GuidePedia

0



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η αποκάλυψη του οπλοστασίου σε σκάφος που κατευθύνονταν από τη Χίο στην Τουρκία και με τις διαδοχικές συλλήψεις Ελλήνων και Κούρδων που ενδέχεται να συνδέονται με της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C ισχυροποιούν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για δράση και παρουσία της οργάνωσης στη χώρα μας.

Πριν από λίγες εβδομάδες , σε συνάντηση μου με έναν τούρκο συνάδελφο μου ο οποίος φαίνεται πως έχει καλές διασυνδέσεις στις υπηρεσίες της ασφάλειας της Τουρκίας , συζητούσαμε για τις κατηγορίες των τούρκων, εναντίον της χώρας μας για την υποτιθέμενη υποστήριξη της Ελλάδας στην οργάνωση DHKP-C και τους λόγους της επιμονής των γειτόνων μας που προσπαθούν να βάλουν αυτό το θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Του εξηγούσα πως δεν υπάρχει τέτοια επίσημη στήριξη, ούτε υπάρχουν σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα.

Η απάντηση του όμως τότε με είχε αποστομώσει . «Καλά μην είσαι και τόσο σίγουρος. Τα ίδια λέγατε για πολλά χρόνια σχετικά με το PKK, πως δεν στους στηρίζατε, πως δεν είχατε καμία σχέση, όμως να σου θυμίσω πως τον Αμντουλάχ Οτζαλάν τον ηγέτη του PKK , τον κρύβατε στην Αθήνα κι αργότερα τον πήγατε στην πρεσβεία σας στην Κένυα, και από εκεί τον πήραν οι αμερικανοί και μας τον παρέδωσαν».

Ο γνωστός μου πίνοντας τσάι, οι Τούρκοι πίνουν όλη μέρα τσάι, μου θύμισε ένα γεγονός που είχε συμβεί περίπου πριν από 1.5 χρόνο στη Θεσσαλονίκη όπου στις 4 Οκτωβρίου του 2011 είχε σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη σε υπόγειο διαμέρισμα.

Η έκρηξη μιας χειροβομβίδας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης είχε σκοτώσει έναν 32χρονο Κούρδο, ο οποίος ήταν υπο παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες , και μάλιστα είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2011 από την αντιτρομοκρατική. Ο Κούρδος ήταν μέλος της DHKP-C και στο διαμέρισμα όπου είχε γίνει η έκρηξη είχε βρεθεί ένα μεγάλο οπλοστάσιο. Από εκείνη την ημέρα οι γείτονες μας ξεκίνησαν να κατηγορούν τη χώρα μας για «υπόθαλψη της τρομοκρατίας».


Οι Τούρκοι πάντως στους φακέλους που διαθέτουν παρουσιάζουν κάποια στοιχεία στις ελληνικές αρχές όπως τη σύλληψη στις 8 Ιουλίου του 2011 της Γκιουλφερίτ Ουνσάλ, στη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα αυτή έχει τουρκική υπηκοότητα αλλά είναι κουρδικής καταγωγής, ηγετικό στέλεχος της ακροαριστερής τούρκικης τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Σε βάρος της εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Γερμανικές Αρχές, για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Όπως και την επίσκεψη κλιμακίου εισαγγελέων του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο που επισκέφτηκε το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, για να ζητήσει δικαστική συνδρομή για την υπόθεση της έκρηξης σημειώθηκε το 2011 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα πάντως συνεργάζεται και συλλαμβάνει οποιονδήποτε υπάρχει κάποιο ένταλμα σύλληψης

Αυτό όμως που ο γνωστός μου αγνόησε, είναι πως οι ελληνικές αρχές αμέσως μετά την έκρηξη, είχαν ξεκινήσει τις έρευνες και τις συλλήψεις για να βρεθούν τα πιθανά μέλη που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

Οι Τούρκοι βάζουν την τρομοκρατία στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

Οι γείτονες μας πάντως δημιουργούν περίεργο κλίμα εναντίον της χώρας μας. Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ στις 29 Ιανουαρίου ήταν ένα καλό παράδειγμα των προθέσεων των γειτόνων μας. Διαρροές της τουρκικής πλευράς μετά τη συνάντηση ανέφεραν πως ο τούρκος πρωθυπουργός με ξεκάθαρο τρόπο μίλησε για τη δραστηριότητας DHKP-C στην Ελλάδα και ζήτησε τη σύλληψη και των μελών της οργάνωσης και την παράδοση τους στην Τουρκία. . Το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες επισημαίνοντας ότι, εάν είχε συμβεί, τότε ο«Έλληνας πρωθυπουργός θα είχε δώσει τη δέουσα απάντηση» και είχε προειδοποιήσει ότι οι «ισχυρισμοί αυτοί δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών»...


