GuidePedia

0

Οι Βρυξέλλες έρχονται αντιμέτωπες με το Βερολίνο για το μέλλον της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης, με ένα ταχύρυθμο σχέδιο για ένα ισχυρό σύστημα εκκαθάρισης τραπεζών υπό κατάρρευση με έδρα στις Βρυξέλλες, που θα υποστηρίζεται από ένα διασυνοριακό ταμείο διάσωσης αξίας € 60 δις.

Το σχέδιο είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια να περατωθεί το όνειρο της οικονομικής ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη, που στην πραγματικότητα θα γίνει μέσα από την συγκέντρωση χρημάτων και δύναμης για τη δημιουργία μιας κοινής άμυνας κατά των τραπεζικών κρίσεων.

Αυτός ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης θα εξουσιοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόλυτη εξουσία  έναντι 6.400 τραπεζών της ευρωζώνης, με την ευθύνη να κατεβάζει τα ρόλα σε ασταθή ιδρύματα αλλά και την ισχύ να παρακάμπτει εθνικές αρχές στην έδρα των τραπεζών.

Δεδομένης της σθεναρής αντίστασης από τη Γερμανία, η οποία απαιτεί μια πιο σταδιακή προσέγγιση (σε δύο στάδια), η Επιτροπή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση καθώς ελπίζει μια γενικότερη συμφωνία πριν από τις εκλογές τον Μάρτιο του επόμενου έτους για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει πως μια ενιαία αρχή απαιτεί μια νέα Συνθήκη της ΕΕ και την παραμονή της ανακοίνωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,ο  υπουργός Οικονομικών της, προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να σέβονται τα όρια του νόμου ή αλλιώς «διακινδυνεύουν μεγάλες αναταράξεις». Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία από την άλλη μεριά ήταν πιο ενθουσιώδεις για την γρήγορη αυτή δράση.

Ο Michel Barnier, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «άκουσε με προσοχή» τις νομικές ανησυχίες, αλλά πείστηκε ωστόσο ότι η δράση ήταν αναγκαία και χωρίς καθυστέρηση. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μια αλλαγή της Συνθήκης για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματά μας και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε - βρήκαμε έναν τρόπο να το κάνουμε με δεδομένη τη σημερινή Συνθήκη.»

Οι Βρυξέλλες θέλουν το νέο καθεστώς εξυγίανσης, που θα απασχολεί περίπου 300 υπαλλήλους, να ξεκινήσει τις εργασίες του από τον Ιανουάριο του 2015.

Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό συμφωνηθεί, θα χρειαστούν χρόνια για τη δημιουργία ενός ταμείου εξυγίανσης ώστε η αρχή να διαθέτει πλήρεις εξουσίες για να μεταφέρει τις απώλειες στους μεγαλύτερους πιστωτές/μετόχους της τράπεζας μέχρι το 2018.

Εν μέρει για να καλύψουν αυτή τη μετάβαση, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν επίσης αυστηρότερους κανόνες για την επιτήρηση της κρατικής στήριξης προς τις τράπεζες, έτσι ώστε οι μικροπιστωτές και οι μέτοχοι να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε σχέδιο πριν από τους φορολογούμενους. Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό, που θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γίνει νόμος, οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα υπό την εκτελεστική εξουσία των Βρυξελλών.

Ανώτερος αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι βέβαιοι ότι θα επιστρατεύσουν την απαιτούμενη πολιτική υποστήριξη - ακόμα και από το Βερολίνο - για ένα σύστημα εκκαθάρισης που να συμπληρώνει την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι οι κινήσεις αυτές είναι πέρα από τις Συνθήκες της ΕΕ και δηλώνουν ότι τα πιο δύσκολα νομικά ζητήματα επιλύθηκαν δίνοντας νεές δυνατότητες σε ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ - στην Επιτροπή - και όχι σε ένα νέο ανεξάρτητο οργανισμό, με μια ακόμη πιο αμφισβητήσιμη νομική εντολή.

Εν μέρει, ως νομική λύση, το σχέδιο δίνει στο σύνολο των Επιτρόπων της ΕΕ τη δύναμη να αποφασίσουν εάν και πότε θα κλείσει μια τράπεζα, βάσει της συμβουλής του νεοσυσταθέντος Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης. Αυτό το συμβούλιο αποτελείται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, την ΕΚΤ, την Επιτροπή, ένα διευθυντή και τον αναπληρωτή διευθυντή που διορίζονται από κράτη μέλη της ευρωζώνης. Με ειδική απόφαση στα κράτη-έδρα δίνεται μία μόνο ψήφος, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης που φιλοξενούν παραρτήματα των τραπεζών μοιράζονται μία ψήφο.

«Δεν υπάρχουν βέτο που θα μπορούσαν να σταματήσουν ένα ψήφισμα,» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια ενός ψηφίσματος, το διοικητικό συμβούλιο έχει στη διάθεσή του ένα ενιαίο ταμείο εξυγίανσης, το οποίο δημιουργείται από τις συνεισφορές των τραπεζών. Σε 10 χρόνια ο στόχος είναι αυτό να ισούται με το 1 τοις εκατό των εγγυημένων καταθέσεων της ευρωζώνης, που αναμένεται να είναι περίπου € 60 δις - € 70 δις.

Και μεγάλες και μικρές τράπεζες στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης θα συνεισφέρουν για την επίτευξη ενός κοινού ταμείου εξυγίανσης, έτσι ώστε οι δαπάνες που δεν καλύπτονται από την επιβολή ζημιών στους πιστωτές είναι κοινές σε όλο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης. Τα υπάρχοντα εθνικά κονδύλια, όπως αυτά της Γερμανίας, σταδιακά θα πρέπει να καταβληθούν στο κοινό ταμείο, σε αντικατάσταση της εισφοράς.

Καθώς οι πόροι του θα αυξάνονται,  το ταμείο θα μπορούσε επίσης να δανειστεί από τις αγορές, χρησιμοποιώντας τα «περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ» ως εγγύηση.

Οι εθνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή μιας απόφασης εκκαθάρισης. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα νομικά προβλήματα της Γερμανίας, η Επιτροπή προσέθεσε μια διάταξη που απαγορεύει στο διοικητικό συμβούλιο να επιβάλλει δημοσιονομικές δαπάνες στα κράτη μέλη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top