει ελέγξει κανείς π.χ. τα κτίρια που έχουν στην ταράτσα κεραίες κινητής τηλεφωνίας αν τις αντέχουν; Mε τί τις έλεγξαν; Mε το μάτι; Με τα κιλά;  Mε όσα δεν τους έμαθαν επειδή δεν ήξεραν; Mια φορά σπάει η στάμνα…
Σας λένε, πως ότι κτίρια κτίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αντέχουν πάνω απο 7 Ρίχτερ; Και τους πιστεύετε;
Στα 50 χρόνια ηλικία ενός σπιτιού πόσο θα ανέβει το σεισμόσημο και σε ποιό μοντέλο ανάλυσης θα βασίζεται αυτό; Στο μοντέλο του Ξεφτέρη;
Λυπάμαι.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top