GuidePedia

0


Πολλές σκοτεινές πτυχές περιλαμβάνει το αυριανό έκτακτο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία. Το γεγονός ότι... δεν πρόλαβε να φτάσει η πρόσκληση του ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου και ο κ. Βενιζέλος απάντησε αμέσως θετικά γεννά αρκετά ερωτήματα, την ώρα, μάλιστα, που τα ταξίδια θα συνεχιστούν, αφού φημολογείται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενδεχομένως να βρεθεί στις 8 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη (δεν αποκλείεται να έρθει και στην Αθήνα), όπου πιθανόν να προσευχηθεί σε χώρο λατρείας των μουσουλμάνων, έπειτα από πρόσκληση του κ. Μπουτάρη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις των γειτόνων, λίγες μέρες προτού ο Αντώνης Σαμαράς βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εάν προστεθεί, επίσης, η αναστάτωση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τα οφέλη που επιθυμούν να έχουν σε όλα τα επίπεδα οι γείτονες, γίνεται -αν μη τι άλλο- κατανοητό ότι αύριο θα παιχθούν πολλά. Επιπροσθέτως, την ερχόμενη Δευτέρα στις στις Βρυξέλλες αναμένεται να λάβει χώρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ο κ. Νταβούτογλου να επιθυμεί μια πρώτη βολιδοσκόπηση σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, μια και η Τουρκία εμπλέκεται άμεσα τουλάχιστον με τη Συρία. Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει ο κ. Βενιζέλος και ποια ενδεχομένως θα είναι τα «ανταλλάγματα» που θα δώσει η τουρκική πλευρά. Το άλλο βασικό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση των δύο ανδρών είναι το Κυπριακό, που εξαιτίας και του ορυκτού πλούτου της περιοχής «καίει» και τις δύο πλευρές.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top