GuidePedia

0


"Τελευταία προειδοποίηση", όπως την χαρακτήρισαν οι ίδιοι, εξέδωσαν σήμερα οι ένοπλοι Κούρδοι προς την Τουρκία καλώντας την να κάνει σταθερά βήματα προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της τριακονταετούς σύγκρουσης, διαφορετικά να αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας της.
"Ως κίνημα προειδοποιούμε το (κυβερνών κόμμα) AKP για τελευταία φορά...Αν δεν πραγματοποιηθούν σαφή βήματα το συντομότερο δυνατόν στα ζητήματα που έχουν θέσει οι δικοί μας και ο λαός, η διαδικασία δεν θα προχωρήσει και η κυβέρνηση του AKP θα ευθύνεται γι αυτό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σε μία από τις ιστοσελίδες του το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην οποία έχουν σκοτωθεί 40.000 άνθρωποι.

Κούρδοι πολιτικοί έχουν κάνει έκκληση στην κυβέρνηση του AKP να δράσει γρήγορα και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με βάση την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι η απόσυρση των Κούρδων ενόπλων στο βόρειο Ιράκ που ξεκίνησε τον Μάιο προχωράει πολύ αργά.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, περιλαμβανομένης της κατάργησης ενός αντιτρομοκρατικού νόμου με βάση τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί για διασυνδέσεις με το PKK, και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα.

Το PKK επανέλαβε την έκκλησή του προς την κυβέρνηση να επιτρέψει την επίσκεψη ανεξάρτητης επιτροπής γιατρών στον Οτσαλάν, στο νησί-φυλακή όπου κρατείται, το Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης. Ο Οτσαλάν είναι γνωστό ότι υποφέρει από μία πάθηση των ματιών.

Το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει οργανώσεις που εμπλέκονται στις συγκρούσεις με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο διαψεύδει η Άγκυρα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top