GuidePedia

0

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Κάποτε ήταν καταλύτης για τη λύση η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνέχεια προβλήθηκαν τα ευρωτουρκικά ως το μονοπάτι που θα οδηγούσε σε συμφωνία στο Κυπριακό. Λύση δεν επιτεύχθηκε, ούτε με την ένταξη της Κύπρου, ούτε και επηρεάζουν τις συζητήσεις και τις αλλεπάλληλες διαδικασίες οι ευρωπαϊκοί βηματισμοί της Τουρκίας, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω παραπαίουν.
Την περίοδο αυτή έχει εμφανισθεί «νέος καταλύτης» και «νέα ευκαιρία». Το κίνητρο που θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για την Τουρκία για να συνεργασθεί για λύση, είναι το φυσικό αέριο.
Ο φυσικός πλούτος της περιοχής δημιουργεί εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον από γειτονικές χώρες, αλλά και ευρύτερα ισχυρών κρατών καθώς και εταιρειών. Η Τουρκία, όπως συνηθίζει ακολουθώντας την πάγια τακτική της, επιχειρεί να εφαρμόσει ένα σχεδιασμό υφαρπαγής του φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ως όχημα τους Τουρκοκύπριους.
Διαμορφώνει διάφορα σενάρια, εκ των οποίων κάποια θα λειτουργήσουν μέσα από μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα είναι και η τελική λύση του Κυπριακού. Μια συμφωνία, που θα καθιστά την Τουρκία μέρος της διαδικασίας εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, που βαθμηδόν θα της προσφέρει και τον στρατηγικό έλεγχο. Αυτό, βεβαίως, θα γίνει μόνο με δική μας συναίνεση.
Για την Κυπριακή Δημοκρατία το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος με τρόπο που θα αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Την ίδια ώρα, να συμβάλει η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που βιώνει η Κύπρος. Για να καταστούν εφικτοί δυο αυτοί στόχοι, που είναι αλληλένδετοι, πρέπει να γίνουν πρώτα συγκεκριμένα βήματα.
Κοντολογίς, να προκληθούν κάποια τετελεσμένα. Είναι σαφές πως σημαντικό βήμα είναι η κατασκευή του τερματικού σταθμού. Η εμπλοκή μεγάλων εταιρειών στον τερματικό ( όπως η Total, η ΕΜΙ), η συνεργασία με το Ισραήλ, τα ανοίγματα προς ισχυρούς εταίρους, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Θα δημιουργήσουν τετελεσμένα, τα οποία λόγω και της εμπλοκής τρίτων, θα «κλειδώσουν» κεκτημένα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τότε και μόνο, θα μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση για το Κυπριακό, έχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Ο «καταλύτης» θα είναι στα χέρια μας και το ζητούμενο είναι να μην καούμε με χειρισμούς, που συνήθως υιοθετούμε.
Η Κύπρος χρειάζεται να αλλάξει την εικόνα της. Να πείσει πως έχει ρόλο να διαδραματίσει και πως δεν θα περάσουν οι ισχυροί οδοστρωτήρας και να εξαφανίσουν τα δικά της συμφέροντα. Για να αλλάξει η εικόνα, που έχει επιδεινωθεί και μετά τις εξελίξεις στην οικονομία, πρέπει να πείσουμε πως μπορούμε να καταστήσουμε τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο. Να πείσουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πολλά και διαφορετικά συμφέροντα που διαδραματίζονται στην περιοχή.
Η Τουρκία δεν έχει συνεργασθεί για λύση μέχρι σήμερα. Θεωρεί πως κάθε αποτυχημένη προσπάθεια στο Κυπριακό ανεβάζει τον δικό της πήχη των απαιτήσεων και κατεβάζει αυτό της Λευκωσίας. Η Τουρκία θα συνεργασθεί εάν έχει κόστος από τη συνεχιζόμενη κατάσταση κατοχής της Κύπρου ή εάν εκτιμήσει πως θα χάσει το ενεργειακό τρένο.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top