GuidePedia

0


Το Οικόπεδο Αφροδίτη ή Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από προχθές στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου. Καθώς τα τρυπάνια έχουν αρχίσει να δουλεύουν για την τελική επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα δείξει πόσο φυσικό αέριο υπάρχει και πόσο εκμεταλλεύσιμο είναι, η Λευκωσία αναμένει τις αντιδράσεις, κυρίως της Τουρκίας.

Στην Αθήνα επικρατεί σχετική αισιοδοξία, καθώς οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές προκλητικές ενέργειες και θα περιοριστεί στη φραστική καταγγελία των ενεργειών της Κύπρου και στη διακήρυξη ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον ορυκτό πλούτο της χώρας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι δεν θα παραλείψει να προβεί και σε δηλώσεις αμφισβητήσεως των οριοθετήσεων της ΑΟΖ της Κύπρου. Η εκτίμηση αυτή μάλιστα υπήρχε πριν από τις αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες, όπως φαίνεται, περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις επιλογές της κυβερνήσεως Ερντογάν.

Σημαντικός παράγων στο παζλ των στρατηγικών εξελίξεων παραμένει η στάση του Ισραήλ, το οποίο διαμορφώνει αυτή τη στιγμή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας της παραχωρεί δύο ταχύπλοα περιπολικά σκάφη που πολύ σύντομα θα αρχίσουν να επιτηρούν τις επίμαχες περιοχές. Οι κατευθυντήριοι άξονες της συμφωνίας συζητήθηκαν πρόσφατα στο Τελ Αβίβ, κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

Παρότι τα δύο αυτά περιπολικά δεν προσθέτουν καταλυτική ισχύ πυρός στο οπλοστάσιο της Κύπρου, η παραχώρησή τους είναι κίνηση συμβολική για την επιβεβαίωση της προθέσεως των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν από κοινού τις αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων τους στο υπέδαφος του θαλάσσιου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι στην Τουρκία, παρά τη διπλωματική στροφή που έκανε πρόσφατα υπό την έντονη πίεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Το καλοκαίρι πάντως προοιωνίζεται αβέβαιο, καθώς η διαδικασία της γεωτρήσεως θα κρατήσει τρεις ή τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλά μπορεί να συμβούν.

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο οι εντάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας να οδηγήσουν σε περιπλοκές στην περιοχή των γεωτρήσεων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα θα προσπαθήσει να οδηγήσει σε εκτόνωση μια κρίση στο εσωτερικό της, προκαλώντας επεισόδια στο εξωτερικό. Και τα ελληνοτουρκικά αποτελούν προνομιακό πεδίο για τις αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες της τουρκικής κυβερνήσεως.

Στο μεταξύ, 130 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα Ensco 5006 εργάζονται πυρετωδώς. Το αποτέλεσμα των ερευνών τους, που θα φέρει το τρυπάνι στα 5.900 μέτρα βάθους (100 μέτρα περισσότερο από τις προηγούμενες γεωτρήσεις), θα δείξει σε τι εκμεταλλεύσεις ακριβώς μπορεί να ελπίζει η Κύπρος και σε ποιον βαθμό το φυσικό αέριο θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.


«Δώρο» από τις ΗΠΑ 460 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς

Η αντιμετώπιση της τελευταίας σημαντικής αδυναμίας που παρουσίαζε το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεών μας δρομολογείται με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που ενέκρινε την απόκτηση 460 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τα οποία παραχωρούνται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτιμάται ότι τα οχήματα αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού για τουλάχιστον μία δεκαετία, οπότε κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της αγοράς αντίστοιχου αριθμού οχημάτων από τη Ρωσία.

Μπορεί τα αμερικανικά οχήματα να είναι παλαιάς τεχνολογίας, αλλά οι συνθήκες της οικονομικής κρίσεως δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εκταμίευση των ποσών που θα απαιτούσε η αγορά νέων, όπως τα ρωσικά ΒΜΡ-3. Στο σημείο αυτό μπορεί να διαφαίνεται ένας νέος στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας προς τα αμερικανικά συστήματα. Ομως πρόκειται για θέματα πολύ μικρής οικονομικής σημασίας για να επηρεάσουν ευρύτερες αποφάσεις πολιτικής. Αλλωστε πολύ σπάνια χώρες όπως η Αμερική και η Ρωσία συνέδεαν την εξωτερική πολιτική τους με τους εξοπλισμούς, κατά τον τρόπο τουλάχιστον με τον οποίο μικρότερες χώρες επιδιώκουν να πιέσουν για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.