Πάντως μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη, ως υπουργός Εξωτερικών, όπου συνάντησε τον τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου, συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου, συνελήφθησαν δύο Τούρκοι υπήκοοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C .
Οι δυο άνδρες συνελήφθησαν στην Πάτρα. Ο ένας είναι 47 ετών ο δεύτερος 37. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης του 47χρονου. Αυτό το θέμα προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «ως μια προσπάθεια της Αθήνας για τη βελτίωση των σχέσεων»


Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις κατηγορίες εναντίον της χώρας μας;

Το σίγουρο είναι πως οι γείτονες μας προσπαθούν να βάλουν στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και την «τρομοκρατία». Ουσιαστικά στα αιτήματα της Ελλάδας για την επίλυση των διαφορών της υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ κτλ. οι Τούρκοι θέλουν να μεγαλώσουν τη λίστα με τα δικά τους αιτήματα όπως οι γκρίζες ζώνες, τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης και τώρα βάζουν την «τρομοκρατία».

Θέλουν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως χώρα που βοηθά μια οργάνωση, δηλαδή της DHKP-C, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική». Επίσης οι τούρκοι προσπαθούν να «ελαφρύνουν» τις ευθύνες τους σχετικά με τα κυκλώματα της λαθρομετανάστευσης που δρουν στη χώρα τους . Όταν η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία πως βοηθά το κύμα των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη , η γειτονική χώρα θέλει να έχει στο χέρι της ένα ισχυρό χαρτί , στο οποίο η Ε.Ε. φοβάται ιδιαίτερα και αυτό είναι η τρομοκρατία.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς για να πιέσουν την Ελλάδα

Βέβαια οι γείτονες μας επιστρατεύουν τον τουρκικό Τύπο και με συνεχόμενες διαρροές προς τις εφημερίδες , προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως η Ελλάδα είναι το κέντρο δράσης της DHKP-C.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι μετά το χτύπημα της DHKP-C την 1η Φεβρουαρίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον καμικάζι της οργάνωσης σκοτώθηκε ένας τούρκος ειδικός φρουρός και τραυματίστηκε μια δημοσιογράφος.

Στις 3 Φεβρουαρίου η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. έγραψε πως ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα , μπήκε στην Τουρκία, απο την Ελλάδα!

Η Sabah έγραψε πως «ο τρομοκράτης Ετζεβίτ Σανλί εισήλθε στην Τουρκία περνώντας με παράνομο τρόπο από κάποιο ελληνικό νησί και αργότερα άρχισε να ετοιμάζει το σχέδιο του, εισήλθε στην Τουρκία με παράνομο τρόπο , χρησιμοποίησε πλαστά χαρτιά.» Αυτή η κατηγορία δεν βασίστηκε σε καμία συγκεκριμένη πληροφορία .Απλά όλα γράφτηκαν από «διαρροές» από την τουρκική αστυνομία. Και το ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος είναι, αφού οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αντιτρομοκρατική είναι τόσο καλά πληροφορημένοι γιατί δεν είχαν συλλάβει το καμικάζι πριν πραγματοποιήσει την επίθεση, όταν όπως ισχυρίζονται περνούσε με κάποιον τρόπο τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στις 4 Φεβρουαρίου οι Τούρκοι αύξησαν περισσότερο τις πληροφορίες και ττις κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και ισχυρίστηκαν πως η τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C που πραγματοποίησε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία εκπαιδεύει τους καμικάζι της στην Ελλάδα!

« Η μεγάλη αδελφή έχει στρατόπεδο στην Ελλάδα- η γειτονική χώρα προστατεύει τους καμικάζι της DHKP-C» ήταν ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Türkiye. H τουρκική εφημερίδα έγραψε πως « η ηγέτης της οργάνωσης Ζερίν Σαρί που έχει την κωδική ονομασία "μεγάλη αδελφή" διαθέτει 14 καμικάζι που εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα. Η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία έστριψε τα βλέμματα στην DHKP-C. H Zερίν Σαρί μετέφερε το κέντρο της οργάνωσης στην Ελλάδα. Στους καμικάζι δίνονται τα πλαστά διαβατήρια από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Οι 15 καμικάζι ανάμεσα τους και ο Ετζεβίτ Σανλί που χτύπησε την αμερικανική πρεσβεία εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα»!

