GuidePedia

0

«Δεν πρέπει να δεχτούμε την Τουρκία ως πλήρες μέλος… Η Τουρκία δεν είναι τμήμα της Ευρώπης»! Τάδε έφη ο αντιπαθής γενικά στην Ελλάδα, γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε προεκλογική συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντίσελντορφ.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο Σόιμπλε δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία αναφορικά με τις πραγματικές διαθέσεις της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, που στην καλύτερη των περιπτώσεων περιορίζεται σε μία ειδική σχέση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.
Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει από τις σελίδες του «defence-point.gr», ότι η ενισχυμένη εκπροσώπηση που θα είχε στην Ένωση μια χώρα με το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά της Τουρκίας, είναι απλώς πέραν πάσης συζήτησης για το Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ ο υπολογισμός θα μπορούσε θεωρητικά να αλλάξει εάν υιοθετούσε η ΕΕ το μοντέλο των «πολλαπλών ταχυτήτων», όπου στις πιο «αργές ταχύτητες» θα μπορούσαν να προσκολληθούν και χώρες οι οποίες δεν είναι ακριβώς ευρωπαϊκές, αλλά συνεργάζονται επί χρόνια με την Ένωση.
Αυτό που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται επαρκώς οι Τούρκοι, είναι ότι όσο ευκαιρία θεωρούν την οικονομική κρίση για να προωθήσουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλο τόσο είναι και αντικίνητρο.
Αφενός είναι εκτός συζήτησης η εξάρτηση της ΕΕ από μια χώρα διαφορετική σε διάφορα επίπεδα από τις ευρωπαϊκές και αφετέρου διότι εάν παρουσιάζονται προβλήματα στην ενσωμάτωση (integration) και αφομοίωση των υπαρχόντων μελών, η αποδοχή ενός με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταλυτικές και άκρως αρνητικές συνέπειες για τη συνοχή της Ένωσης.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top