GuidePedia

0
Επώδυνος τοκετός για νέα συμφωνία

Τις τελικές αποφάσεις για μια νέα συμφωνία, που θα άφορα πλέον όχι μόνο τη νέα ραδιοτηλεόραση αλλά κυρίως την πορεία της κυβέρνησης συνολικά, θα λάβουν απόψε -στην τρίτη διαδοχική σύσκεψη που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου- ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, έγιναν βήματα εκτόνωσης της έντασης και φαίνεται ότι απομακρύνεται -επί του παρόντος- το θέμα των πρόωρων εκλογών.
Ομως τίποτε δεν θεωρείται τελεσίδικο, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία διαφωνίας. Σύμφωνα με όλες τις πλευρές, η σύσκεψη χθες ήταν αρκετά δύσκολη, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε.

Το βέβαιο είναι ότι απόψε οι τρεις ηγέτες θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες εντάσεις που να κλυδωνίσουν την κυβερνητική συνοχή και να θέσουν εν αμφιβόλω την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, στο θέμα της ΕΡΤ φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί λύση, η οποία επικεντρώνεται στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σαμαράς για την επαναπρόσληψη με συμβάσεις που θα διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις μήνες ενός μεγάλου αριθμού (περίπου 1.200) υπαλλήλων της παλαιάς ΕΡΤ και την άμεση έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία του νέου φορέα, ο οποίος και θα εκπέμψει μέσα στο φθινόπωρο με περίπου 1.000 εργαζομένους.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να υπαναχωρήσει στο θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επέμεινε μέχρι τέλους στο ότι η παλαιά ΕΡΤ ανήκει πλέον στο παρελθόν και ζήτησε να ψηφιστεί το ταχύτερο το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι κανείς πλέον δεν μιλά για την ΕΡΤ, αλλά αντίθετα όλες οι αναφορές (και από τους κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ) γίνονται για τη Νέα Ραδιοτηλεόραση.
Ζητούν νέα ισότιμη λειτουργία
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από την ΕΡΤ στη σύσκεψη έγιναν πολλές αναφορές, κυρίως από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, στην ανάγκη να υπάρξει νέα λειτουργία -ισότιμη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όπως φέρεται να είπαν- της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό για τις διαρροές που υπήρξαν σε ό,τι αφορά τις ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να γίνουν πλέον ανεκτές. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε άγνοια, ενώ ο κ. Κουβέλης εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του, υπαινισσόμενος ότι οι διαρροές έγιναν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία την προηγούμενη Δευτέρα να παρουσιάσει ένα «πακέτο» εννέα προτάσεων, στις οποίες συμπεριέλαβε την επίσπευση των αλλαγών στο Υπουργικό Συμβούλιο, την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας αλλά και την αναζήτηση τρόπων για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει τώρα μια νέα-επικαιροποιημένη προγραμματισμένη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και όρους που θα διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των τριών εταίρων στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επανήλθε το θέμα της θεσμοθέτησης επιτροπής συντονισμού, κάτι που δεν απέρριψε αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός.
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί αλλά τετελεσμένα. «Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να συναποφασίσουμε για τη στρατηγική έναντι της τρόικας».
Οι διάλογοι στο Μαξίμου
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ευ. Βενιζέλος: Αν είχαμε κάνει αυτήν τη συζήτηση νωρίτερα, θα είχαμε αποφύγει όλα τα προβλήματα και θα είχαμε πετύχει την επανεκκίνηση της τρικομματικής κυβέρνησης.
Α. Σαμαράς: Εγώ ήμουν εκείνος που πρότεινα στην προηγούμενη σύσκεψη το «πακέτο» των εννέα σημείων που περιελάμβανε και αυτά που λες...
Φ. Κουβέλης: Δεν μπορεί να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Εγώ δεν θα ανεχθώ άλλες μονομερείς αποφάσεις...
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Ευ. Βενιζέλος: Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που συνεχίζεται η κουβέντα μεταξύ μας να γίνονται ασυνήθιστα προκλητικές παρεμβολές, διαρροές που σίγουρα δεν είναι υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας.
Α. Σαμαράς: Εμενα κατηγορείς; Είναι δυνατόν; Δεν έχω ιδέα...
Φ. Κουβέλης: Είναι απαράδεκτα τα όσα έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων...
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Και οι τρεις ηγέτες, στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους, κατέστησαν σαφές ότι οι εκλογές δεν είναι λύση, αλλά οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πρέπει να υπάρξει νέος τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης άμεσα. Για να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον...
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Α. Σαμαράς: Η παλαιά ΕΡΤ έχει τελειώσει. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις στην απόφαση του ΣτΕ. Πάμε να συζητήσουμε μαζί για τον νέο φορέα...
Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να βρούμε λύση και οι τρεις μαζί. Η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι βασικός στόχος...
Φ. Κουβέλης: Πρέπει να αναδιοργανωθεί τάχιστα η ΕΡΤ, όλες οι συχνότητες, κανονικό πρόγραμμα, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις...
Α. Σαμαράς: Συμφωνώ ότι μπορούμε να έχουμε κανονικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύση στον αριθμό των προσώπων και ο νέος φορέας να εκπέμψει άμεσα. Δεν είναι το πρόβλημα αυτό...
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top