GuidePedia

0
Διεθνής Τύπος: Αέρας αλλαγής πνέει στην Τουρκία

Οι αναλύσεις των ξένων εφημερίδων είτε άμεσα είτε έμμεσα κάνουν λόγο για «τουρκική άνοιξη» σε παραλληλισμό με την «αραβική άνοιξη»
Για πολύ σημαντικές εξελίξεις που θα χαραχθούν στη μνήμη ως «τουρκικό καλοκαίρι» κάνει λόγο ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας Χουσεΐν Μπαγκσί, που διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, και δημοσιεύεται στην Deutsche Welle.

Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο ειδικός εκτιμά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση Ερντογάν να καταπνίξει αυτό το κίνημα, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρώτη μετά από 11 χρόνια εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. «Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν δέχεται τόσο σκληρή κριτική από τους πολίτες», σημείωσε.

Όπως σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας, ο τούρκος πρωθυπουργός «έχει αναμιχθεί σε μεγάλο βαθμό στις ζωές των ανθρώπων. Θέλει να περιγράψει πώς πρέπει να ζουν οι άνθρωποι, και το κυριότερο, να φέρει τον ισλαμιστικό τρόπο σκέψης στην καθημερινή ζωή των Τούρκων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τις κεμαλιστικές μεταρρυθμίσεις πριν από 90 χρόνια. (…) Μπορεί μέχρι σήμερα οι τούρκοι πολίτες να του έδιναν τη δυνατότητα να κυβερνήσει, όχι όμως να αναμιχθεί και στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για μια αντίδραση των κοσμικών, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας που δεν θέλει τον πρωθυπουργό να ορίζει, εάν είσαι καλός ή κακός μουσουλμάνος. Δεν είναι στις αρμοδιότητές του. Η Τουρκία αντιδρά για να μην εξελιχθεί η χώρα σε ένα ισλαμιστικό κράτος, το οποίο θέλουν εντέλει ο Τ. Ερντογάν και οι ακόλουθοί του. (…) Δεν θα τα καταφέρει όμως (…)». Ο Χουσεΐν Μπαγκσί επισημαίνει ότι οι πολίτες περιμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα αντιδράσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα δε σε περίπτωση που συνεχιστούν και διευρυνθούν οι διαδηλώσεις.

Για «τουρκική άνοιξη» κάνει λόγο και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» στο κύριο άρθρο της. « Η πλατεία Ταξίμ» γίνεται η «πλατεία Ταχρίρ» της Κωνσταντινούπολης, όπως δηλώνουν κάποιοι διαδηλωτές; αναφέρει χαρακτηριστικά. Και  εκτιμά ότι αυτό που μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο είναι ότι αυτή η ξαφνική κινητοποίηση που εκτυλίχθηκε μέσα στην εβδομάδα στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης θα σημαδέψει πολιτικές ανατροπές στην Τουρκία.

Από την πλευρά της η «Liberation» αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η προστασία ενός πάρκου να προκάλεσε μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση; Και μήπως τελικά ήταν τα δένδρα που έκρυβαν το δάσος; Το πρωτοσέλιδο μάλιστα της εφημερίδας κυκλοφορεί με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τουρκία: Ενας αέρας από άνοιξη».

Η αγγλική εφημερίδα Guardian εστιάζεται στη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η χειρότερη απειλή για την κοινωνία» τη στιγμή που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τις πλατείες ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στη χρήση βίας από τους αστυνομικούς.

Βάζοντας μεν τον τίτλο «Αραβική Άνοιξη», το Spiegel επισημαίνει: «Το Ταξίμ δεν είναι η Ταχρίρ, η κατάσταση στη χώρα είναι θεμελιωθώς διαφορετική από την Αίγυπτο του 2011». Ο Ερντογάν, υπενθυμίζει, επανεξελέγη με ισχυρότατη πλειοψηφία, πολλοί Τούρκοι τού αναγνωρίζουν ότι ανανέωσε τη χώρα και έβαλε ξανά στα πόδια της την τουρκική οικονομία.

Το πρόβλημα, για αυτή την ανάλυση, είναι αφ'ενός το αυταρχικό στιλ διακυβέρνησης αλλά και η οικονομία, παρά την ανάκαμψη: «Ο τούρμπο-καπιταλισμός που στηρίζει η κυβέρνηση», γράφει το περιοδικό, «μεγαλώνει το ρήγμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και προσπερνά ανάλγητα τους αδύναμους».

Και πάλι όμως: «Ούτε άνοιξη, ούτε αγανάκτηση» γράφει η ισπανική El Pais, που ερμηνεύει την εξέγερση ως αντίδραση στην στροφή του Άγκυρας μετά την επανεκλογή Ερντογάν από τα πρώτα χρόνια πραγματιστικής διακυβέρνησης. Η τουρκική κυβέρνηση, γράφει, έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τη μάχη για την ένταξη στην ΕΕ, έχει προσπαθήσει όλο και επιθετικότερα να αμφισβητήσει τη μέχρι τώρα δομή του κράτους και «μπροστά σε όλα αυτά οι κεμαλιστές κινητοποιούνταν όπως μπορούσαν».

«Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία αποκαλύπτουν τον ευρύτερο αγώνα για την ταυτότητα» τιτλοφορούν οι αμερικανικοί New York Times (NYT) την ανάλυσή τους τη Δευτέρα για τις τουρκικές ταραχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα ξεκίνησαν από την ανάπλαση ενός πάρκου -στο οποίο και εξετάζεται η ανέγερση τζαμιού. Πράγμα που «θα ήταν αδιανότητο στο Ταξίμ πριν από μία δεκαετία» όπως φροντίζει να υπογραμμίσει από την πλευρά του το Reuters.

Oι NYT επισημαίνουν πως αυτή η πάλη για το αστικό τοπίο αντανακλά «τη μάχη μεταξύ Ισλάμ και εκκοσμίκευσης» στην Τουρκία. Η διακυβέρνηση του Ερντογάν έχει εισάγει μέτρα που επιτρέπουν τη θρησκεία να γίνεται όλο και πιο ορατή στους δρόμους της χώρας ενώ η οικονομική του πολιτική έχει εκθρέψει «μία τάξη ευσεβών καπιταλιστών επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από την αγροτική Ανατολία σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη».

Αντιθέτως, «η παλιά κοσμική ελίτ, που βλέπει τον εαυτό της ως κληρονόμο του Κεμάλ, έχει φθαρεί από αυτούς τους μετασχηματισμούς».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως παρεξήγησε την εντυπωσιακή επανεκλογή του για κάρτα ελευθέρας ώστε να κυβερνά συγκεντρωτικά» γράφει η γερμανική FAZ.

Αυτού του είδους η μέθοδος διακυβέρνησης, σχολιάζει και πάλι η FAZ, «ίσως έχει πέραση στα προπύργια του AKP στην Ανατολία, αλλά όχι πια στην Κωνσταντινούπολη».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top