GuidePedia

0
Syrian Kurds demonstrators hold portraits of jailed Kurdistan Workers Party leader Ocalan during a protest in Derik

Κουρδικές ομάδες από το Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία σχεδιάζουν να συναντηθούν, τον επόμενο μήνα, σε μια συνδιάσκεψη που αποσκοπεί στην διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής στάσης έναντι της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή, ανέφερε Κούρδος αξιωματούχος από το Ιρακινό Κουρδιστάν (BLOOMBERG, «Kurds Seek United Front at First Regional Summit, Official Says», ανταπόκριση από Ντουμπάι, Nayla Razzouk).
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Ερμπίλ ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ, Kawa Mahmoud, επεσήμανε ότι η συνάντηση θα αποτελέσει «την πρώτη συνδιάσκεψη επί κουρδικού εδάφους και την πρώτη συγκέντρωση κουρδικών κομμάτων και ομάδων από όλο το πολιτικό φάσμα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας και να υιοθετήσουμε μηχανισμούς συντονισμού και αλληλεγγύης».
Μια επιτροπή θα αποφασίσει την ημερομηνία της συνδιάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανώς τον Αύγουστο στο Ερμπίλ.
Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή τροφοδότησαν τις προσδοκίες πολλών Κούρδων για τη δημιουργία του δικού τους κράτους στην περιοχή, που αποκαλούν «Κουρδιστάν» και η οποία περιλαμβάνει περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, βόρειας Συρίας, βόρειου Ιράκ και ΒΔ Ιράν.
«Η συνδιάσκεψη δεν αποσκοπεί στην θέσπιση μιας κοινής κεντρικής ηγεσίας, αλλά στην ενοποίηση των θέσεών μας έναντι των περιφερειακών ταραχών» υποστήριξε ο Kawa Mahmoud προσθέτοντας ότι «η καθεμία από τις τέσσερις κουρδικές περιοχές διαθέτει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αμοιβαίως σεβαστά, χωρίς να υπεισερχόμαστε ο ένας στις υποθέσεις του άλλου. Οι κουρδικοί πληθυσμοί είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν την μοίρα τους στις αντίστοιχές τους χώρες».
http://www.bloomberg.com/news/2013-07-23/kurds-seek-united-front-at-first-regional-summit-official-says.html

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top