GuidePedia

0



Επιμελεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ανησυχούν οι Αλεβίτες της Τουρκίας ότι δεν θα κατοχυρωθούν ούτε θα βελτιωθούν τα δικαιώματά τους στο υπό αναθεώρηση τουρκικό Σύνταγμα, όπως προσδοκούν λόγω των συνεχών από ετών διώξεών τους!
 
Τις προσδοκίες τους  από τη θέσπιση ενός αναθεωρημένου Συντάγματος, εξέφρασαν   στους βουλευτές του ''Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας'' (ΒDP) Γιουκσέλ Μουτλού και Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, εκ μερους των εκατομμυρίων Αλεβιτών τα μέλη  αντιπροσωπείας πολιτιστικών ενώσεων Αλεβιτών συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ντογάν Ντεμίρ, και το Γενικό Γραμματέα κ. Αχμέτ Ντοκσέζ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση, ο Πρόεδρος των Αλεβιτών δήλωσε ότι η Κοινότητα έχει προγραμματίσει συναντήσεις και με τα τέσσερα κόμματα της τουρκικής Βουλης, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι στα 48 άρθρα που πρόκειται να περάσουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια δεν προβλέπεται πουθενά η βελτίωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των Αλεβιτών.

Οι διακρίσεις  είναι παλιές και βαθιές


«Οι διακρίσεις σε βάρος των Αλεβιτών στην Τουρκία είναι παλιές και βαθιές. Είναι τόσο παλιές όσο και το κουρδικό ζήτημα», δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτής του BDP κ. Γιουκσέλ Μουτλού, επιβεβαιώνοντας ότι το BDP έχει ήδη προτείνει ίσα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα για τους Αλεβίτες.

Υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να προσπαθεί για να αναγνωριστεί το δικαίωμα των Αλεβιτών στην ελεύθερη έκφραση, να αναγνωριστούν νομικά οι τόποι λατρείας τους, να επιστρέψουν οι περιουσίες των Αλεβιτών στους νόμιμους δικαιούχους τους και να διασφαλιστεί η ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης και της πίστης τους.

Για να καταλάβουμε περί ποιας οντότητας εντός της Τουρκίας μιλάμε , παραθέτουμε ένα  απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο της Ελευθεροτυπίας για τους Αλεβίτες - του Φοίβου Οικονομίδη. Πρόκειται για το 30% του πληθυσμού, πολύ πάνω από 20 εκ. κατοίκους!

 Ιδού το απόσπασμα:

Είναι οπωσδήποτε απορίας άξιο πώς ένα τόσο μεγάλο τμήμα του τουρκικού λαού, περί το 30% του συνολικού πληθυσμού, δεν αποδέχεται τον ισλαμισμό ως επίσημη θρησκεία.

Εξισλαμισθέντες

  • Λέγεται ότι πρόκειται για εξισλαμισθέντες κατά το παρελθόν πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, οι οποίοι αν και υποτάχθηκαν στο νέο κατακτητή προσπάθησαν με διάφορους τρόπους «ν' αντισταθούν», ασπαζόμενοι τον αλεβισμό. Αυτό θυμίζει λίγο ορισμένους κομμουνιστές, οι οποίοι «απαρνούμενοι» τις ιδέες τους κάτω από ειδικές συνθήκες έγιναν στη συνέχεια Μάρτυρες του Ιεχωβά, διατηρώντας κατά βάθος την αντίθεσή τους προς την επίσημη εκκλησία και το κράτος. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι επίγονοί της ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τους αλεβίτες.
  • Τον Δεκέμβριο του 1991 οι αλεβίδες - μπεκτασίδες της Τουρκίας έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, στην οποία έγραφαν μεταξύ άλλων: «...Στη χώρα μας υπάρχουν επάνω από 20 εκατομμύρια αλεβίδες, που είναι διαφορετικής πίστης (από τους μουσουλμάνους)... Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μετρούν στους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας ούτε στο Σύνταγμα και δεν ονομάζονται με το όνομά τους...».
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ''βόμβα'' ίσης δύναμης μακροπρόθεσμα με τους Κούρδους...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top