GuidePedia

0


Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) δήλωσε , μέσω ανάρτησης στο Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».

Στην δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του SCAF στο Facebook αναγραφόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η δήλωση αναρτήθηκε 3 μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η δήλωση εκ μέρους του στρατού της χώρας, έκανε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.

Ένας Αιγύπτιος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης περιέγραψε την ομιλία του προέδρου Μόρσι ως κήρυξη εμφυλίου πολέμου, επειδή αγνόησε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, κάτι που υποστηρίζουν οι πολίτες μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Απορρίπτοντας επανειλημμένως τις εκκλήσεις του Μόρσι για διάλογο, ο Κάλεντ Νταγούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ανοικτή πρόσκληση για εμφύλιο πόλεμο. Ο πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού να παραιτηθεί».


Οι διοργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας που έβγαλε εκατομμύρια Αιγυπτίους στους δρόμους αυτή την εβδομάδα ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ζήτησαν σήμερα από την Ρεπουμπλικανική Φρουρά του να τον συλλάβει.
Σε ανακοίνωσή του, το κίνημα Τάμαροντ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί νομιμότητας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του που έκανε ο πρόεδρος Μόρσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα και αναφέρει:

"Η μοναδική απάντηση στην ομιλία του Μόρσι είναι να διαμαρτυρηθούμε στους δρόμους, ξεκινώντας από σήμερα Τετάρτη, ώστε εκείνος και η ομάδα του να ακούσουν τη φωνή του μεγάλου αιγυπτιακού λαού. Δεν ζητούμε μόνο την απομάκρυνσή του, αλλά ζητούμε και την παραπομπή του ίδιου και της ομάδας του σε δίκη. Καλούμε την Ρεπουμπλικανική Φρουρά να συλλάβει τον Μοχάμεντ Μόρσι και να τον παραπέμψει σε δίκη άμεσα".
"Αυτός ο πρόεδρος τρομοκρατεί τον λαό του" και γι αυτό "δεν τον θεωρούμε πλέον πρόεδρο", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, ο ηγέτης του Τάμαροντ (που στα αραβικά σημαίνει εξέγερση) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο Μόρσι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων να μοιραστούν την εξουσία με την αντιπολίτευση μέχρι σήμερα το μεσημέρι ή να αντιμετωπίσουν μία λύση που θα επιβάλλει ο στρατός.

Στους 16 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πυροβολισμοί ακούγονταν διαρκώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top