Πάντως και στα οχήματα που θα αποκτηθούν θα επενδυθεί ένα χρηματικό ποσό -που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί- αφενός για τη γενική επισκευή που σίγουρα χρειάζονται και αφετέρου για την τοποθέτηση σε αυτά των συσκευών επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων (σύστημα «Ηνίοχος») που θα τους επιτρέψουν να συνεργάζονται ομαλά με τα άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ 2, τα οποία ενσωματώνουν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η σημερινή τεχνολογία.

Το ΚΥΣΕΑ έβαλε επίσης τις βάσεις για την αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος που άφησαν οι εξοπλισμοί των δύο τελευταίων δεκαετιών, όταν τα περισσότερα συστήματα αγοράστηκαν χωρίς προβλέψεις για τη μετέπειτα υποστήριξή τους (Follow-on-Support FOS). Ενα τέτοιο πρόγραμμα για την υποστήριξη των αεροσκαφών Μιράζ-2000-5 ξεκινά με απόφαση του Συμβουλίου και θα διασφαλίσει τη λειτουργικότητα των μαχητικών αυτών για τα επόμενα χρόνια. Τα Μιράζ 2000-5 αποτελούν σήμερα ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία του αποτρεπτικού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω των βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτουν, και η διατήρησή τους σε ετοιμότητα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ανάλογα τέτοια προγράμματα εγκρίθηκαν και για άλλα συστήματα.


Η Στρατολογία μπήκε (και) στην ψηφιακή εποχή!

Την πλήρη ψηφιοποίηση των στοιχείων της Στρατολογίας έχει επιτύχει η Διεύθυνση Στρατολογικού του ΓΕΕΘΑ με τη διασύνδεση του πληροφοριακού της συστήματος με τα αντίστοιχα των τριών Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Στόχος είναι η πλήρης αυτοματοποίηση και διαλειτουργικότητα με την παράλληλη κατάργηση των εκατοντάδων χειρόγραφων καταστάσεων, με τις οποίες γίνονταν οι ενημερώσεις των στρατολογικών υπηρεσιών και των μονάδων επιστρατεύσεως.Ετσι εξασφαλίζεται η οργανωτική επάρκεια των υπηρεσιών που μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα με έγκυρα και επικαιροποιημένα στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί και την εφεδρεία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την πάταξη της γραφειοκρατίας, που παρέχει δυνατότητες για διασυνδέσεις με φορείς όπως τα στρατιωτικά νοσοκομεία και η πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης (ΠΣΕΑ), αλλά και φορείς εκτός υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την άμεση λήψη εκμεταλλεύσιμων στοιχείων.

Η απλοποίηση των διαδικασιών της Στρατολογίας αποτελεί μόνιμο στόχο των αρμόδιων υπηρεσιών, μια και πρόκειται για έναν τομέα που απασχολεί όλους τους Ελληνες.

Αργά ή γρήγορα θα πρέπει ο καθένας να έρθει σε επαφή με τις στρατολογικές υπηρεσίες και να προγραμματίσει τη θητεία ή την αναβολή του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα o κάθε υπόχρεος στρατιωτικής θητείας αποτελεί και μια διαφορετική περίπτωση. Η οικογενειακή κατάσταση, το είδος των σπουδών και διάφορες άλλες παράμετροι καθορίζουν τις υποχρεώσεις του καθενός, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται από τη στιγμή κατά την οποία κάποιος μείνει στο εξωτερικό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, οπότε κηρύσσεται ανυπότακτος. Για τις περιπτώσεις αυτές δίνονται κατά καιρούς λύσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ότι θα είναι οι τελευταίες, αλλά η διαιώνιση του προβλήματος δημιουργεί την υποχρέωση να υπάρξουν κι άλλες.

Αλλά και μετά την απόλυση κάποιου, υπάρχει μια σειρά θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν και τα οποία αφορούν μετεκπαιδεύσεις, αλλαγές ειδικοτήτων, αλλαγές τόπων διαμονής, απαλλαγές και εξαιρέσεις από την υποχρέωση εφεδρείας, προαγωγές εφέδρων κ.λπ.

Μια σειρά κανονιστικών διατάξεων στον νόμο 3421/05 για τη στρατολογία των Ελλήνων ορίζουν τα της κάθε περιπτώσεως. Ο δικτυακός τόπος της Διεύθυνσης Στρατολογικού (www.stratologia.gr) παρέχει πολλές πληροφορίες και απαντά σε ερωτήσεις. Περισσότερες και λεπτομερέστερες φιλοδοξεί να δίνει αυτή εδώ η στήλη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top