GuidePedia

0

Αμερικανικό ίδρυμα κρόυει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο λόγω φυσικού αερίου.Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Μεσόγειο το American Enterprise Institute, σε έκθεση τους που παρέδωσαν στις 25 Ιουλίου, καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν την επαγρύπνηση τους πάνω από την Τουρκία και την πολιτική της για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την αμερικανική Δεξαμενή Σκέψης, η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεράστια στρατιωτική της δύναμης για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, στο διαγωνισμό για την διεκδίκηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το ινστιτούτο, υποδεικνύει την απειλή του Τουρκικού ναυτικού, το οποίο πιθανόν να χρησιμοποιήσει η χώρα, για την επίλυση των διαφορών της ιδιαίτερα με την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον εναγκαλισμό της με την Χαμάς και την αναταραχή στις σχέσεις της με το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να θεωρούν ότι η Τουρκία θα αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή,» αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Θα γίνει η Ανατολική Μεσόγειος ο επόμενος Περσικός Κόλπος;».

Το ινστιτούτο, αναφέρει ότι η Τουρκία διαθέτει το ισχυρότερο ναυτικό στην περιοχή, ενώ επικαλείται την απειλή που διατύπωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αρμόδιος διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς το 2011 για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια στην Κύπρο.
«Ο κύριος Μπαγίς μπορεί να είναι, ο πιο διπλωματικά εξευγενισμένα αξιωματούχος της Τουρκίας, αλλά θα ήταν αμέλεια να αγνοούν τις απειλές του», ανέφερε η έκθεση.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η Άγκυρα θεωρεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο, ως απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα ενέργειας στη Μεσόγειο, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι το Τουρκικό Ναυτικό αποτελείται από 200 πλοία, μεταξύ αυτών φρεγάτες, κορβέτες υποβρύχια, σκάφη γρήγορης επίθεσης, πλοία αμφίβια και πλοία με εξελιγμένο λογισμικό.
Ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι η Τουρκία αναμένεται να ενισχύσει το Ναυτικό της με επιπλέον οπλισμό μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2012, η Άγκυρα εισήγαγε ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο να καταστήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ως τη 10η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το 2016, το οποίο, αναφέρει η έκθεση, αντανακλά την φιλοδοξία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για απογαλακτισμό της Τουρκίας από την τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσο το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κυριαρχούν στον Περσικό Κόλπο, η Τουρκία καθίσταται γεωγραφικά υψίστης σημασίας παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει η έκθεση και ενώ τα παράκτια κράτη του Περσικού Κόλπου, με λίγες εξαιρέσεις, αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το φυσικό αέριο, ή το πετρέλαιο, η Τουρκία στερείται εγχώριων πηγών ενέργειας.

«Έχει αντ 'αυτού σχεδιάσει να αξιοποιήσει ως αντιστάθμισμα τη γεωγραφική της θέση, η οποία συνδέει την πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχής της Κασπίας Θάλασσας με τη διψασμένη για ενέργεια Δύση».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top