GuidePedia

0



Που θα φτάσει η ελληνική ανοχή στο Αιγαίο; Και πόσα περιθώρια υποχωρήσεων μένουν στην Αθήνα, αν στην Άγκυρα αποφασίσουν πως θα τους σώσει ''εξαγωγή'' της εσωτερικής κρίσης που διέρχονται; 
Μετά πάντως την νέα ''κρουαζιέρα'', με (για πρώτη φορά) δύο τουρκικά πολεμικά πλοία να αλωνίζουν παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να φθάνουν μέχρι και τις ακτές της ανατολικής Αττικής, σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για ποιοτική αναβάθμιση και ρουτίνα πλέον την προβολή σημαίας έξω από το Σούνιο. Χθες είχαμε νέο σήριαλ, με ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής να εξαπολύει πυρά πυρά κατά σκάφους του Λιμενικού στην περιοχή της Σύμης, όταν το τελευταίο επιχείρησε να εμποδίσει απόβαση πλοιαρίου με 30 λαθρομετανάστες. Ιστιοπλοϊκό καταμαράν  ελληνικής ιδιοκτησίας με τους λαθρομετανάστες, έγινε κατ' αρχήν αντιληπτό από δυνάμεις του ΛΣ κι ένα σκάφος έσπευσε να εμποδίσει την πορεία του, αλλά δέχτηκε καταιγιστικές βολές από το τουρκικό σκάφος.
Οι Τούρκοι δίνουν τη δική τους εκδοχή, πως δηλαδή πολυβολούσαν το δουλεμπορικό το οποίο ερχόταν από την τουρκική ακτή, κάτι που βεβαίως δεν πείθει κανέναν αφού είναι γνωστό πως τουρκικό παρακράτος, αστυνομία, λιμενικό κοκ συνεργάζονται (με το αζημίωτο) στη διακίνηση λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί από τη Ντάτσα της Τουρκίας με προορισμό πιθανόν τη Σύμη, ή κάποια βραχονησίδα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι πως αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στα υπόγεια της Στρατιωτικής Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου, για να παρακολουθήσει την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13» που διεξάγει το Πολεμικό Ναυτικό κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο. Η χρονική συγκυρία (ταραχές στην Τουρκία) και το ενδιαφέρον  Σαμαρά για το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης, αλλά και γενικώς για τη λειτουργία των Ένοπλων Δυνάμεων και τις τουρκικές προκλήσεις, δείχνουν πώς η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από την τουρκική συμπεριφορά. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σε real time συνθήκες για το περιστατικό που συνέβη χθες το βράδυ στη Σύμη, αφού αποχώρησε από τη ΣΔΑΜ μετά από τρεις ώρες.

Είναι σαφές πως στην Αθήνα εντείνεται ο προβληματισμός σχετικά με τα γενικευμένα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες επτά ημέρες στην Τουρκία. Αν προκύψει εξαγωγή της κρίσης, στη δίνη της σύγκρουσης ισλαμιστών και κεμαλιστών, θα έχουμε το πολύ άσχημο ενδεχόμενο το Αιγαίο και τα νησιά μας (και φυσικά η αχίλλειος πτέρνα Κύπρος) να αποτελέσουν πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών τουρκικών αντιπαραθέσεων. Θέλουμε να ελπίζουμε πως λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα, ώστε να στέλνονται διαρκή μηνύματα ''απέναντι'' πως η Ελλάδα δεν θα είναι το ''γήπεδο'' όπου θα λύσουν τις ό,ποιες διαφορές τους οι Τούρκοι. Και ποτέ να μην ξεχνάμε, τώρα που κατέρρευσε ο μύθος των ''κακών στρατηγών'' και του ''καλού Ερντογάν'', πως στην Άγκυρα, στρατιωτικοί και πολιτικοί, όταν πρόκειται για τις διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδος, ''...είναι ενωμένοι όπως το κρέας με το κόκκαλο'', όπως προ ετών είχει δηλώσει ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιούλ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top