Ουσιαστικά με συνεχόμενες διαρροές πληροφοριών οι Τούρκοι προσπαθούν να φέρουν την Ελλάδα στη θέση του απολογούμενου χωρίς όμως να έχει κάνει κάτι.

Πάντως οι γείτονες μας από τον Δεκέμβριο δημοσίευαν πληροφορίες για την παρουσία της DHKP-C στην Ελλάδα. Όπως η εφημερίδα Bugün στις 5 Δεκεμβρίου του 2012 με τίτλο « η συμφωνία προδοσίας του Λαυρίου» ισχυρίζεται πως η οργάνωση DHKP-C «έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες!»

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίστηκε πως «η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης στο κέντρο εκπαίδευσης στο Λαύριο. Στο πρωτόκολλο αναφέρεται ρητά πως τα χτυπήματα της οργάνωσης θα γίνονται μόνο στην Τουρκία».

Η ίδια εφημερίδα στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 έγραψε «Αποκαλύφτηκαν δύο στρατόπεδα στην Ελλάδα. Η Διεύθυνση ''Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας» της Κωνσταντινούπολης που αποκάλυψε τις διασυνδέσεις της εν λόγω οργάνωσης εξακρίβωσε πως τα στελέχη της που εκπαιδεύονται στο Λαύριο συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στα στρατόπεδα της Κινέττας και του Δήλεσι».

Οι περίεργες διασυνδέσεις της οργάνωσης DHKP-C

H τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi) (Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο), θεωρείται παρακλάδι της οργάνωσης DEV-YOL και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των τουρκικών αρχών μετά το PKK.

Ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του 1994 και αποσπάσθηκε από τα στελέχη της DEV-ΥΟL που ήθελαν να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα

Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα όμως ένα από τα πιο «εντυπωσιακά» χτυπήματα που είχαν συγκλονίσει την Τουρκία, ήταν η δολοφονία του μεγαλύτερου επιχειρηματία της Τουρκίας Οζντεμίρ Σαμπαντζί και του διευθυντή της Toyota στην Τουρκία, στο 25ο όροφο του ουρανοξύστη του Ομίλου Σαμπαντζί.

Εδώ όμως περιπλέκονται τα πράγματα. ΄Ένα από τα τρία άτομα που συμμετείχαν στην εκτέλεση του επιχειρηματία ήταν η Φεχριγιέ Ερντάλ. Η οποία έναν χρόνο πριν τη δολοφονία, είχε προσληφθεί στο κυλικείο της εταιρείας από τον αστυνομικό διευθυντή της τουρκικής αστυνομίας Χουσείν Κοτζάνταγ ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε πως ήταν μέλος παρακρατικών οργανώσεων ! Η Ερντάλ διέφυγε στο Βέλγιο δικάστηκε αποφυλακίστηκε και αργότερα χάθηκαν τα ίχνη της.

Ο δεύτερος εκτελεστής Μουσταφά Ντουγιάρ, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές. Ο ίδιος μόλις άρχισε να απειλεί πως θα αποκαλύψει ποιος είχε δώσει την εντολή της δολοφονίας του τούρκου επιχειρηματία, δολοφονήθηκε στις φυλακές. Αυτοί που τον εκτέλεσαν, αργότερα ομολόγησαν πως την εντολή για την δολοφονία του Ντουγιάρ την είχε δώσει ο αντιστράτηγος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Βελί Κιουτσούκ, που σήμερα έχει καταδικαστεί ως βασικό μέλος της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν!

Yπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών της οργάνωσης, στην Tουρκία φτάνει τα 1000 άτομα και κατά το παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας και βομβιστικές ενέργειες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η δράση της δείχνει είχει ατονίσει. Eπιπλέον, μέλη της οργάνωσης είναι ανάμεσα στους απεργούς πείνας των τουρκικών φυλακών.

Η δράση της οργάνωσης DHKP-C είχε ατονήσει από το 2001 μέχρι και το 2011. Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί επιθέσεις σε αστυνομικούς, εταιρείες και η τελευταία επίθεση ήταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top