GuidePedia

0

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρωσία, φέρονται έτοιμες να υπογράψουν καταρχήν συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τις πληροφορίες δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε ρεπορτάζ του Κώστα Βενιζέλου, όπου αναφέρεται ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Κύπρου, στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ.
Πρόκειται για μία συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να το σταθμίσει πολύ προσεκτικά η Κύπρος, καθώς εμπλέκει εξ ορισμού τον σκληρό πυρήνα των κυπριακών εθνικών συμφερόντων, της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένων.

Ουδείς αμφισβητεί την ανάγκη διατήρησης εξαιρετικού επίπεδου σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο μπορεί να αιτιολογηθεί με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, επιμένουμε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής θα πρέπει αν είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένο, ώστε να μην κινδυνεύσει η νήσος να βρεθεί στο επίκεντρο ενδεχόμενης κλιμάκωσης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία με αφορμή το πρόβλημα της Συρίας.
Θα μπορεί, για παράδειγμα, να σταθμεύσει η Ρωσία μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα επιχειρούν στην περιοχή της Συρίας, π.χ. για να καταστήσουν ανενεργή ενδεχόμενη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων; Εάν η Γαλλία στείλει μαχητικά στο πλαίσιο τέτοιας πρωτοβουλίας, θα ανεφοδιάζονται κι αυτά μαζί με τα ρωσικά στην Κύπρο, στην ίδια βάση;
Ασφαλώς και αυτά τα θέματα αποκλείεται να μην τα έχουν εξετάσει στην κυπριακή κυβέρνηση, οπότε η λογική παραπέμπει σε μία συμφωνία κάποιων στοιχειωδών διευκολύνσεων, ενώ θα προβλέπεται η μη εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις αφού αυτό θα ενέπλεκε δια της πλαγίας αλλά ενεργά, την Κύπρο στην οποιαδήποτε σύρραξη.
Επίσης, όσο να’ ναι δεν θα είχε και τον πλέον θετικό αντίκτυπο το να συνεργάζεσαι με αμερικανική εταιρία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και να φιλοξενείς στρατιωτικά αεροσκάφη αντίπαλης χώρας σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Και τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνει ανεκμετάλλευτες η τουρκική διπλωματία που ανέκαθεν επιθυμούσε αποκλειστικότητα στις πάσης φύσεως διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ, θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα για ανταλλάγματα, τα οποία παραδοσιακά μας αφορούν…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top