GuidePedia

0

ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ

Επεκτείνεται η σύγκρουση στην Συρία και εκτός της χώρας: Σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα στα σύνορα Συρίας - Ιράκ μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και ιρακινών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους ομοιδεάτες τους στη Συρία με έμψυχο και άψυχο υλικό.
Οι συγκρούσεις αυτές κατέληξαν σε ήττα των ισλαμιστών, καταδεικνύοντας έτσι τον κομβικό ρόλο που θα παίξει στη συριακή τραγωδία, το σιιτικό Ιράκ.
Ισλαμιστές αντάρτες διοργάνωσαν επιθέσεις σε δύο ιρακινά φυλάκια στα νότια της λοινής συνοριογραμμής με τη Συρία. Απέτυχαν να κερδίσουν τις ιρακινές δυνάμεις, αν και σκοτώθηκαν αρκετοί στρατιώτες και αξιωματικοί, στο τέλος συνετριβησαν από την ανώτερη δύναμη πυρός του ελεγχόμενου από τους σιίτες ιρακινού στρατού.
Η μάχη έλαβε χώρα στο πέρασμα του Al-Waleed και ήταν η πρώτη επίσημη εμπλοκή των Ιρακινών με τους ισλαμιστές αντάρτες.Οι Ισραηλινοί είναι σίγουροι ότι αυτη δεν θα είναι ητελευταία σύγκρουση. Οι ισλαμιστές έχουν ανάγκη από σταθερό ανεφοδιασμό κάτι που έχασαν μετά την κατάληψη της Κουσείρ αλλά και την δυσκολία που παρουσιάζει ο εφοδιασμός τους από την Τουρκία λόγω των Κούρδων.
Η αχανής ιρακινή έρημος ήταν μεγάλη ανάσα για αυτούς, όμως μετά την ανάπτυξη 20000 στρατιωτών από το Ιράκ στα σύνορα έχασαν και αυτό το πλεονέκτημα.
Οι ισλαμιστές αντάρτες πλέον ασφυκτιούν από τον κλοιό των συριακών στρατευμάτων και της Χεζμπολάχ, και την ταυτόχρονη αποκοπή τους από σημαντικές οδούς ανεφοδιασμού σε άντρες και πυρομαχικά.
Στο μεταξύ άισθηση προκάλεσε η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού μυστικών υπηρεσιών ότι "Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, μπορεί να επικρατήσει, στην περισσότερο από δύο χρόνια εξέγερση εναντίον του".
"Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Χεμπολάχ του Λιβάνου, μπορεί να επικρατήσει στον  εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του" δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιουβάλ Στάινιτζ αρμόδιος υπουργός για τις διεθνείς υποθέσεις, τη στρατηγική και τις μυστικές υπηρεσίες,  που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού  του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.
Η εκτίμησή του, όμως αυτή, αποκηρύχτηκε από τους άλλους στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, οι οποίοι κλίνουν προς τη βούληση των Δυτικών χωρών που είναι η πρόβλεψη παρέμβασης στη Συρία και στην απουσία του Άσαντ από την πολιτική σκηνή.
Ο Στάινιντζ ενώπιον των δημοσιογράφων δήλωσε, σήμερα,  ότι «πάντα πίστευα ότι θα μπορούσε ο Άσαντ να έχει το πάνω χέρι σε αυτές τις εξελίξεις, με ένα πολύ ισχυρό Ιράν και την υποστήριξη της Χεζμπολάχ».
Ο Στάινιτζ, ο οποίος δεν είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ,  και δεν έχει πρόσβαση σε ροή πληροφοριών στις οποίες έχει ο Νετανιάχου,  δήλωσε πάντως,  ότι «η κυβέρνηση του Άσαντ, όχι μόνον θα μπορούσε να επιβιώσει, αλλά και να ανακτήσει εδάφη από τους αντάρτες».
Πάντως ως υπουργός των μυστικών υπηρεσιών ο Στάινιντζ είναι πιθανότερο να έχει μια πιο πλήρη εικόνα της κατάστασης, και να είναι πιο πραγματιστής από τους υπόλοιπους της κυβέρνησης Νετανιάχου. Άλλωστε οι νίκες του Άσαντ και η τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε υστερία την Δύση που οδηγείται σε μεγάλη στρατηγική ήττα. 
Στο μεταξύ ο συριακός στρατός εκμεταλευόμενος την ορμή των τελευταίων ημερών ξεκίνησε, χθες, την επιχείρηση «Βόρεια Θύελλα» για να απελευθέρωση του Χαλεπίου από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Η επίθεση στο Χαλέπι άρχισε μετά την επιτυχή για το συριακό στρατό έκβαση της μάχης στην πόλη Αλ Κουσέιρ.
Ο πρωθυπουργός της Συρίας, Βάελ αλ Χαλκ, δήλωσε ότι ο συριακός στρατός θα χτυπήσει τον εχθρό μέχρι την καταστροφή και του τελευταίου ένοπλου τρομοκράτη στη χώρα.
Μέχρι τώρα ο ρόλος του σιιτικού Ιράκ είχε υποτιμηθεί, αυτό θα αποδειχθεί μέγα λάθος για τους δυτικούς.
Η απέλπιδα προσπάθεια των ισλαμιστών να διασπάσουν τον ιρακινό κλοιό και να προσπαθήσουν μια κατά μέτωπο επίθεση σε έναν τακτικό στρατό (που στην ουσία ήταν αυτοκτονική), δείχνει ότι δεν διαθέτουν πλέον πόρους ανανέωσης, και δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους.
Αυτό σημαίνει ότι στην μάχη για το Χαλέπι οι υπάρχοντες ισλαμιστές μαχητές θα είναι μόνοι τους, αποκομμένοι, και χωρίς να περιμένουν καμμία εξωτερική βοήθεια. Ο χρόνος κυλά υπέρ του Άσαντ και κυλά πολύ γρήγορα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top